ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΔΕΗ – ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΗ – ΙΩΑΝΝΙΔΗ

– Αισιόδοξος για συμφωνία για το χρέος

Για τη ΔΕΗ, τα νέα μέτρα και το χρέος της χώρας, μίλησε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης από την περιφέρεια όπου βρέθηκε, στο περιθώριο της τετραήμερης επίσκεψης του στην Δυτική Μακεδονία. Ο ίδιος μίλησε για τις πολλές επαφές που είχε στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή, από την Κυριακή, όπου βρέθηκε σε Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, ενώ ακολουθούν τα Γρεβενά και η Φλώρινα. Ο κ. Ρήγας μίλησε, επίσης για τα θέματα που μαστίζουν την περιοχή, όπως την ανεργία, λέγοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Να σημειωθεί πως της συνέντευξης τύπου στα μέσα προηγήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών, ενώ νωρίτερα ο γραμματέας του κόμματος είχε επισκεφθεί και τον δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη.

Για τα μέτρα:

Για μια μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης που οδεύει προς ολοκλήρωση, στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνία έκανε λόγο αρχικά, ο κ. Ρήγας, σχολιάζοντας τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, και λέγοντας ειδικά πως: “Θα ολοκληρωθεί η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΟΖΑ εδώ και δύο χρόνια , την περίοδο μετά τη συμφωνία του Αυγούστου 12015 , που τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού,. Έγιναν δύο αξιολογήσεις, ολοκληρώθηκε η 2η και η στρατηγική μας είναι να πάμε σε μια ολοκληρωμένη λύση που θα περιλαμβάνει τα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο για το χρέος και τα πλεονάσματα. Αυτή είναι μια συνολική συμφωνία.

Ακόμη, ο ίδιος, παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση που δεν οφειλόταν, ωστόσο, στην κυβέρνηση, όπως τόνισε: ” Εμείς κάναμε μια επίμονη διαπραγμάτευση, μιας και μας ζητούσαν στην αρχή 4.5 δις μέτρα χωρίς να περιλαμβάνει κάτι θετικό. καταφέραμε να έχουμε θετικά μέτρα αλλά και δύσκολα. Στρατηγική μας ήταν το σύνολο της διαπραγμάτευσης να γίνει έξω από τις κλειστές αίθουσες”, είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος αυτής της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά, είναι “Να τελειώσουν τα μνημόνια, η χώρα να βγει στις αγορές, και να μπορέσει σαν μια κανονική χώρα να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της. Να ανακτήσουμε τη δημοκρατία,. Αφού θεσμοί επιβάλλουν και αποφασίζουν”. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως “τυχοδιωκτική” την πολιτική του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, μιας όπως είπε στρέφετε ενάντια στους πολίτες.

Για το Eurogroup: ” Αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο”

Για την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους ο κ. Ρήγας είπε πως: “Όλοι συμφώνησαν ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει αυτά για τα οποία δεσμευτήκαν με τον καλύτερο τρόπο. Όλοι αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να υπάρξουν μέτρα. Αυτό δεν ήταν εύκολο  και δεδομένο και μέσα στη διετία έγινε όχι μόνο αποδεκτό , αλλά όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιλήφθηκαν ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική λύση στην ευρωζώνη για το θέμα. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, στον τρόπο για την απομοίωση του χρέους,. Τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Δεν έχουν κανένα λόγο και επιχειρήματα για να μην ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια”, σχολίασε σχετικά.

Για την περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία: πρόβλημα η ανεργία

Ακόμη, τόνισε πως η Δυτική Μακεδονία με τη στρεβλή ανάπτυξη, με την ευθύνη όλων των υπόλοιπων κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι έχει την ιδιαιτερότητα να μειώνεται η ανεργία πανελλαδικά και στην περιοχή να αυξάνεται. Για το θέμα αυτό τόνισε πως η περιοχή έχει προβλήματα και πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο αναπτυχιακό μοντέλο, τα επόμενα χρόνια, για την περιοχή, μέσω ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και κατά τόπους τοπικά σχέδια, οδεύοντας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Για τη ΔΕΗ και την πώληση μονάδων: ” Θα διατηρήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο”
Ερωτηθείς για την πώληση του 40% της ΔΕΗ, ο κ. Ρήγας έφερε το παράδειγμα του ΑΔΜΗΕ, λέγοντας ότι και στην περίπτωση αυτή κατόρθωσε η κυβέρνηση να κρατήσει την πλειοψηφία στο δημόσιο. Αντιτάχθηκε στη Μικρή ΔΕΗ, λέγοντας πως θα δινόταν και υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο και αυτό δεν θα γίνει. “Η στρατηγική μας είναι δεδομένη. Θα διατηρήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο και θα δούμε μέχρι το τέλος του χρόνου πως θα το διαμορφώσουμε αυτό και ταυτόχρονα στοχεύουμε στον ενεργειακό σχεδιασμό για τη χώρα, κάτι που είναι κρίσιμο για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας”, είπε σχετικά, μη θέλοντας να μπει σε λεπτομέρειες.

Για περιφέρεια – Δήμο Κοζάνης: Στήριξη στον Λευτέρη Ιωαννίδη

Κληθείς να σχολιάσει την “απειλή” περιφερειάρχη για θεσμική εκτροπή στην περίπτωση πώλησης μονάδων ο κ. Ρήγας δεν θέλησε να πει κάτι επ’ αυτού, πέρα από το γεγονός ότι με την περιφέρεια, αλλά και με τον δήμο Κοζάνης υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. Μάλισε, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη δημοτική αρχή , λέγοντας ότι είναι ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ “το στήριξε και το στηρίζει”, αφού “δίνει ένα πολύ συγκεκριμένο στίγμα για τη διαμόρφωση πολιτικής”, όπως σχολίασε, δίνοντας ουσιαστικά κομματική στήριξη στον Λευτέρη Ιωαννίδη για τις ερχόμενες εκλογές.
“Δεν έχω κανένα λόγο να απαντήσω στον περιφερειάρχη. Οι περιφέρειες είναι ανεξάρτητες αρχές, έχουν τις δικές τους δομές και τη δική τους άποψη”, και καταλήγοντας πως η συμβολή της περιφέρειας έχει θετικό πρόσημο.

Για την υγεία:

Επίσης, σχολιάζοντας δημοσίευμα μετά από τη συνάντηση του ιδίου με φορείς στο Νοσοκομείο Κοζάνης, ο κ. Ρήγας, αναφέρθηκε ουσιαστικά στην πρόταση του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννακίδη για την ίδρυση ανεξάρτητης ΥΠΕ στην περιοχή , με τον ίδιο να λέει ότι στόχος είναι να υπάρχει αποτελεσματικότητα  , λέγοντας ουσιαστικά ότι κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί.

Για την πρόταση Πλακεντά για δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ:

Στηρίζει τα δημοψηφίσματα η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Ρήγας, αλλά ζήτησε να ολοκληρωθεί η πρόταση και η διαβούλευση που θα γίνει από φορείς και κοινωνία, στη λογική της αναπτυξιακής προοπτικής της κοινωνίας και μετά να συζητηθεί η οποιαδήποτε πρόταση για δημοψηφίσματα.




Το πρόγραμμα Τρίτης – Τετάρτης

14.00     Επίσκεψη στην αντιπεριφέρεια Γρεβενών.

15.00     Επίσκεψη στον Δήμο Γρεβενών

15.45     Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών

16.00     Σύσκεψη με την ΝΕ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

19.30     Κεντρική Πολιτική Εκδήλωση στην Δεσκάτη (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) με θέμα:

«ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΪΟΥ

9.00     Επίσκεψη στον Δήμο Αμυνταίου.

10.00     Επίσκεψη στον Αιγοπροβατοτροφικό Συνεταιρισμό Περιοχής Αμυνταίου.

11.30     Επίσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Φλώρινας, συνάντηση με αντιπεριφερειάρχη και Επιμελητήριο Φλώρινας.

13.00     Συνέντευξη Τύπου στα Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας

13.45     Σύσκεψη με την ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας και στελέχη του κόμματος.

 

Β.Σ.