Στο Hotel Tsamis της Καστοριάς πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ραντεβού για την ετήσια εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «ξεπάγωσε» τα Σχέδια Βελτίωσης που βρίσκονταν επί δυο χρόνια στα συρτάρια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ αποδεσμεύονται προς τους αγρότες για αγορές γεωργικών μηχανημάτων. Με νομοσχέδιο αλλάζει πλήρως το καθεστώς λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών αποφεύγοντας τα εμπόδια του παρελθόντος και δημιουργώντας ευκαιρίες για το μέλλον.

Στη νέα ΚΑΠ 2021-2027 στόχος είναι τα αγροτικά κονδύλια από την Ε.Ε. να επαρκούν για την ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και της μεταποίησης των προϊόντων.

Ένα τμήμα των προηγούμενων έργων θα περάσει στα ΠΕΠ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την απορροφητικότητα των ΠΕΠ, αλλά υπάρχουν και νέα σχέδια, τα οποία θα συνδιαμορφωθούν μαζί με τους Δήμους, την Αυτοδιοίκηση. Αυτό αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης θα προωθηθεί μια ουσιαστική ρυθμιστική τομή για τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους – Αυτοδιοίκησης με την απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης να ενισχυθούν με νέες αρμοδιότητες  Δήμοι  και τις Περιφέρειες με οικονομικούς πόρους, μεταφέροντας δομές κρατικές  και το αντίστοιχο προσωπικό. Ουσιαστικά αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης θα μεταφερθούν στο α’ και β’ βαθμό αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα νομοθετικά θα επιλυθεί και το πρόβλημα με την υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, όταν πολλοί δήμοι δεν συμμετείχαν σε αναπτυξιακά προγράμματα γιατί δεν μπορούσαν να συντάξουν μελέτες λόγω της έλλειψης μηχανικών. Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) θα μπορεί  να συνάπτει συμβάσεις έργου με μηχανικούς που θα προσληφθούν στους δήμους.

Τέλος μίλησε για ένα ειδικό σχέδιο για την Καστοριά με την ανασυγκρότηση του σχεδίου για τη γούνα και την ανασυγκρότηση του τουριστικού προϊόντος στη βάση της αξιοποίησης του μοναδικού ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού αποθέματος που έχει η πόλη.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Πηγή φωτο fb Μαρία Αντωνίου