“Mέρα συγκίνησης η σημερινή καθώς δεν θα γιορτάσουμε τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα με τους ανθρώπους μας που έφυγαν από τη ζωή. Ως είθισται στο Πρωτοχώρι Κοζάνης τη δεύτερη μέρα του Πάσχα Πρωτοχωρίτες ανά την Ελλάδα και όχι μόνο συγκεντρώνονται στα νεκροταφεία για να γιορτάσουν μια δεύτερη Ανάσταση , η μέρα διακατέχεται από χαρά , γέλια, ευχές , τραγούδια , κεράσματα , αυγομαχίες και νοσταλγία !

Ένα έθιμο με ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα που το έφεραν οι Έλληνες του Πόντου και δεν έχει σταματήσει ποτέ! Ωστόσο , σήμερα σεβόμενοι τη δημόσια υγεία προσθέσαμε άλλη μια σελίδα στην ιστορία του. Φέτος , δεν γιορτάσαμε μαζί τους αλλά είναι δίπλα μας, φυλακές άγγελοι !

Και όπως είπε σήμερα ο συγχωριανός μου Φώτης Γκαργκάτζης είναι δύσκολο σήμερα να μην είμαστε εδώ μέσα στα κοιμητήρια , δεν τους είχαμε ούτε χθες στο γιορτινό τραπέζι».

Για όλα αυτά μίλησε στην κάμερα της ΕΡΤ1 και την εκπομπή Επι-Κοινωνία με τη Μάριον Μιχελιδάκη, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρωτοχωρίου, Έφη Κατσόγιαννου – Τριανταφύλλου στη Δέσποινα Αμαραντίδου .H  ίδια ανέφερε στην κάμερα  ότι με  μεγάλη λύπη κανείς δεν ήρθε στα νεκροταφεία γιατί οι κάτοικοι σέβονται  τα μέτρα της κυβέρνησης . “Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη με ανακοινώσεις. Εδώ γίνεται μια δεύτερη Ανάσταση με πάνω από 600 άτομα με αυγομαχίες. Ο ποντιακός ελληνισμός είναι στενά συνδεδεμένος με τους νεκρούς του “.Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα γίνεται ένα μικρό πανηγύρι, μια μεγάλη χαρμολύπη με λύρες και τραγούδι με τα τσιριχτά ,  το παραδοσιακό έδεσμα των ημερών  να προσφέρεται σε όλους. Μάλιστα τόνισε οι κάτοικοι που βρίκονται κοντά στον θάνατο αναφέρουν  ότι του χρόνου θα γιορτάσουμε μαζί στα νεκροταφεία και πάλι.

Ιωάννα Παπαδημητρίου