Στις εκδηλώσεις για την 109η Επέτειο από την απελευθέρωση της πόλης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό, παρέστη, σήμερα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ως Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μετά την Επίσημη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας, Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ και την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην κεντρική πλατεία Αιμιλιανού. Στο χαιρετισμό του, ο κ. Καλαφάτης τόνισε:

“Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και πέτυχαν την απελευθέρωση των Γρεβενών.

Τιμούμε εκείνους που συνέχισαν, ένα αιώνα μετά το ξεκίνημα της Ελληνικής Επανάστασης, τους αγώνες για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων ακόμα εδαφών μας.

Τιμούμε -καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Εθνεγερσία- όλους εκείνους που ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να ελευθερώσουν και να παραδώσουν σε ‘μας μια ελεύθερη Πατρίδα.

Αντλούμε ταυτόχρονα δύναμη και διδαχή από το παράδειγμά τους. Ότι δεν οραματιζόμαστε στη βάση των αριθμών, αλλά με τη δύναμη της ψυχής. Ότι οι Έλληνες διχασμένοι θρηνούμε τραγωδίες, αλλά ενωμένοι πετυχαίνουμε θαύματα. Ότι με πίστη στα ιδανικά του Έθνους μπορούμε να κάνουμε εφικτό, εκείνο που οι άλλοι θεωρούν ανέφικτο.

Από την πόλη των Γρεβενών, στέλνουμε ταυτόχρονα μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στους επίδοξους ταραξίες της γειτονιάς μας, στους επιβουλευόμενους κυριαρχικά δικαιώματά μας.

Οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους λαούς της γειτονιάς μας. Απέναντι ωστόσο στις αλλεπάλληλες εξ ανατολών προκλήσεις, τις αυθαίρετες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις, έχουμε μια και μόνον απάντηση: Στα εθνικά μας ζητήματα βάλαμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Και από τις γραμμές αυτές δεν κάνουμε βήμα πίσω.

Επιμένουμε αταλάντευτα στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ που ορίζουν με σαφήνεια τα δικαιώματά μας στη γη, τον αέρα και τις θάλασσές μας.

Ενισχύουμε και διευρύνουμε τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας. Και είμαστε περήφανοι που πετύχαμε την Συμφωνία με τη φίλη και σύμμαχο Γαλλία. Μια Συμφωνία που προβλέπει -και είναι μείζονος σημασίας- στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση έξωθεν προσβολής στη γη ή τα πολεμικά μας σκάφη στη θάλασσα. Μια Συμφωνία που πέραν της προμήθειας 24 σύγχρονων αεροσκαφών, προβλέπει την απόκτηση 3 υπερσύγχρονων φρεγατών. Μια Συμφωνία που φέρνει την Ελλάδα και τη Γαλλία στην πρωτοπορία του κοινού οράματος για μια ισχυρή και αμυντικά αυτοδύναμη Ευρώπη.

Η Ελλάδα σήμερα είναι μια περήφανη χώρα, με εθνική αυτοπεποίθηση, με όραμα και σχέδιο για το μέλλον. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν και προχωρά στο αύριο με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μια Πατρίδα που θέλουμε να υπηρετούμε με όλες τις δυνάμεις μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους”.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου
Πηγή: ertnews.gr