Φτιάχνουμε κλασικό γαλακτομπούρεκο με πλούσια κρέμα και βουτυρένιο φύλλο.

40′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 40 λεπτά

Υλικά
Μερίδες: 12-14

Κρέμα
1 λίτρο γάλα φρέσκο, πλήρες
250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35-36% λιπαρά
250 γρ. ζάχαρη
10 κρόκοι αυγών
100 γρ. κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 λεμόνι

Φύλλο
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο κλαριφιέ* (από 350 γρ. βούτυρο αγελάδας)

Σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
100 γρ. γλυκόζη
φλούδες από 1 λεμόνι

Διαδικασία

Σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τους κρόκους.
Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα.

Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί 28 x 32 εκ. Στρώνουμε στο ταψί τα μισά φύλλα. Κάθε φύλλο που βάζουμε το αφήνουμε να εξέχει από διαφορετική πλευρά του ταψιού και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.

Αδειάζουμε την κρέμα ζεστή, την απλώνουμε ομοιόμορφα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα.

Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, ώστε να μην εξέχουν από αυτό, και τα στρώνουμε από πάνω, βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.

Χαράσσουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια (δηλαδή το μαχαίρι να μη φτάνει μέχρι κάτω). Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο λίγο με μια κουτάλα. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος, να απορροφηθεί κάπως το σιρόπι πριν σερβίρουμε.

Μυστικά
Γαλλικό προϊόν που πωλείται σε ορισµένα ντελικατέσεν.

Πρόκειται στην ουσία για καθαρό βούτυρο, που έχει διαχωριστεί από το νερό και τα στερεά του γάλακτος, παρόµοιο µε το δικό µας βούτυρο γάλακτος (αυτό στο βάζο, που χρησιµοποιούµε στους κουραµπιέδες).

Έχει ωραίο άρωµα, πιο απαλό από αυτό του δικού µας βουτύρου, και δεν καίγεται εύκολα, γι’ αυτό είναι κατάλληλο για τηγάνι. Αν θέλουµε να το φτιάξουµε µόνοι µας, παίρνουµε βούτυρο αγελάδας, το κόβουµε σε κοµµάτια και το αφήνουµε να λιώσει σε µπεν µαρί ή στα µικροκύµατα, χωρίς να το ανακατέψουµε. Μόλις διαχωριστεί το λίπος από το νερό και ανεβεί στην επιφάνεια, το µαζεύουµε προσεκτικά µε µια κουτάλα.

Πηγή: Γαστρονόμος