«Στο ΠΔΜ, σε μια δύσκολη περιοχή στη Κοζάνη, εξαιρετική δουλειά. Άμα σας δείξω φωτογραφίες του Πανεπιστημίου θα πείτε, είναι δυνατόν το Πανεπιστήμιο αυτό να υπάρχει στην Ελλάδα; Κι όμως υπάρχει και κάνει μια σπουδαία δουλειά».

Με αφορμή την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην συνέντευξή του θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι αυτή την εντύπωση δίνει με μια ματιά το νέο κτήριο στην ΖΕΠ ωστόσο αυτό αφορά μόνο την εξωτερική του όψη…

1ον: Να υπενθυμίσουμε στο κ. Μητσοτάκη και τη κυβέρνησή του ότι πριν από 9 μήνες οι φοιτητές του πολυτεχνείου έκαναν μαθήματα σε παλιές αποθήκες σούπερ μάρκετ και σε παλιά συγκροτήματα πολυκατοικιών αυτό έλειπε την σημερινή εποχή να το θεωρούμε ως θαύμα ή πρωτοτυπία να υπάρχει ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό κτήριο.

2ον: Το πανεπιστήμιο που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης είναι εδώ ! Με φοιτητές που δεν δικαιούνται κάρτες σίτισης, με φοιτητές που δίνουν έως και 80€ μηνιαία για να μετακινηθούν από και προς το πανεπιστήμιο.  Με τις διάφορες επιχειρήσεις να ετοιμάζουν φοιτητές έρμαια στις εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνονται με τις πράσινες επενδύσεις στην περιοχή. Αφού μεταξύ άλλων ανέφερε πως “δεν είναι πια , θα έλεγα, casus belli για ένα πανεπιστήμιο να φέρει μια επιχείρηση μέσα στο πανεπιστήμιο , να κάνει ένα βιομηχανικό διδακτορικό”.

3ον : Με μόνο χαμένο τον λαό και την νεολαία στο δικαίωμα τους στην μόρφωση, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ώστε τα πανεπιστήμια “να μπορούν να δουν ποια τμήματα τελικά είναι ανταγωνιστικά και να αναλάβουν τα ίδια την ευθύνη ” να τα κλείσουν στρέφοντας τα παιδιά στην τεχνική εκπαίδευση όχι από επιλογή της αλλά για να καλύψουν τις ανάγκες της “αγοράς εργασίας” στέλνοντας ένα μήνυμα και στα αντίστοιχα τμήματα του ΠΔΜ όπως των ορυκτών πόρων.

Το σημερινό πανεπιστήμιο που οραματίζεται η Ν/Δ , το ΠΑΣΟΚ, Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25 είναι αυτό που αφήνει χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα τους φοιτητές με την κατάργηση του άρθρου 16 με την οποία όλοι συμφωνούν και τα βρίσκουν.

Σε αυτό το πανεπιστήμιο που «οραματίζονται» όμως υπάρχει μια δύναμη που βάζει έμπρακτα εμπόδια στα όποια σχέδιά τους και αυτή είναι η Πανσπουδαστική η οποία αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη στους φοιτητικούς συλλόγους του ΠΔΜ. Αντίστοιχη  πρέπει να είναι και η απάντηση της νεολαίας της περιοχής και μπροστά στις νέες εκλογές της 25ης Ιουνίου με ακόμα πιο ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ, πραγματικό αντίπαλο στα όποια σχέδια ετοιμάζουν για την νεολαία.

Το Συμβούλιο Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ