Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας παρουσία εκπροσώπων από διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην αποπληρωμή οφειλών του ΕΛΓΑ εντός Μαρτίου για αποζημιώσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Η καταβολή των φασουλοπαραγωγών θα γίνει εντός Μαρτίου επίσης σε 10-15 μέρες όπως ανέφερε, ενώ θα ανακοινωθούν και άμεσα μέτρα από τον υπουργό.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Λάμπρος Χατζηζήσης, εισηγητής του θέματος για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα στη ανάφερε ότι ο πιο μεγάλος εργοδότης της περιοχής μας είναι ο αγροκτηνοτροφικός με 2.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ. Η καλλιέργεια είναι σήμερα ασύμφορη όπως τόνισε με λιγοστά αποθέματα τροφίμων και άδειες αποθήκες. Επιτείνονται τα προβλήματα με την άναρχη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις  Τα αγροτικά θέματα αποτελούν προτεραιότητα για την νυν περιφερειακή αρχή, αλλά χρειάζεται και σωστή οργάνωση παραγωγών. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία αγροτικού 15μελούς οργάνου στη Δυτική Μακεδονία όπου κάθε Δευτέρα του μήνα  θα γίνονται συναντήσεις.

«Η λειτουργία του ΕΛΓΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι νέοι  θέλουν έναν αξιόπιστο ΕΛΓΑ που θα λειτουργεί με διαφάνεια» είπε ο  κ. Σοφοκλής Σιδηρόπουλος μιλώντας για το νέο σύλλογο Βερμίου και περιχώρων που δημιουργήθηκε από την ανάγκη των τελευταίων χρόνων. Χαρακτήρισε μια καλή έκθεση ιδεών τα όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης. «Κακώς είμαστε  διασπασμένοι, βαφτίστηκε προανθικό το στάδιο χωρίς να είναι .Το κατόπιν ενεργειών μου κούρασε. Τ ο ρεύμα πέρασε το 100%, το πετρέλαιο 40% και τα αγροτικά εφόδια στο 200%. Ο αγροτικός κόσμος δεν βλέπει φως στο τούνελ».

17 μέρες βρίσκονται οι αγρότες στο δρόμο, δεν μένει πια παραγωγή στη Δυτική Μακεδονία πρόσθεσε ο κ. Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Καστοριάς. «Οι μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις  θα σβήσουν, είναι ζήτημα πολιτικής. Η επιστροφή φόρου πετρελαίου δεν καλύπτει ούτε το 20% των παραγωγών. Μας είπαν την επιστροφή του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά μας έδωσαν το 35%, μας δουλεύουν κιόλας. Το κόστος παραγωγής είναι ασήκωτο, δεν μπορεί να μην έχουμε αγροτικό πετρέλαιο, έχουμε βγει ήδη από την  αγορά. Τα λιπάσματα έχουν αύξηση 300%, το ψωμί θα φτάσει τα 5 ευρώ. Τα γάλατα στο πρόβειο πήραν αύξηση στο 17%. Ποιος θα φάει αρνάκι με 15 ευρώ;» Τέλος αναφέρθηκε στον απαρχαιωμένο ΕΛΓΑ για να μπει μέσα και η κτηνοτροφία. «Δεν  θα γίνουμε κολίγοι σε αυτούς που θα κάνουν φωτοβολταϊκά, δεν δεχόμαστε ΑΠΕ σε βοσκότοπους και σε τόπους παραγωγής, ζητάμε μια πολιτική απόφαση».

Τα χωράφια στους αγρότες, όχι στις εταιρίες

Αυτοί που θα παράγουν φέτος θα χρεοκοπήσουν, όσοι  αγοράσουν λιπάσματα δεν θα μπορούν να τα πληρώσου συμπλήρωσε ο Στάθης Παχαλίδης. «Η ΔΕΗ μας έπαιρνε τα χωράφια, μας στερεύει τους πομώνες, φαινόμασταν πλούσιοι, τώρα βλέπουμε γυαλιά. Εμείς δεν ποτίζουμε, είμαστε δίπλα στα εργοστάσια και θα πάρουμε μειωμένο ρεύμα, οι άλλοι. Τα μέτρα δεν είναι για μας, δεν θα πάρουμε τίποτα». Όσο για τα 300 εκ της αποκατάστασης εδαφών, πρόσθεσε ότι τα χωράφια τα θέλουν οι αγρότες, αλλά δεν βλέπουν να δίνονται  στις ομάδες παραγωγών.

«Εδώ και δύο βδομάδες παλεύουμε για την επιβίωσή μας. Οδηγούμαστε σε αφανισμό για να συνεχίσουμε να μείνουμε τα χωράφια και τα ζώα μας. Το εισόδημα συρρικνώνεται με πολιτικές για συγκέντρωση χρημάτων σε λίγους» πρόσθεσε ο κ. Τσιρέκας Κωνσταντίνος.

Μεγάλη επιβάρυνση  με τα πετρέλαια στους μελισσοκόμους

Ο Αιμίλιος Μεντεσίδης ,πρόεδρος των μελισσοκόμων τόνισε ότι η μελισσοκομία δεν είναι ενταμένη στην ΚΑΠ και δεν υπάρχει καμία επιδότηση. Υπάρχουν 486 ενεργοί μελισσοκόμοι, 28.780 κυψέλες στην Π.Ε. Κοζάνης, 887 στη Δυτική Μακεδονία. «Κάθε χρόνο οι παράγωγες  είναι μικρότερες. Πέρυσι δεν άνθισε καθόλου  η ακακία, αναγκαστήκαμε να ταΐσουμε ζάχαρη και βανίλιες τα μελίσσια. Υπάρχει πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες, όταν από Οκτώβριο ως το Μάρτη-Απρίλη φεύγουμε μακριά από την περιφέρεια με μεγάλη επιβάρυνση στα πετρέλαια».

Για εξευτελιστικές τιμές στις αποζημιώσεις στο ροδάκινο μίλησε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού  κ. Βασίλης Τζουράς, αφού αναφέρθηκε και στο φορολογικό. Ο κάθε παραγωγός θα έρχεται στον ΕΦΚΑ να διεκπεραιώσει τα θέματά του γιατί σταμάτησαν πλέον να υπάρχουν οι εκπρόσωποι. Ο Αθανάσιος Βασαρμίδης από την Εορδαία ζήτησε να μπει ένα στοπ στα φωτοβολταϊκά. Αφήστε μας να καλλιεργήσουμε είπε χαρακτηριστικά.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Παραταγμένα τα τρακτέρ έξω από το κτίριο της Π.Ε. Κοζάνης