ΟΙ ΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

– Τι λέει ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού για την πιθανότητα ανεξαρτητοποίησης του Βελβεντού

Αντίθετοι στην πλειοψηφία τους, με το νομοσχέδιο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι” που αφορά στη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι οι δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι φωνές αυτών που συμφωνούν με την κυβέρνηση σε μια σειρά από τα ζητήματα που θέτει επί τάπητος το νομοσχέδιο. Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης , εκτάκτως, στην Κοζάνη, για να αποφασίσει ποια θα είναι  η στάση της μετά το ψήφισμα που εξέδωσε κατά του Νομοσχεδίου η ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως “έκτρωμα”.

Για το θέμα συνεδρίασε τη Δευτέρα μεταξύ άλλων και το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, με τον δήμαρχο να τάσσεται υπέρ σε μια σειρά θεμάτων του νομοσχεδίου, όπως η απλή αναλογική, αλλά να εκφράζει επί μέρους διαφωνίες σε ζητήματα ,  ζητώντας τη βελτίωσή του και όχι την απόσυρσή του.  Να σημειωθεί πως κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας αντιδράει στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση “ΚΛΕΙΣΘΕΝΒΗΣ Ι”, εκδίδοντας ψήφισμα στη γραμμή της ΚΕΔΕ. Ωστόσο, υπέρ του νομοσχεδίου είναι ο δήμος Γρεβενών, με το δημοτικό του συμβούλιο να αποφασίζει υπέρ του και κατά του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ! Υπέρ του νομοσχεδίου της κυβέρνησης τάχθηκε και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, κατά πλειοψηφία, διαφωνώντας με την ΚΕΔΕ, ωστόσο ο δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος αντιδράει σθεναρά στο νομοσχέδιο! Ο ίδιος ζήτησε βελτίωση του Καλλικράτη και όχι εφαρμογή του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, λέγοντας πως δεν πρέπει να εφαρμοστεί η απλή αναλογική γιατί κινδυνεύει ο δήμαρχος να μην έχει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο θα γίνει “μπάχαλο”.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το ως “έκτρωμα”, ενώ αναφερόμενος σε αυτό και είπε χαρακτηριστικά πως: “Η προσωπική μου θέση, όπως την εξέφρασα και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, είναι πως είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε είναι έκτρωμα και συντάσσομαι πλήρως με το ψήφισμα που εκδόθηκε από την ΚΕΔΕ”. Τόνισε, δε, πως συμμετείχε και ο ίδιος προσωπικά κατά τη διαμόρφωση του ψηφίσματος, ενώ σημείωσε πως το νομοσχέδιο βλάπτει κατά περίπτωση, περισσότερο ή λιγότερο, τους δήμους. Σχολιάζοντας, δε, την απλή αναλογική που προτείνεται, απάντησε απερίφραστα πως πρόκειται για έναν τρόπο να “διαλύσουν την τοπική αυτοδιοίκηση”, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο στο σύνολό του “απαράδεκτο” και ζητώντας από τον Υπουργό να το αποσύρει. Ερωτηθείς για τις χωροταξικές αλλαγές, είπε πως η κυβέρνηση αρχικά τασσόταν κατά των χωροταξικών αλλαγών, ωστόσο αυτό τώρα ακούγεται. “Η επικοινωνία είναι δύσκολη με τον κ. Σκουρλέτη , σε αντίθεση με τον κ. Κουρουμπλή και τον “Καλλικράτη”, όπου είχαμε καλύτερη επικοινωνία”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ.  .

Επίσης, ο δήμαρχος Βοϊου Δημήτρης Λαμπρόπουλος, επεσήμανε την αντίθεσή τους για το νομοσχέδιο, λέγοντας πως το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει το ψήφισμα της ΚΕΔΕ , κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο έχει πολλά τρωτά σημεία.

 

Για την ανεξαρτησία Βελβεντού: “Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο…”

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, που έχει να αντιμετωπίσει και την θέληση του Βελβεντού να ανεξαρτητοποιηθεί, φαίνεται πως πιστεύει ότι δεν είναι εφικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χαρακτηριστικά, σημείωσε πως το συμβούλιο τάχθηκε κατά του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ και υπέρ του νομοσχεδίου, ειδικά υπέρ της απλής αναλογικής . “Αναλογίζονται τι συνέβη στο δήμο , άρα σου λέει, βολεύει μια ομιχλώδη κατάσταση και μπάχαλο, παρά να υπάρχει ένας νοικοκυρεμένος δήμος”, είπε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας τη θέληση του Βελβεντού να ανεξαρτητοποιηθεί, ο δήμαρχος έκανε αναφορά σε “θανατερό διχασμό”,  λέγοντας πως το θέμα πρέπει να λυθεί. Ωστόσο είχε επαφές με τον κ. Σκουρλέτη, όπως είπε, και δεν διαβλέπει κάτι τέτοιο να γίνεται. “Εγώ είπα, πες τε μου αν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο χωροταξικό, να φορτωθούν τις υποχρεώσεις τους , που είναι πάρα πολλές και δικαστικές και να ησυχάσω εγώ. Αν όμως δεν θα γίνει αλλαγή, να το δηλώσετε δημόσια και να βάλουμε τα κεφάλια μέσα για το καλό του Δήμου. Εγώ με υπουργούς που έχω σχέση, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τέτοια αλλαγή στο χωροταξικό. Ίσως μια δύο τετραετίες μετά, να γίνει μια αλλαγή προς την αντίθεση πλευρά, δηλαδή να έχουμε ένα μεγάλο δήμο στο νομό Κοζάνης”, σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ωστόσο ότι ο ίδιος συζητάει για το θέμα, ώστε να μην λέει κανείς ότι ο δήμαρχος είναι αυτός που αντιδράει στην ανεξαρτητοποίηση….

Β.Σ.