Η νέα δράση «Μeet Your Makers» προτείνει μια διαφορετική εμπειρία ταξιδιού, μια σειρά από περιηγήσεις που εστιάζουν στα τοπικά προϊόντα και στους παραγωγούς τους

Επαγγελματίας φωτογράφος, ο Γιώργος Ζαρζώνης όλα τα βλέπει σαν ιστορίες. Κάθε τόπος όπου ταξιδεύει με τη φωτογραφική του μηχανή στο χέρι, έχει τις δικές του. Τα τοπία, οι γεύσεις, οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους δένουν, κάθε φορά, σε ένα διαφορετικό μωσαϊκό. Αυτό γέννησε την ιδέα για το Meet Your Makers, μια σειρά από γευστικές περιηγήσεις στην ελληνική ύπαιθρο, που συνδυάζουν φυσικές ομορφιές, μαγειρέματα, δοκιμές προϊόντων αλλά και μια άμεση επαφή με ντόπιους παραγωγούς, μάγειρες, οινοποιούς και αποσταγματοποιούς.

Το πρώτο ταξίδι της καινούργιας αυτής δράσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Δυτική Μακεδονία, είχε πολλά όμορφα στιγμιότυπα. Τη μια βρισκόσουν σε μια βάρκα στη Μεγάλη Πρέσπα, παρατηρώντας κορμοράνους, αργυροπελακάνους και ερωδιούς, τριγυρισμένος από βουνά και λίμνη, τυλιγμένος σε μια ηρεμία σχεδόν εξωπραγματική ή χάζευες το ποτάμι από το πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας στα Γρεβενά. Την άλλη περπατούσες στον Όρλιακα, το «βουνό των χρωμάτων» με ο οδηγό τον Απόστολο Διανέλλο, ο οποίος διοργανώνει πεζοπορίες, εκδρομές off road κι άλλα πολλά, κι έχει εκδόσει το δικό του εγχειρίδιο επιβίωσης στο βουνο.

Το ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσας στις Πρέσπες / φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Το κομμάτι του φαγητού είχε πίτες με άγρια χόρτα κι θαυμάσιες χειροποίητες μαρμελάδες στο πρωινό του πολύ περιποιημένου πέτρινου ξενώνα La Moara στο Νυμφαίο και πιάτα του Δημήτρη Νούλη στο ιδιαίτερο εστιατόριο ΩΜέγας Τίγρης στο ίδιο χωριό – φασουλοσαλάτα και παστός κορήγονος Πρεσπών, χειροποίητος παστουρμάς, λούζα και καβουρμάς, αλλά και ένα πολύ ζουμερό πρόβειο κοντοσούβλι. Μερικές παρτίδες τσίπουρα στην ταβέρνα Συντροφιά στους Ψαράδες Πρεσπών και μαγειρέματα στο βουνό. Και μαζί τους πολλές δοκιμές προϊόντων της περιοχής, άλλοτε παραδοσιακών, άλλοτε μπολιασμένων με σύγχρονα στοιχεία. Αυτός είναι και ο στόχος του project, επισημαίνει ο δημιουργός του. Μια ανθρωποκεντρική γαστροτουριστική εμπειρία, που «να φέρει το καταναλωτικό κοινό δίπλα στον παραγωγό».

Σαλιγκάρια στιφάδο από τα αδέρφια Γιαννηκώτσιου που παράγουν τα προϊόντα Helixland στην Καστοριά ​/ φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Στην πρώτη περιήγηση του Meet Your Makers, που αυτό τον καιρό ετοιμάζει και την ιστοσελίδα του, με παρουσιάσεις μικρών παραγωγών και φωτογραφίες του Γιώργου Ζαρζώνη από τα χωράφια και τα παρασκευαστήρια, μέσω των οποίων ο ίδιος θέλει να δώσει μια άμεση εικόνα των προϊόντων στον καταναλωτή, δοκιμάσαμε πολλά. Τα τυριά, το γιαούρτι και το αριάνι της φάρμας Λευκάρων, το γάλα γαϊδούρας της φάρμας Τσιχουρίδη στην Οινόη, λίγο έξω από την Κοζάνη, τους γίγαντες ελέφαντες, τα μικρόσπερμα και μεγαλόσπερμα φασόλια από τα Αγροκτήματα του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, πολλά προϊόντα με πιπεριά Φλωρίνης, από τις μουστοπιπεριές, το πιπερόκαμα και τις γεμιστές πιπεριές της μεγάλης συλλογής της οικογένειας Ναουμίδη μέχρι τις πάστες πιπεριάς Ντιμάνα, που μοιάζουν σπιτικές.

Λίγο παραπέρα μας περίμεναν, ανάμεσα σε άλλα, τα προϊόντα σαλιγκαριού των αδερφών Γιαννηκώτσιου, που έστησαν το εκτροφείο τους στο Διαλεκτό Καστοριάς ‒ ανοίγεις ένα από τα βαζάκια τους κι έχεις, έτοιμο, έναν ωραιότατο μεζέ‒, η μυρωδάτη ρίγανη της Greca Botanica, τα μέλια του κτήματος Χρόνη και της Apicure, τα λουκουμάκια λεβάντας της Λεβανθός· τα κρασιά του Κτήματος Καρανίκα και του Vegoritis Winery και το χρυσοκίτρινο, αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης τσίπουρο Έντεκα.

O ξενώνας La Moara στο Νυμφαίο / φωτογραφία: Γιώργος Ζαρζώνης

Στο δεύτερο οδοιπορικό, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου, το Meet Your Makers θα επιστρέψει σε αρκετά από τα παραπάνω, θα προσθέσει όμως και νέα συστατικά στην συνταγή.

Όσοι συμμετάσχουν θα περιηγηθούν στις Πρέσπες, θα περπατήσουν στην ξύλινη γέφυρα που φτάνει μέχρι τον Άγιο Αχίλλειο, θα επισκεφτούν το Αγρόκτημα Τσότρα, που καλλιεργεί κάστανα, καρύδια, κράνα, βατόμουρα, σμέουρα, τσάπουρνα και γκότζι μπέρι στο βουνό Αμάραντος, θα γνωρίσουν τον Ανδρέα Σλιάρα, μανιταροσυλλέκτη και ιδιοκτήτη του μανιταροεργαστηρίου «Ηδύγευστον» στα Γρεβενά, που αυτή τη φορά θα στήσει την υπαίθρια κουζίνα στην αυλή του ρουστίκ ξενώνα Valia Nostra στη Σμίξη Γραβενών και θα μάθουν για τη συλλογή, μεταποίηση και αυτοφυών μανιταριών, θα γευτούν το σαλάμι αέρος και το αγριογούρουνο με βασιλομανίταρα του ελληνοϊταλού μάγειρα Σάκη Μήλιου σ’ ένα πλατανόδασος, θα γνωρίσουν το νέο σύγχρονο ψητοπωλείο του Ανδρέα Γεωργούλη στα Γιάννενα.

Θα δοκιμάσουν κρασιά κι αποστάγματα, πίτες, τυριά, ανάμεσά τους και το πολύ ωραίο, πικάντικο Ανόστρου Κάσσιο του ηπειρώτικου τυροκομείου της οικογένειας Παππά, που σημαίνει στα βλάχικα «το δικό μας τυρί».

Για το πλήρες πρόγραμμα, περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στείλτε email στο [email protected] ή καλέστε στο τηλ. 6933000021.

Πηγή:ethnos.gr