Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Κοζάνης και Γρεβενών, το πρόγραμμα “Ανάπτυξη Παιδοψυχιατρικών Υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης-Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών – Ε.Ψ.Υ.Κ.Α” με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5041650 – Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» και το πρόγραμμα ”Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ’ οίκον μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης – Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών – Ε.Ψ.Υ.Κ.Α” με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5033243, Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)», συνεχίζουν την λειτουργία τους, προσαρμόζοντας την στα μέτρα προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Οι τακτικές συναντήσεις με τους ωφελούμενους των υπηρεσιών μας πραγματοποιούνται στην έδρα της Μονάδας ή μέσω τηλεδιασκέψεων. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των επαγγελματιών ψυχικής υγείας στο χώρο των ωφελούμενων, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η ομάδα της εταιρείας ακολουθεί όλες τις ενδεδειγμένες επιστημονικές πρακτικές για την υποστήριξη των ωφελούμενων έναντι του ψυχικού αντίκτυπου της πανδημίας.

Στη διεπιστημονική ομάδα της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. συνεργαζόμαστε οι εξής επαγγελματίες: ψυχίατροι, παιδοψυχίατρος, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλεύτριες, λογοθεραπεύτρια. Η διεπιστημονική ομάδα με την πολυπρισματική της ματιά αξιολογεί και προτείνει τη θεραπευτική παρέμβαση σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο. Η πρόληψη και αντιμετώπιση της ψυχικής ασθένειας πιστεύουμε πως περιλαμβάνει το κοινωνικό, οικογενειακό και πραγματολογικό περιβάλλον στο οποίο εμφανίζεται. Τα προγράμματα και οι δράσεις της Κινητής Μονάδας έχουν ως αντικείμενο τη θεραπευτική παρέμβαση στο περιβάλλον του ατόμου. Το παιδοψυχιατρικό τμήμα είναι σε επαφή με το περιβάλλον του παιδιού (οικογενειακό, σχολικό) για τη βελτίωση της υποστήριξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων.

Οι υπηρεσίες της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, του προγράμματος Κατ’ οίκον και του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος παρέχονται δωρεάν.

Επίσης, στα πλαίσια διεύρυνσης των υπηρεσιών μας και ενδυνάμωσης της διεπιστημονικής μας ομάδας, πλέον είναι διαθέσιμη η εργοθεραπευτική παρέμβαση. Οι υπηρεσίες της εργοθεραπείας αφορούν σε παιδιά και ενήλικες με αναπτυξιακές, νευρολογικές και ψυχιατρικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, αξιολογείται και σχεδιάζεται η παρέμβαση στη συμμετοχή του ατόμου σε δραστηριότητες/έργα. Ο στόχος της εργοθεραπείας συνοψίζεται στην επίτευξη μιας αυτόνομης ζωής στην οποία το άτομο αναλαμβάνει σημαντικούς, για το ίδιο, ρόλους και αντλεί ικανοποίηση από αυτούς. Τέλος, παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής για την προσαρμογή του χώρου διαβίωσης, εκπαίδευσης ή εργασίας με στόχο τη λειτουργικότητα, για το άτομο, και τη συμπερίληψη, για την κοινότητα.