Τρύφωνας Σαμαράς: «Ρατσιστικές» οι δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

O Τάκης Βαμβακίδης μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της παράστασης «Γόβα Παρθένα», η οποία παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Τέχνης την Τετάρτη μετά από πρωτοβουλία του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων Αντάμωμα.

Λίγες μέρες πριν την παράσταση ο Τριαντάφυλλος Αφουξενίδης, πρόεδρος του συλλόγου μετέφερε στο σκηνοθέτη και ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη ότι δεν ήθελαν να δώσουν την αίθουσα στον όμιλο για τη διεξαγωγή της παράστασης επειδή παίζει ο Τρύφωνας Σαμαράς. «Μια αίθουσα που θα πληρωθεί κανονικά» τόνισε ο κ.Βαμβακίδης.

«Έβγαλα ένα πανό που ήταν στοιχείο της παράστασης, μέλος σκηνικού και το τοποθέτησα στο κεντρικό ταμείο και πήγα μέσα για να το βάλω στο τζάμι .Όταν γύρισα πίσω το μπάνερ είχε εξαφανιστεί .Ο κ.Γιοβανίδης ήταν παρόν» ανέφερε. Μετά τη δήλωσή του Λευτέρη Γιοβανίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για τους λόγους απαγόρευσης της παράστασης αυτό έγινε δευτερεύον. Όπως και το γεγονός ότι ο ίδιος, η ηγεσία όπως τον χαρακτήρισε, τηλεφωνούσε στους υπαλλήλους και τον κ. Αφουξενίδη να τελειώσει την παράσταση κατά τη διάρκεια της πρώτης. «Από τις απαντήσεις κατάλαβα ότι κάποιος τον καταπιέζει .Ο Αλέξης Παρχαρίδης ήταν εκνευρισμένος και φώναζε ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό στην Κοζάνη» είπε τονίζοντας τη συμμετοχή ενός πόντιου τραγουδιστή και ενός πόντιου ηθοποιού στους συντελεστές της παράστασης . «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης έγραψε επιστολή στο σύλλογο Αντάμωμα ότι δεν επιθυμεί να γίνει αυτή η παράσταση επειδή συμμετέχει ένας κομμωτής. Υπάρχει αυτή η γραπτή απάντηση και το ηχητικό στο kozan.gr

«O Τρύφωνας δεν είναι ηθοποιός, έπαιξε στην παραγωγή του Λάκη Λαζόπουλου και του Σεφερλή στο Δελφινάριο. Ο Τρύφωνας είναι ένας ταλαντούχος κομμωτής, όπως και ο Αλέξης Παρχαρίδης είναι ένας πόντιος τραγουδιστής. Ευτυχώς δεν σκέφτηκε το ίδιο για τον Αλέξη. Είναι επικίνδυνο αυτό να υπάρχει άνθρωπος να απαγορεύει την χρήση του θεάτρου τόνισε, το οποίο είναι περιουσία του λαού της Κοζάνης, επειδή κάποιος δεν χαίρει της εκτίμησης του κ. Γιοβανίδη. «Το λέω για να πω πόσο τραγικό είναι, πόσο προσβλητικό είναι αυτό και για την πόλη και για το δήμαρχο της Κοζάνης σε έναν ποντιακό σύλλογο που δρα και αναπνέει σε αυτήν την πόλη» να υπάρχουν αυτές οι απαγορεύσεις είπε μιλώντας για το τίμημα των 350 ευρώ για την ενοικίαση του χώρου που θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη για ένα σύλλογο.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε και δεύτερη παράσταση για να μην συμπιεστούν οι θεατές στην πόλη για να μην υπάρχει πανικός .Όλοι γελάνε , ζητάνε αυτόγραφα από τον κομμωτή, έχει χτενίσει τα μοντέλα του πλανήτη, Τρεις φορές έπαιξε θέατρο, δεν τον κάλεσα να μεγαλουργήσει, αλλά να δώσει το χιούμορ του σε μια κωμωδία. Έπρεπε να κάνω αυτή τη δήλωση για να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια της ζωής »συνέχισε.

Από την πλευρά του ο Τρύφωνας Σαμαράς κατόπιν επικοινωνίας με το prlogos δήλωσε: “Είναι ρατσιστικό. Με θίγει σαν άνθρωπο. Δεν πήγα να κοροϊδέψω κανέναν, ο Τάκης Βαμβακίδης με διάλεξε. Σέβομαι το Λευτέρη Γιοβανίδη που είναι σε έναν άλλο χώρο. Δεν ήρθαμε να προσβάλουμε τον χώρο. Είμαι και πατριώτης, ο μπαμπάς μου είναι από την Πτολεμαΐδα. Προφανώς ο κ. Γιοβανίδης είδε ότι είχαμε πολύ κόσμο. Να φέρει τον κόσμο στο θέατρο και να μην βρίσκει άλλους τρόπους» δήλωσε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Τάκης Βαμβακίδης:»Εξαφανίστηκαν ευγένεια και σεβασμός από …το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης»