Για τη συγκρότηση της ενεργειακής κοινότητας των ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας έγινε λόγος στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας με στόχο την μείωση του κόστους στην αγροτική παραγωγή και την εξασφάλιση απαραίτητων πιστοποιητικών, όπως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο Θωμάς Μάνου, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Υποδομών Θωμάς Μάνος , αρμόδιος για τα θέματα των ΤΟΕΒ εισηγήθηκε την έγκριση του καταστατικού της ενεργειακής κοινότητας οργανισμού εγγείων βελτιώσεων Δυτικής Μακεδονίας, ισχύος 7 μεγαβάτ που θα κουμπώσει στην μέση τάση. Οι αιτήσεις για net metering προηγούνται όπως αναφέρθηκε και με το δεδομένο του προβλήματος εύρεσης δικτύων θα γίνει ερώτημα στο ΔΕΔΔΗΕ που υπάρχουν διαθέσιμα δίκτυα. Τον Αύγουστο του 2021 βγήκε το ΦΕΚ για τη δημιουργίας της κοινότητας και με συμμετοχή ΤΟΕΒ που όφειλαν στη ΔΕΗ. Στις 10 Σεπτεμβρίου έγινε και η υπογραφή του σχεδίου τη ενεργειακή κοινότητας.

Από τα ΤΟΕΒ της Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχουν 10 στο Νομό Κοζάνης, 7 στο Νομό Γρεβενών , 2 στο Νομό Φλώρινας και 6 στο Νομό Καστοριάς. 17 ΤΟΕΒ είναι στην Κοζάνη, εκ τω οποίων 14 ενεργά, 3 ανενεργά και συμμετέχουν τα 10 Τα ΤΟΕΒ Βελβεντού, Μεσοβούνου, Πυλωρίου, Χρωμίου δεν συμμετέχουν. 10 είναι τα ΤΟΕΒ στην Φλώρινα, 7 ενεργά, 3 ανενεργά και συμμετέχουν τα 2, στα Γρεβενά 13 δίκτυα, 10 ενεργά και συμμετέχουν τα 7, στην Καστοριά 7 ΤΟΕΒ ,όλα ενεργά και συμμετέχουν τα 6 Τα ΤΟΕΒ που δεν συμμετάσχουν έχουν διοικητικά προβλήματα και εν ευθέτω χρόνο θα είναι ακόμα περισσότερα στην ενεργειακή κοινότητα.

Η απόσβεση θα γίνει σε πέντε χρόνια τόνισε ο Αντώνης Σιαμπανόπουλος , δεν επηρεάζεται από την τιμή του ρεύματος γιατί είναι συμψηφισμός , παράγεται ό, τι καταναλώνεται. «Μπορούμε να δεσμεύσουμε τον χώρο και να μας πει ο ΔΕΔΔΗΕ αν υπάρχουν διαθέσιμα δίκτυα για αυτό πρέπει να υποβληθεί αίτημα. Το έργο θα γίνει ενιαίο».

«Σε σύντομο διάστημα στον τρόπο εμπορία των προϊόντων θα συμπεριληφθεί το αποτύπωμα του άνθρακα. Με την ενεργειακή κοινότητα μηδενίζουμε το αποτύπωμα του άνθρακα στην άρδευση. Υπάρχει κουλτούρα που ο καταναλωτής ψάχνει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα» συμπλήρωσε ο κ Μάνος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Συστήνεται στη Δυτική Μακεδονία η πρώτη ενεργειακή κοινότητα ΤΟΕΒ της χώρας