Για τους Ούγγρους, όπως και για τους Έλληνες, το μέγεθος –όσον αφορά το γλυκό– μετράει. Τα γλυκά τους είναι ευμεγέθη, να χορτάσει πρώτα το μάτι. Έτσι και αυτό το μιλφέιγ, το οποίο στέκεται στον αντίποδα του γαλλικού, με μια παχιά κρέμα που υπερτερεί του φύλλου. Του λείπουν η λεπτότητα και η φινέτσα, αλλά δεν το νοιάζει.

Αναπληρώνει τις αδυναμίες του με το XXL μέγεθός του. Οι εκδοχές στις οποίες το συναντάμε είναι πολλές και η μία πιο πληθωρική από την άλλη. Να φανταστείτε, σε κάποιους δεν αρκεί η κρέμα πατισερί και βάζουν και μία στρώση από μαρμελάδα πάνω, άλλοι βάζουν και σαντιγί και άλλοι βρίσκουν πολύ μπανάλ την άχνη ζάχαρη και επιλέγουν να απλώσουν λευκό γλάσο στη σφολιάτα ή ακόμα και σοκολάτα. Εδώ, προτιμήσαμε την αυθεντική συνταγή.

50′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
2 ώρες αναμονή

Σύνολο: 3 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 16
2 φύλλα σφολιάτας
500 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
100 γρ. ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλαουρ
10 γρ. φύλλα ζελατίνης
40 γρ. μαύρο ρούμι
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βάζουμε τα φύλλα σφολιάτας σε δύο λαμαρίνες φούρνου στις οποίες έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

Τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια πολλές φορές για να μη φουσκώσουν και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα (σε διαφορετικά ράφια), για 30 λεπτά από κάθε πλευρά (μετά το πρώτο μισάωρο, τα βγάζουμε και τα αναποδογυρίζουμε για να ψηθούν και από την άλλη), μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνης μουλιάζοντάς τα για 10 λεπτά σε κρύο νερό.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους. Όταν το γάλα ζεσταθεί, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς πάνω στη φωτιά έως ότου πήξει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στραγγίζουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την καυτή κρέμα. Ανακατεύουμε να διαλυθούν.

Αδειάζουμε την κρέμα σε ρηχό σκεύος, έτσι ώστε να απλώσει, και καλύπτουμε την επιφάνειά της με μεμβράνη.

Αφήνουμε την κρέμα να χλιαρύνει και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να κρυώσει καλά.

Όταν κρυώσει, την ανακατεύουμε στο μίξερ για να μαλακώσει, προσθέτοντας και το ρούμι. Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το ένα φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε τη μαρμελάδα στο δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το τοποθετούμε ανάποδα πάνω από την κρέμα, έτσι ώστε η μαρμελάδα να εφάπτεται σε αυτήν.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κό- βουμε σε κομμάτια 8 x 4 εκ.

Πηγή: Γαστρονόμος