Αισθητήρες στις θέσεις των αναπήρων και ηχητική σήμανση σε φανάρια για άτομα με προβλήματα όρασης

Μιχάλης Μήγγος: Δεν νοείται σχολείο το 2021 να μην είναι προσβάσιμο χωρίς τουαλέτες ΑμΕΑ

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τοποθετήθηκε για θέματα που άπτονται της αναπηρίας. «Δεν κάνουμε κανένα χατίρι σε κανέναν. Τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα, άρα πρέπει να τους δίνονται οι ίδιες δυνατότητες σε διασκέδαση, εκπαίδευση , σε όλες τις υπηρεσίες της πόλης».

Για τα θέματα της εκπαίδευσης ανέφερε ότι έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ για το ειδικό νηπιαγωγείο-δημοτικό που στεγάζεται στον Τετράλοφο. Λόγο έκανε και στις υποστηρικτικές δομές ΑμΕΑ είπε ότι στον Άργιλο , τη δομή της Ηλιαχτίδας που προγραμματίζεται στη ΖΕΠ , τη δομή της Κιβωτού στον Άργιλο με το παλιό σχολείο Αργίλου να είναι παραχωρημένο από το δήμο στην Κιβωτό, όπως και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στα όρια του δήμου.

Μίλησε για την εφαρμογή στο δημαρχείο για εξυπηρέτηση κωφών και βαρήκοων , σε Νοσοκομείο και ΔΕΥΑΚ. Οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου υπάρχουν στην νοηματική για να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες με πλήρη ηλεκτρονική προσβασιμότητας για ΑμΕΑ. Στις αρχές Γενάρη ξεκινά η έξυπνη εφαρμογή για ΑμΕΑ μέσω ΕΣΠΑ, όπου τα άτομα θα πλοηγούνται μέσω κινητού για να βρουν την υπηρεσία που θέλουν .Για την προσβασιμότητα στα δημοτικά κτίρια υπάρχει μια σειρά από έργα Οι αποφάσεις για μείωση των δημοτικών τελών σε ΑμΕΑ θα ισχύσουν και το νέο έτος ενώ στη διάρκεια της πανδημίας υπήρχε μια γραμμή ΑμΕΑ για καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες του δήμου . Κάθε ανάπηρος επίσης μπορεί να κινηθεί μέσα στην πόλη και να εντοπίσει τις θέσεις αναπήρων.

Στις θέσεις των αναπήρων θα μπουν αισθητήρες για να ελέγχονται αν καταλαμβάνονται οι θέσεις από άτομα που δεν έχουν την κάρτα και ηχητική σήμανση σε φανάρια του κέντρου και του νοσοκομείου για άτομα με προβλήματα όρασης. Δόθηκε η ακουστική βιβλιοθήκη σε χρήση για συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής. Τον επόμενο χρόνο θα δοθεί στους δήμους η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν σχέδια προσβασιμότητας σε κάθε σημείο της πόλης .Λόγο έκανε και για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ στα ΑΜΕΑ, όπως και για τη σύσταση ομάδας εργασίας για νέες υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία με την προσπάθεια να είναι διαρκής.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Μιχάλης Μήγγος μίλησε για την πολύ καλή συνεργασία με το δήμο Κοζάνης λέγοντας ότι η Κοζάνη είναι από τις πιο προσβάσιμες πόλεις. Η δομή του αστισμού είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, όπως και η Κιβωτός.

Αναφέρθηκε στην γραφειοκρατία εξηγώντας ότι δεν μπορεί ο δήμος να θέλει να δώσει θέσεις με αναπηρία και να τις αποκλείει το κράτος επειδή οι δρόμοι είναι στενοί, κάτω από 6 μέτρα φάρδος. «Θέλουμε συνεκπαίδευση , δεν θέλουμε ξεχωριστά σχολεία, αλλά ενιαία». «Να στελεχωθούν τα νοσοκομεία της περιοχής». Το πρόβλημα το βιώνουν οι οικογένειες μας και κυρίως οι μαμάδες. Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά με αναπηρία και τους δυο γονείς άνεργους .Δεν νοείται σχολείο το 2021 να μην είναι προσβάσιμο χωρίς τουαλέτες ΑμΕΑ. Η δημοτική αστυνομία της Κοζάνης είναι από τις καλύτερες».

Ιωάννα Παπαδημητρίου