Το μεσημέρι της Κυριακής 4 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση – ενημέρωση  στην Κοινότητα Βατερού με θέμα την ανεπανόρθωτη καταστροφή στην κτηνοτροφία και στο φυσικό περιβάλλον του τόπου από τα φωτοβολταϊκά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν. Επίσης έγινε ενημέρωση για τις επιπτώσεις στην υγεία μας και την κλιματική αλλαγή.

Για έγκλημα κατά της επιβίωσης μας μίλησε ο Δημήτρης Γκατζογιάννης, κάτοικος της περιοχής.”Κάποιοι ιδιώτες και εκλεγμένοι πήραν την απόφαση να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Ήδη το πρώτο έργο προχώρησε προς τον Αρίνταγα. Θα μας γεμίσουν καθρέφτες δεξιά και αριστερά, ο ήλιος θα αντανακλά από παντού”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ευκολίδης ανέφερε ότι η νομοθεσία είναι ευνοϊκά προσκείμενη στους επενδυτές των ΑΠΕ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύουν οι διεκδικήσεις. Επί του προκειμένου πρόκειται για το έργο στο Μελισόβουνο, αλλά υπάρχει και μια ακόμα επένδυση στην περιοχή του Αργίλου που περικυκλώνει τα πάντα . Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ήταν αρνητική για το έργο, αλλά το Δ.Σ. έβαλε το θέμα στο αρχείο γιατί είχαν εκπνεύσει οι προθεσμίες. Η ύπαρξη των ΑΠΕ δεν είναι κακή .  Θα έπρεπε να γίνουν όμως σε χώρους οι οποίοι δεν θα δημιουργούν κανένα πρόβλημα .Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να λειτουργήσουν καθεστωτικά. ”

Η Καλλιόπη Βέττα σημείωσε ότι αυτό που ετοιμάζεται στην περιοχή μας είναι μία άνεργη ανάπτυξη  που παράγει ανεργία. Μία ανάπτυξη που δεν είναι σε όφελος των κατοίκων και βέβαια είναι σε βάρος του περιβάλλοντος. Με το χωροταξικό να παίρνει παράταση για ενάμιση ακόμα χρόνο.

Η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια εξέφρασε την  αντίθεση της περιφερειακής αρχής και του περιφερειακού συμβουλίου απέναντι στην άναρχη τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών. “Δεν είμαστε αντίθετη στα έργα των φωτοβολταϊκών αλλά είμαστε αντίθετη με τον τρόπο που αναπτύσσονται σε διάφορες περιοχές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας .” Επιπλέον ανέφερε ότι “Εμείς ως περιφερειακή αρχή πρώτη μόλις αναλάβαμε το 2019 ψηφίσαμε τα διαχειριστικά  σχέδια βόσκησης  που οριοθετούν τα βοσκοτόπια για να μην γίνουν εκεί άλλες επενδύσεις .”

Η Αντωνία Κυρατσού-Δαγιόγλου εκ μέρους της Καλαμιάς   μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό του χωριού . “Πρέπει όλοι να αγωνιστούμε .Δεν θα περιμένουμε το ειδικό χωροταξικό, δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Τελικά όπως αυτοί θέλουν να μας επιβάλουν τα φωτοβολταϊκά δίπλα στα σπίτια μας , θα τους προλάβουμε εμείς και εμείς θα επιβάλουμε τα σχέδιά μας γιατί εμείς ζούμε εδώ, εμείς θα έχουμε δίπλα τα φωτοβολταϊκά να ρημάζουν και να μαυρίζουν τις ζωές μας.” Μάλιστα χαρακτήρισε ανακόλουθο ότι τώρα η Περιφέρεια προχωρά στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Ο Τάκης Παφ’υλης δήλωσε  εν μέσω αντιδράσεων ότι θα έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και όπως στηρίχτηκε η Καλαμιά, το ίδιο θα συμβεί και στο Βατερό.Για απαξίωση όλης της περιοχής μίλησε ο Γιάννης Κοκαλιάρης, ενώ ο Θόδωρος Σιόγκας ως υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης αντιπαρατέθηκε στον Τάκη Παφύλη λέγοντας ότι διαμαρτύρονταν οι κάτοικοι πολλών χωριών για τις ΑΠΕ  και δεν έκανε τίποτα ο   δήμος. Τέλος αποφασίστηκε να γίνει μια επιτροπή συγκρότησης αγώνα .

Ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, δημοτικός σύμβουλος Βοΐου, τόνισε ότι «Υπάρχουν συμφέροντα που αλληλοσυγκρούονται. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το παλέψουμε», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «Αυτό που κέρδισε μέχρι τώρα η Καλαμιά, ήταν η προσπάθεια που έγινε από όλους, η αλληλεγγύη που επιδείχθηκε από όλους, χωρίς να υπάρχει κανένα ιδιαίτερο συμφέρον.»