ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΓΟ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ Β΄ ΠΤΕΡΥΓΑΣ – ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΓΕΡΟΝΤΕΣ!

Ένα βήμα πιο μπροστά είναι πλέον η ανέγερση της νέας πτέρυγας του εκκλησιαστικού γηροκομείου Κοζάνης, μετά την υποβολή της πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 για τη χρηματοδότηση και κατασκευή νέας πτέρυγας και  την αναμόρφωση – αναβάθμιση της υπάρχουσας πτέρυγας Β , από τον δήμο Κοζάνης. Η εν λόγω επένδυση στο Τιάλειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκ. ευρώ αποφασίστηκε ομόφωνα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης.

Διευθύντρια του Τιάλειου Γεσθημανή Κεντεποζίδου

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα, με αφορμή την ένταξη του έργου ανάπλασης της β΄ πτέρυγας του Γηροκομείου, η Διευθύντρια του Τιάλειου Γεσθημανή Κεντεποζίδου, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για το έργο, λέγοντας μεταξύ άλλων πως: “Είναι γνωστό ότι το Τιάλειο λειτουργεί εδώ και 50 χρόνια, προσφέροντας υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αποτελείται από 2 πτέρυγες, η μία είναι λειτουργική, αλλά η άλλη πτέρυγα είναι ξύλινη. Εκεί έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της. Εμείς τη συντηρούμε σε ένα άριστο επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μια νέα. Προς την κατεύθυνση αυτή αγωνίζεται ο μητροπολίτης από όταν ήρθε στην πόλη μας και 10 χρόνια μετά πήρε σάρκα και οστά το εγχείρημα”.

Οι γέροντες στο Τιάλειο είναι περί τους 70, εκ των οποίων 50 γυναίκες και 20 άνδρες. Μάλιστα, υπάρχει και μια λίστα αναμονής από ενδιαφερόμενους, τους οποίους ωστόσο δεν μπορούν να καλυφθούν μιας και ο υπάρχων χώρος έχει καλυφθεί. Ο τρόπος λειτουργίας του ιδρύματος, σύμφωνα με την ίδια, και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους γέροντες και τις γερόντισσες, έχει αφήσει ένα καλό όνομα για το εκκλησιαστικό γηροκομείο. “Η μητρόπολη προσφέρει ένα πολύ σημαντικό έργο μέσα από το ίδρυμα και αυτό ακούγεται και συζητιέται ακόμη και πανελλαδικά, εκτός από την περιφέρειά μας,. Φιλοξενούμε, όταν υπάρχει χώρος, όλη την περιφέρεια”, τόνισε.

Η διευθύντρια δεν παρέλειψε να μιλήσει για την στήριξη του μητροπολίτη στο Τιάλειο εκκλησιαστικό γηροκομείο, αλλά και όλης της μητρόπολης συνολικά, σημειώνοντας ότι “δεν λείπει τίποτα από τους γέροντες”. Επίσης, εντυπωσιακή είναι και η συνεισφορά του κόσμου, που αγκαλιάζει τους γέροντες προσφέροντας τρόφιμα, εθελοντική εργασία και δείχνοντας αγάπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και το ένα πιάτο φαγητού που τρώνε οι γέροντες από όσους το προσφέρουν.

“Ζούμε ένα θαύμα μέσα σε αυτό το ίδρυμα”, ανέφερε η ίδια συγκινημένη , μιλώντας για το ενδιαφέρον της Μητρόπολης, του κόσμου, αλλά και των φορέων. Ωστόσο, η λίστα αναμονής του Τιάλειου δείχνει πόσο σημαντική είναι η κατασκευή της νέας πτέρυγας στο γηροκομείο να δίνει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα.” Η νέα πτέρυγα του ιδρύματος  θα ανακαινιστεί και το Τιάλειο θα είναι υπερσύγχρονο , λειτουργώντας με όλες τις προδιαγραφές” σημείωσε η κα Κεντεποζίδου.

Στόχος της διοίκησης του ιδρύματος είναι η διαμονή τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον , και πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για να ξεκινήσει η νέα πτέρυγα, με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, με χρήματα που προβλέπονται από την Ε.Ε. για αυτές τις δομές. “Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, θα τονωθεί η τοπική αγορά μέσα από το έργο αυτό, δίνοντας ένα διπλό όφελος”, κατέληξε η ίδια.

Φορείς υλοποίησης του έργου, είναι ο Δήμος Κοζάνης και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Β.Σ.