“Green Peach” λοιπόν η ομάδα ρομποτικής του Γενικού Λυκείου Βελβεντού, η οποία συμμετείχε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής των λυκείων όλης της Ελλάδας της WRO Hellas με θέμα «πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα». Οι μαθητές κατασκεύασαν ένα διαλογητήριο φρούτων , το οποίο λειτουργεί με πράσινη ενέργεια και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα πράσινης επιχειρηματικότητας.
Συγκεκριμένα μετά από επίσκεψη των παιδιών στα διαλογητήρια των συνεταιρισμών του Βελβεντού ΑΣΕΠΟΠ και Δήμητρα προβληματίστηκαν στην χρήση φωτοβολταϊκών, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά. Έγειραν τελικά στην κατασκευή ενός ηλιακού συλλέκτη, ο οποίος θα συγκεντρώσει την ηλιακή ενέργεια και θα την μετατρέπει ακολούθως σε ηλεκτρική. Έτσι θα διαχωρίζονται τα φρούτα, ροδάκινα , μήλα κ.ο.κ. ανάλογα με το χρώμα τους. Διαλογή φυσικά γίνεται και ανάλογα με το βάρος και το μέγεθος των φρούτων ,αλλά επιλέχθηκε λόγω αισθητήρων ο συγκεκριμένος τρόπος διαλογής.
Η ομάδα του καθηγητή πληροφορικής Γιάννη Κοκκινίδη προχώρησε στην τελικά φάση κατάταξης, αλλά δεν έλαβε κάποιο βραβείο. Φυσικά η διάκριση και η συμμετοχή δίνουν στους μαθητές το κίνητρο να συνεχίζουν με την εκπαιδευτική κοινότητα του Βελβεντού να προωθεί τέτοιες δράσεις.
Ι.Π.