20% ΚΑΤΩ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ – ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Απογοητευμένος σφόδρα είναι ο εμπορικός κόσμος της Κοζάνης, μιας και σήμερα Τρίτη διανύουμε την τελευταία ημέρα των εκπτώσεων , ωστόσο η αγορά δεν κινήθηκε στα αναμενόμενα επίπεδα. Αντίθετα, παρατηρήθηκε για ακόμη μια φορά πτώση του τζίρου, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρη Αθανασιάδη να εκτιμάει πως η πτώση αυτή έπεσε κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη χειμερινή εκπτωτική περίοδο.

Οι έμποροι της Κοζάνης λένε κάθε πέρυσι και καλύτερα, μιας και την αντίστοιχη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2016 η τότε πτώση του τζίρου έφτανε στο 15%. Ωστόσο, η χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον εμπορικό κόσμο, μιας και οι έμποροι της Κοζάνης , αλλά και των γύρω περιοχών, δεν δούλεψαν ούτε και κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα να είναι σε πρωτοφανή δυσχέρεια.

Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασιάδης, η αγορά κινήθηκε μόνο την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, και λίγες ημέρες στα τέλη Γενάρη. Ανασταλτικός παράγοντας πέρα από την οικονομική δυσχέρεια , ήταν και οι πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή μετά τα Φώτα. Παρόλα αυτά ο κόσμος που μπόρεσε να κάνει τις αγορές του, επωφελήθηκε από εκπτώσεις που έφτασαν και στο 70% επί της αρχικής τιμής των εμπορευμάτων.
“Δεν δουλέψαμε όπως αναμέναμε ούτε τις γιορτές, ούτε και τις εκπτώσεις”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασιάδης, προσθέτοντας πως η αγορά και οι έμποροι της Κοζάνης κάθε άλλο παρά ευχαριστημένοι έμειναν από την εμπορική κίνηση. Ο ίδιος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το πως θα καταφέρουν να βγάλουν τη χρονιά οι έμποροι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως “η φετινή χρονιά προμηνύεται πολύ δύσκολη και φέτος εκτιμούμε πως θα είναι καθοριστικός χρόνος για ενδεχόμενα λουκέτα από συναδέλφους. Αρκετοί δεν τα βγάζουν πέρα και κρατούν ανοιχτά τα μαγαζιά τους, τα οποία καθημερινά τους βάζουν μέσα”, λέει με απόγνωση ο ίδιος.

Εντωμεταξύ, οι έμποροι δυσκολεύονται πολύ από τη δυσβάστακτη φορολογία, ενώ ήρθαν αντιμέτωποι και με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό τους, από τις οποίες κάποιοι βρέθηκαν ευνοημένοι , αλλά κάποιοι άλλοι επηρεάζονται αρνητικά.

Β.Σ.