Στην Κοζάνη βρέθηκε την Τετάρτη, 15 Μαΐου, ο Πρόεδρος των «Ελλήνων Ριζοσπαστών», Σάββας Τσιτουρίδης, συνοδευόμενος από δύο υποψήφιους Ευρωβουλευτές με το νέο κόμμα, που ξεκίνησε την πορεία του στις 26 Μαρτίου, την κα Μαρία Γαβουχίδου και τον κ. Γρηγόριο Σαραφιανό.

Όπως δήλωσαν τα μέλη του κλιμακίου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο κτίριο του ΕΒΕ Κοζάνης, οι Ριζοσπάστες Έλληνες έχουν μία ξεκάθαρη ατζέντα, «για την Ελλάδα που αξίζουμε, στην Ευρώπη που θέλουμε», όπως τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, και θεωρούν τις ευρωεκλογές κάτι πολύ σημαντικότερο από μία απλή προθέρμανση για τις εθνικές εκλογές, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί, σύμφωνα με τους ίδιους, ένα όργανο που λαμβάνει πολύ σημαντικές αποφάσεις για την πορεία της Ευρώπης, της Ελλάδας, και των λαών τους.

«Το 80% της νομοθετικής ύλης της χώρας μας παράγεται και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος, ενώ συνεχίζοντας ανέφερε πως: «Ερχόμαστε με μια πολύ καλά δουλεμένη πρόταση 16 σημείων πολιτικών επί των οποίων, στο προσεχές διάστημα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Ως καινούριο κόμμα, θέλουμε να απευθύνουμε μία έκκληση στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου∙ τις τελευταίες μέρες να ασχοληθούν με την Ευρώπη, να μιλήσουν για την Ευρώπη, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την Ευρώπη».

Η κα Γαβουχίδου, μίλησε για ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας των Ελλήνων Ριζοσπαστών, το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν στο συγκεκριμένο ζήτημα και τα οποία θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή και την πορεία της Ελλάδας. «Έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις, έχουμε γνώση και ικανή εμπειρία, που θα μας επιτρέψουν να βάλουμε κάποια τάξη, τουλάχιστον στη διαχείριση της μετανάστευσης και βασικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε η ίδια, λέγοντας στη συνέχεια ότι η αδυναμία της Ευρώπης να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων οδήγησε στην ανάδυση λαϊκίστικων, ξενοφοβικών ή ρατσιστικών ρητορικών, και «μας οδήγησε εδώ που έχουμε φτάσει σήμερα».

Την ανάγκη εκλογής άξιων εκπροσώπων στην Ευρώπη τόνισε με τη σειρά του ο κ. Σαραφιανός, εξηγώντας πως το οφείλουμε στα παιδιά μας και στους 520.000 νέους ψηφοφόρους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Θα πρέπει να ψηφίσουμε και να εκλέξουμε τους 21 άξιους, όχι αυτούς οι οποίοι προέρχονται από την εθνική πολιτική ζωή και θέλουν να κολλήσουν τα τελευταία τους ένσημα για να βγουν στη σύνταξη εκλεγόμενοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ούτε τους εκλεκτούς και προβεβλημένους των ΜΜΕ, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα της εκπροσώπησης». Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων ανθρώπων και επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ευνοϊκότερων συνθηκών που θα κρατάνε τους νέους ανθρώπους και τους επιστήμονες στην Ελλάδα. Γιατί «αν φύγουν και κάνουν καριέρα στο εξωτερικό, δεν γυρίζουν πίσω» εξήγησε ο ίδιος.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσιτουρίδης χαρακτήρισε ως στοχευμένη την πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, καθώς, όπως δήλωσε, κανείς από τους δύο δε θέλει να απαντήσει σε συγκεκριμένα πράγματα. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν μία κατάσταση πόλωσης και διχασμού διότι στα άλλα μεγάλη ουσιαστικά ζητήματα της Ε.Ε. δεν έχουν θέσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος του κόμματος και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, εξηγώντας πως, ενώ δεν το περίμενε από τον Αλέξη Τσίπρα, πίστευε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έδινε μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δίνοντας μόνος του την εξήγηση, δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση οφείλεται στον ηγεμονισμό του Βερολίνου, πίσω από τον οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, σύρθηκε ο Τσίπρας για να παραμείνει στην Κυβέρνηση και σέρνεται ο Μητσοτάκης για να γίνει κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτουρίδη, στόχο των Ελλήνων Ριζοσπαστών αποτελεί το να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα ζητώντας από τους εταίρους της την παύση των μη ορθολογικών όρων που της έχουν επιβληθεί, ενώ όπως ανέφερε: «Εκτιμώ ότι υπάρχουν Έλληνες που θα μας ακούσουν και που θα επιλέξουν την ατζέντα μας για την Ευρώπη. Αυτή προτάσσουμε εμείς και όχι διχαστικές πολιτικές… Οι Έλληνες Ριζοσπάστες δεσμευόμαστε και την επαύριον των Ευρωπαϊκών εκλογών με όλες μας τις δυνάμεις να μετέχουμε στην προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα»