‘Με αυτό το βιβλίο που είναι το τρίτο μου, ολοκληρώνω το χρέος προς την πατρίδα μου και τους προγόνους ‘ τόνισε κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ο συγγραφέας Θωμάς Αλεξιάδης Δρ Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού και βαθύς γνώστης της ιστορίας του Πόντου.
Το βιβλίο ‘ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (1690-1923) ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΤΕΡΕΜΠΕΗΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ’, αποτελεί πόνημα για τον συγγραφέα καθώς πέρα από την ιστορική έρευνα που προχώρησε ο ίδιος στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, στο αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και στις κατ’ επανάληψη ερευνητικές αυτοψίες στον Πόντο, περιλαμβάνει μαρτυρίες πολεμιστών, καπεταναίων και κατοίκων από την ευρύτερη περιφέρεια « εκεί όπου δημιουργήθηκαν ένοπλα σώματα αντίστασης, που βίωσαν τα γεγονότα και συμμετείχαν ενεργά σε αυτά, τόσο κατά τη νεοτουρκική, όσο και κατά την κεμαλική εθνοκάθαρση».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Το έργο αυτό ας είναι αιώνιο μνημόσυνο στις εκατόμβες των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στη θυσία των αγωνιστών της ένοπλης αντίστασης».
Η ιστορικός Έφη Κατσόγιαννου Τριανταφύλλου κάνοντας μια ιστορική αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου όπως τόνισε η ίδια « το βιβλίο διαχρονικό χαρακτήρα», στάθηκε στον τίτλο του βιβλίου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το αντάρτικο του Πόντου είναι μια από τις αιματοβαμμένες ιστορίες στην ποντιακή ιστορία» και στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου «όπως αναφέρουν πολλοί είναι η Γενοκτονία της Γυναίκας . Η γυναίκα είναι πηγή ζωής. Αν θέλω να σκοτώσω έναν λαό θα τελειώσω την πηγή ζωής.»
Η κ.Τριανταφύλλου ολοκλήρωσε την ομιλία της διαβάζοντας ένα μικρό απόσπασμα από τον βιβλίο του συγγραφέα το οποίο τόνισε πως ταιριάζει στις εποχές της ‘αλλοφροσύνης’ που ζούμε «και πιστεύω ότι η ιστορία διδάσκει και ότι ο ποντιακός πολιτισμός διδάσκει ακόμη περισσότερα που πρέπει να πάρουμε για να πορευτούμε ‘Οι έλληνες είναι ο λαός που έχει μάθει να αντιστέκεται στο διάβα των αιώνων για αυτό το λόγο όχι μόνο δημιούργησε πολιτισμό, αλλά δεν χάθηκε σε δύσκολες εποχές όπως τόσοι σπουδαίοι πολιτισμοί. Η αντίσταση είναι ο μόνος τρόπος για να μην χαθείς στο ρου της ιστορίας’».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δρ. Κοινωνιολογίας & Επιστημών Συμπεριφοράς  Θεόδωρος Κωνσταντινίδης  τονίζοντας «και μόνο το όνομα του συγγραφέα Θωμάς Αλεξιάδης  αρκεί για να δείξει την ποιότητα του έργου. Αυτή η μελέτη που καλούμαστε να παρουσιάσουμε είναι ένα χρονικό στην αντίσταση του αντάρτικου. Η ομορφιά του βιβλίου είναι αυτή που περιλαμβάνει το χρονικό και παρουσιάζει την ιστορία ταυτόχρονα μέσα στις σελίδες του».

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Στέγης Ποντικού Πολιτισμού, ενώ την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης, ο δήμος Κοζάνης και ο ΟΑΠΝ.