Συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ και αφορούν στις τηλεπικοινωνίες παρέθεσαν ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και οι Υφυπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και Θοδωρής Λιβάνιος. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου παρουσίασε τις λεπτομέρειες για το «Freedom Pass: data» και την κατάργηση/μείωση των τελών κινητής.

Όσον αφορά στο «Freedom Pass: data», δηλαδή τα δωρεάν δεδομένα σε νέους οι οποίοι θα εμβολιαστούν, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλυσε ότι πρόκειται για ένα πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου, το οποίο απευθύνεται σε κάθε νέα ή νέο ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου. Θα έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίηση του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Η αίτηση για την απόκτηση του πακέτου θα γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα και θα υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά, μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass, είτε στα ΚΕΠ, δηλώνοντας τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο. Οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν στις 11 Οκτωβρίου 2021 και η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνεται την επόμενη ημέρα. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα γίνει από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέλος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τις μέχρι στιγμής αιτήσεις που έχουν εγκριθεί για την πρώτη εκδοχή του Freedom Pass, δηλαδή την ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150€ για τις ηλικίες 18-25 ετών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί περισσότερες από 370.000 αιτήσεις, σημειώνοντας ότι η εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανέρχεται σε ποσοστό 52%, ενώ όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρισκόταν περίπου στο 13%.

Αναφορικά με την κατάργηση/μείωση των τελών κινητής, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε ότι προβλέπεται κατάργησή τους για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και μείωση και σταθεροποίησή τους στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022. Διευκρίνισε επίσης ότι η πρωτοβουλία αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε δηλαδή πρόκειται για συμβόλαια, είτε πρόκειται για καρτοκινητά.

Για την κατάργηση των τελών κινητής στις ηλικίες 15-29 θα απαιτείται εγγραφή στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Για κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώνεται ένας μόνο αριθμός τηλεφώνου και η έκπτωση θα μεταφέρεται στον επόμενο πάροχο σε περίπτωση φορητότητας.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι για τους άνω των 30 ετών η έκπτωση θα γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς τους. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασε, το όφελος του μέτρου κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό και για όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις.

Ακολουθούν η παρουσίαση που προβλήθηκε στη Συνέντευξη Τύπου, καθώς και ένα σύντομο q&a σχετικά με την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ

Τι είναι;

Πρόκειται για πακέτο 50 GB για δωρεάν χρήση διαδικτύου. Έχει διάρκεια 5 μηνών από την ενεργοποίησή του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 10 GB.

Σε ποιους απευθύνεται;

Διατίθεται σε κάθε νέα ή νέο ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου. Το πακέτο ισχύει και για όσα πρόσωπα αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν ήδη εμβολιαστεί, πριν από την εξαγγελία του μέτρου.

Με ποια διαδικασία αποκτάται;

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω του emvolio.gov.gr/freedompass ή με αίτηση στα ΚΕΠ από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα, ο οποίος δηλώνει τον αριθμό στον οποίο πρόκειται να πιστωθεί το πακέτο. Ακόμη, ο γονέας ή ο έχων την γονική μέριμνα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να δηλώσει τον αριθμό.

Τι στοιχεία απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;

Για την ηλεκτρονική υποβολή απαιτούνται οι κωδικοί Taxisnet του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου. Στα ΚΕΠ θα χρειαστεί η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο του γονέα και ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου.

Σε πόσο χρόνο υλοποιείται η αίτηση;

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε 24 ώρες από την αίτηση. Ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω SMS και το πακέτο πιστώνεται από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που δηλώθηκε.

Από πότε μπορεί να γίνει χρήση της υπηρεσίας;

Η πλατφόρμα για να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι ανοίγει στις 11 Οκτωβρίου 2021. Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα γίνεται την επόμενη ημέρα και οι δικαιούχοι μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως τη χρήση.

Τέλη κινητής τηλεφωνίας

Τι προβλέπεται;

Προβλέπεται (1) κατάργησή τους για φυσικά πρόσωπα 15 έως 29 ετών και (2) μείωση και σταθεροποίησή τους στο 10% για φυσικά πρόσωπα άνω των 30 ετών.

Από πότε αρχίζει η κατάργηση ή η μείωση των τελών;

Η κατάργηση ή μείωση των τελών κινητής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η κατάργηση για την ηλικιακή ομάδα 15 έως 29 ετών αφορά μόνο σε συμβόλαια ή και σε καρτοκινητά;

Αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαια, είτε πρόκειται για καρτοκινητά.

Με ποια διαδικασία καταργούνται τα τέλη για την ηλικιακή ομάδα 15 έως 29 ετών;

Η κατάργηση γίνεται ύστερα από δήλωση, η οποία υποβάλλεται μέσω του gov.gr στο νέο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας.

Πώς γίνεται η δήλωση όταν ο κάτοχος του κινητού είναι ανήλικος;

Εάν πρόκειται για ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Τι στοιχεία απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης;

Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet του δικαιούχου ή του γονέα/έχοντα τη γονική μέριμνα όταν πρόκειται για ανήλικο.

Πόσοι αριθμοί μπορούν να δηλωθούν στο όνομα κάθε ανηλίκου;

Η κατάργηση εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Χρειάζεται νέα αίτηση αν στο μέλλον γίνει αλλαγή παρόχου;

Όχι, η έκπτωση μεταφέρεται σε επόμενους παρόχους σε περίπτωση φορητότητας.

Απαιτείται κάποια διαδικασία για τη μείωση και σταθεροποίηση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για τους άνω των 30 ετών;

Όχι, σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση γίνεται αυτόματα στον λογαριασμό τους, χωρίς καμία ενέργεια από πλευράς τους.