ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

– Ακολουθούν επισκέψεις σε Πύργους και Βελβεντό

Στην Κοζάνη βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο περιοδείας του. Το πρωί στη ΖΕΠ είχε συνάντηση με την Αυτοδιοίκηση και Φορείς του Αγροτικού Χώρου, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη στους Πύργους Εορδαίας, όπου και θα έχει συνάντηση στο κοινοτικό κατάστημα με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Πύργων και Μεσοβούνου καθώς και με αγροτικούς φορείς, με αφορμή τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

Το πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνει, επίσης, συνάντηση με νέους αγρότες της περιοχής Εορδαίας στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Πύργων, καθώς και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μονάδας παράγωγης προϊόντων από αρωματικά φυτά στην περιοχή της Εορδαίας. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός θα κάνει επίσκεψη στο Βελβεντό όπου και θα έχει συνάντηση με αγροτικούς φορείς του Βελβεντού, ενώ το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος για την αγροτική ανάπτυξη στην  προγραμματική περίοδο 2014-2020 και ειδικότερα για την Κοζάνη .

Σε συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους (παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μουμουλίδη και Δημητριάδη αλλά και παρουσία του περιφερειάρχη), ο κ. Αποστόλου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη μείωση του χρέους, λέγοντας πως: “Στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης , αλλά και να μπούμε στην επόμενη φάση που δεν είναι άλλη από την ποσοτική χαλάρωση και τη συζήτηση γύρω από τη διάρθρωση του χρέους. Δεν είναι δικό μας το ζήτημα, το ζήτημα είναι των θεσμών και του ΔΝΤ. Αυτοί πρέπει να βρουν τη λύση, με βάση αυτά που ήδη έχουμε αποδεχθεί. Ήδη ο ελληνικός λαός και μέσα από τις δημοσιονομικές προσαρμογές και μεταρρυθμίσεις έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και περιμένει από την ΕΕ να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της.

“Βασικός στόχος είναι να συζητήσουμε με τους φορείς για τα ζητήματα αγροτικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα για τις δυνατότητες που μας δίνει το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, πόσο μάλλον όταν κυβέρνηση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα συνεταιριστούμε το κομμάτι 37% των πόρων . Εμείς πιστεύουμε ότι σε μπορεί να  υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και είναι πιο κοντά στον αγροτικό χώρο”.

Το πρόγραμμα 2014 -2020 έχει συνολικούς κοινοτικούς πόρους 4,7 δις, τόνισε ο υπουργός, λέγοντας επίσης, ότι το πρόγραμμα θα αναμοχλεύσει πόρους, βάζοντας ίδια συμμετοχή, περίπου στα 6 δις. “Μέχρι σήμερα προκηρύχθηκαν μέτρα και δράσεις περίπου 1.65 δις . Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει σε μια διαδικασία που πλέον θα έχουμε επενδύσεις και δυνατότητα στο χώρο, και εισόδου νέων και όσων ενδιαφέρονται για την αγροτική παραγωγή. Επίσης, ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο μέτρο για την είσοδο Νέων Αγροτών, αλλά και την μεταποίηση, τα σχέδια βελτίωσης που ανακοινώνονται εντός των ημερών και το μέτρο που αξιοποιείται μέσα από το leader. “βασικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα συγκεκριμένα χρήματα , σε όφελος και μόνο της αγροτικής δραστηριότητας και όχι να παρατηρηθούν παλαιότερα φαινόμενα. Όλα τα χρήματα να πάνε στον αγροτικό χώρο”.

Για τις πληγείσες περιοχές

Ο υπουργός ενημερώθηκε σχετικά από τον δήμαρχο Εορδαίας και τόνισε πως θα συζητήσει το θέμα και με τους κατοίκους. Σημείωσε, ωστόσο , πως οι διαδικασίες αυτές καθυστερούν. “Όσο το δυνατόν γρηγορότερα θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις , μιας και βρίσκεται η καλλιεργητική περίοδος στο τέλος της και θα δούμε ποιες είναι οι απώλειες στο εισόδημα. Πρέπει όμως να ολοκληρωθούν πρώτα κάποιες διαδικασίες, και πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες”, απάντησε σχετικά. Επίσης, για τη μη καταβολή περυσινών αποζημιώσεων, τόνισε πως σχεδόν όλες έχουν πληρωθεί , εκτός από αυτές που έγιναν το τέλος του 2016, σημειώνοντας πως οι ζημιές αυτές πληρώνονται 6 μήνες μετά τη ζημιά. “Υπάρχουν διαδικασίες που όσο και σύντομα να θέλουμε να ανταποκριθούμε, δεν μπορούν να γίνουν πιο σύντομα”, είπε τέλος.
Ερωτηθείς για το αρδευτικό βόρειας Ζώνης Πολυφύτου και το αρδευτικό της Κνίδης Γρεβενών δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, λέγοντας πως τα αιτήματα αυτά, συλλέγονται και αξιολογούνται και κατατάσσονται αναλόγως. Πάντως, ο υπουργός δεν φάνηκε να γνωρίζει καν το θέμα.

“Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν αρκετές δυνατότητες και θα προσπαθήσουμε τη διαχείριση των υδάτινων πόρων να κατευθυνθεί σε μια γεωργία που θα στηρίζει την κτηνοτροφία”, είπε ο υπουργός , ερωτηθείς για το υδάτινο στοιχείων της περιοχής, λέγοντας πως ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου περιβάλλοντος.

Πάντως, να σημειωθεί πως στην κλειστών των θυρών συνάντηση που είχε νωρίτερα ο υπουργός με τους εκπροσώπους του αγροτικού τομέα της περιοχής, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, κυρίως, διαμαρτυρήθηκαν σε υψηλούς τόνους για το αυξημένο κόστος παραγωγής.



Β.Σ.