Ο δήμος Κοζάνης παρά την αρνητική γνωμοδότηση της τροχαίας είπε το ναι στην ανάπτυξη επιπλέον τραπεζοκαθισμάτων για όλα τα καταστήματα εστίασης όπου αυτό είναι εφικτό. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Μάρκος Φλώρος είχε προειδοποιήσει για τα αυστηρά πρόστιμα που θα επιβάλλονται στην μη τήρηση των μέτρων.
Το μεικτό κλιμάκιο που διενεργεί τους ελέγχους από το υγειονομικό, την αστυνομία και την περιφέρεια προβαίνει σε συστάσεις, οι οποίες αν δεν εισακουστούν ακολουθούν οι κυρώσεις. Έτσι ανεστάλη για 15 μέρες η λειτουργία τριών καταστημάτων της οδού Δρίζη, αλλά και ενός στο στενό της Κοζάνης αφού σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν τα μέτρα “σφραγίζονται” άμεσα.

Μάλιστα οι 15 μέρες γίνονται 30 στη δεύτερη παράβαση, 90 στην τρίτη αν γίνεται εντός τριμήνου και 60 αν γίνεται εντός εξαμήνου. Το λουκέτο στα τέσσερα καταστήματα συνοδεύτηκε και από χρηματικά πρόστιμα 15.000 ευρώ στα τρία καταστήματα και 7.000 ευρώ για το άλλο. Τα διοικητικά πρόστιμα στο πλαίσιο ελέγχων αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού COVID 19 φτάνουν από 1.000 ως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos τα τραπεζάκια στο μεγαλύτερο ποσοστό των άνω καταστημάτων ξεπερνούσε το 75% του επιτρεπόμενου ορίου, ήταν δηλαδή τρεις φορές περισσότερα. Αν μάλιστα ακολούθησε και κάποια καταγγελία, ήταν επόμενο το λουκέτο με το δεδομένο ότι ο κλάδος έχει τα εσωτερικά του παιχνίδια.

Για αυτό και συζητάμε για ένα διαφορετικό όραμα για την πόλη, όταν ακόμα και το take away που θα εφαρμοζόταν στα τραπεζάκια στο πάνω μέρος της πλατείας δεν τηρείται κατά γράμμα. Και φυσικά ουδείς μπορεί να υποχρεώσει το μαγαζάτορα να το εφαρμόσει. Έχεις να επιλέξεις μεταξύ μικροσυμφερόντων και ενός σχεδίου για την πόλη σου. Ανάλογες των επιλογών σου είναι και οι συνέπειες…

Ιωάννα Παπαδημητρίου