Η περιζήτητη παραγωγή σκόρδου των Πετρανών με τους 20 καλλιεργητές που έχουνε ήδη προπωλήσει την παραγωγή τους δημιούργησε και την ανάγκη για το 1ο Φεστιβάλ Σκόρδου των Πετρανών στις 21 Ιουλίου. Το Σάββατο πάνω από 2.000 κόσμος συμμετείχε στο φεστιβάλ γνωρίζοντας το προϊόν μέσα από την τοπική γαστρονομία. Σκορδαλιά με καρύδι και πατάτα, τσατζίκι, σκορδαλιά απλή για όλους μαζί με ένα βάζο σκορδόλαδο από παρθένο ελαιόλαδο και δεντρολίβανο και ένα αναμνηστικό μαγνητάκι για το 1ο φεστιβάλ. Δεν έλειψε και το σκορδόψωμο με ρίγανη σε όλα τα τραπέζια.
Το σκόρδο έχει τεράστια ζήτηση, δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του, τα εδάφη των Πετρανών και της γύρω περιοχής είναι κατάλληλα για την παραγωγή του, οπότε και η καλλιέργειά του σε 150 περίπου στρέμματα είναι συνειδητοποιημένη και κερδοφόρα. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκόρδου Νέας Βύσσας Ορεστιάδας έχει ήδη αγοράσει την καλλιέργεια με τους 20 παραγωγούς να έχουν εξασφαλίσει ένα εγγυημένο εισόδημα. Η προοπτική που ανοίγεται στην εν λόγω καλλιέργεια ωθεί πολλούς στην αγορά νέων μηχανημάτων επεξεργασίας σκόρδου.
Η αναγκαιότητα της αγοράς λοιπόν έδωσε την κατεύθυνση στους παραγωγούς σκόρδου των Πετρανών, οι οποίοι θέλησαν να κάνουν πιο γνωστό το προϊόν τους μέσα από το 1ο Φεστιβάλ Σκόρδου.
Ιωάννα Παπαδημητρίου




















