Οι γενικοί γιατροί του δημοσίου είναι και αυτοί που θα επωμιστούν και τις αρμοδιότητες του προσωπικού γιατρού στην Π.Ε. Κοζάνης. Και οι ίδιοι θα καλύπτουν τις εφημερίες στα νοσοκομεία της περιοχής , όταν με 2.000 εγγεγραμμένους ασθενείς θα συμπληρώνουν ήδη 35 ώρες την βδομάδα. Δηλαδή ένα πλήρες ωράριο συν τις εξουθενωτικές εφημερίες με μόλις 15 λεπτά για κάθε ασθενή. Το 15λεπτο μπορεί να είναι αρκετό για μια συνταγογράφηση , αλλά σίγουρα πολύ λίγο για μια σωστή εξέταση ασθενή.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι ιδιώτες γιατροί της Κοζάνης και κυρίως οι παθολόγοι δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες του Υπουργείου Υγείας, δεν εντάχθηκαν δηλαδή στο σύστημα εκτός από δύο , ένας στην Κοζάνη και ένας στην Πτολεμαΐδα. Την ίδια στιγμή εκτός ΕΣΥ έθεσαν τον εαυτό τους τρεις γενικοί γιατροί με αποτέλεσμα όσοι είχαν γραφτεί σε κείνους να είναι τώρα στον αέρα και να αναζητούν νέο προσωπικό γιατρό. Κυρίως το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή Λευκοπηγής και Αιανής όταν φαίνονται διαθέσιμοι δυο μόνο γιατροί αυτή τη στιγμή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης .

Οι ιδιώτες δέχονται να αναλάβουν ασθενείς αν πληρώνονται από τους ασθενείς τους αναμένοντας ακόμα πολλές διευκρινίσεις για τη σύμβαση με το Υπουργείο που θεωρείται δεσμευτική. Σε κάθε περίπτωση μπορεί η Κοζάνη να φαίνεται καλυμμένη από γενικούς γιατρούς που αναγκαστικά εγγράφτηκαν στο σύστημα ως γιατροί του δημοσίου , αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αφού μεγάλο μέρος αυτών απλά συνταγογραφούσε φάρμακα και τώρα καλείται να γνωματεύσει. Και ακόμα πολύς κόσμος αναζητεί τον προσωπικό του γιατρό.

Να αναφέρουμε ότι όσοι πολίτες είχαν γραφτεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό. Προφανώς η ανάγκη για δημιουργία ατομικών ηλεκτρονικών φακέλων από τις αρχές του 2023 οδήγησε σε αυτό το θολό τοπίο για ασθενείς και γιατρούς με πολλές ακόμα ασάφειες στον τρόπο λειτουργίας του νέου θεσμού.

Ιωάννα Παπαδημητρίου