ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΜΑΚ,   ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

Στην αναβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Πτολεμαΐδας, αλλά και της Σχολής Πυροσβεστών, αναφέρθηκε από την Πτολεμαΐδα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κάνοντας ειδικότερες αναφορές στις προοπτικές λειτουργίας μόνιμης ομάδας ΕΜΑΚ στην περιοχή, στην προοπτική νέας Σχολής Αρχιπυροσβεστών αλλά και στην παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας στην περιοχή προσεχώς, στο πλαίσιο σχετικής συνάντησης.

Ειδικότερα, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Καπέλιος αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Πτολεμαΐδας , ή αναβάθμιση της σχολής Πυροσβεστών με ένα νέο οργανόγραμμα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει νέο κόσμος και εκπαιδευτές. “Θα δούμε πιο είναι το πιο επωφελές, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε πυροσβεστικό κόσμο ” τόνισε ο κ. Καπέλας, λέγοντας επίσης ότι και η σχολή στην υπάρχουσα μορφή της έχει ανάγκη από ενίσχυση με επιπλέον γνώσεις από ένα παράρτημα όπως είναι η ΕΜΑΚ, που θα μπορούσε σαν αρχή να λειτουργήσει ως παράρτημα στην περιοχή για να προσφέρει βοήθεια σε διασώσεις. Μάλιστα, εκπαιδευτές της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη και την Αθήνα θα έρθουν στη Σχολή Πυροσβεστών για να κάνουν εκπαίδευση στους δόκιμους, στον σχεδιασμό να γίνει κάτι πιο μόνιμοι. “Εμείς σαν πυροσβεστικό σώμα θα πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές , να είμαστε μέσα στα πράγματα”, προσέθεσε ο ίδιος.

Ο ίδιος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Πυροσβεστών, λέγοντας ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εκπαίδευση των δοκίμων , σημειώνοντας ότι με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ενισχύεται η περιφέρεια. Επίσης, ευχαρίστησε την περιφέρεια, αλλά και τον Δήμο Εορδαίας, για την συμβολή τους. Ζήτησε ενίσχυση των εγκαταστάσεων , του προσωπικού. Επίσης, σχεδιάστηκε να γίνει στην περιοχή συνάντηση δυνάμεων Πολιτικής προστασίας των Βαλκανίων, Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ρουμανίας. Εκεί θα γίνει και άσκηση πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση των συμβάντων, ενώ δρομολογείται και η αναβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Επίσης, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία την οποία επισκέφθηκε, εξήγγειλε Σχολή Αρχιπυροσβεστών, όταν ξεκινήσει, θα εμπεριέχεται στο Πυροσβεστικό Σώμα, σημειώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις είναι καλές στην Πτολεμαΐδας και θα μπορούσαν να τη φιλοξενήσουν . Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι σε ό,τι αφορά την ΕΜΑΚ, θα έρθουν σε πρώτη φάση εκπαιδευτές, ενώ σε δεύτερη βάση θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την λειτουργία ΕΜΑΚ σε μόνιμη βάση, ειδικά ενόψη του σχεδιασμού για τη λειτουργία του κέντρου πολιτικής προστασίας σε βαλκανικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση των αρχηγών πυροσβεστικού σώματος των Βαλακιών που θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά και στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που σχεδιάζεται να γίνει στο ίδιο σημείο. Επίσης, σημείωσε πως οι Γάλλοι είναι εντυπωσιασμένοι με το τοπίο και τις εγκαταστάσεις, θέτοντας ελπίδες για μελλοντικές συνεργασίες.

Τις ευχαριστίες του για το ότι το Κέντρο Πολιτικής Προστασίας υλοποιείται σταδιακά στην Πτολεμαΐδα, εξέφρασε τέλος ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης.

Φωτογραφίες από video eordaia.org

 

Β.Σ.