Πρόξενος: Με τη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη για την κλιματική αλλαγή

Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκα και μελών της Διοικητικής Επιτροπής με την Γενική Πρόξενο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη, κα Σίβυλλα Μπέντικ.

Μαζί με την πρόξενο ήρθε και ο διευθυντής του παρατήματος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου που αριθμεί 860 μέλη . «Είμαστε εδώ για να ενημερωθούμε για την περιοχή και την μετάβαση και να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην κλιματική αλλαγή .Το ελληνογερμανικό επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει στη συνεργασία ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων και να κερδίσουμε την μάχη για την κλιματική αλλαγή».

Πρόκειται για μια γόνιμη συζήτηση που βάζει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για ένα πλαίσιο συνεργασίας. «Το ενδιαφέρον είναι αυξημένο σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια και η μεταφορά τεχνογνωσίας .Στόχος είναι η μακροχρόνια παρουσία επενδυτών για να ανατάξει η περιοχή τις δυνάμεις της και σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε ανθρώπινο δυναμικό που θα μετεξελιχθεί» τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας. « Η βιωσιμότητα των γερμανικών επιχειρήσεων που θα επενδύσουν κεφάλαια στην περιοχή μας είναι ένα ζητούμενο, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος αποεπένδυσης αν δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη παρουσία».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε λόγος για τα προγράμματα εκπαίδευσης που τρέχουν και τις επιχειρηματικές αποστολές Ελλάδας -Γερμανίας. Η διαχείριση των σκουπιδιών και λυμάτων είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει τους Γερμανούς επιχειρηματίες , όπως και οι δυνατότητες της περιοχής μας για το βιοαέριο, οι ΑΠΕ, το υδρογόνο, η ηλεκτροκίνηση.

Όσο για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στη Γερμανία αναφέρθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω της διαφορετικής πολιτικής κάθε κρατιδίου . «Οι νέες δεξιότητες είναι αυτές που θα βοηθήσουν το ανθρώπινο δυναμικό και όχι οι αποζημιώσεις» ανέφερε η πρόξενος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν δυο προγραμματισμένες δράσεις από πλευράς Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στις οποίες το Επιμελητήριο της Κοζάνης μπορεί να συμμετέχει. :η γνωριμία με τα πράσινα επαγγέλματα σε νέα κορίτσια σε εκδήλωση του Γερμανικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και ένα event γερμανικής εταιρείας από την Στουτγάρδη με σταθμούς γρήγορης φόρτισης σε πιάτσα ταξί .

Ιωάννα Παπαδημητρίου