Μετά από πολλές ώρες και έντονες διαφωνίες, το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, που έγινε στο “ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟ”, αποφάσισε την προσωρινή στέγαση του νέου Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης στο 1ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης. Η απόφαση πέρασε κατά πλειοψηφία, μιας και η αντιπολίτευση ψήφισε ναι στην ίδρυση του Καλλιτεχνικού Σχολίου, αλλά όχι στο να στεγαστεί στο πρώτο ΓΕΛ Κοζάνης. Η ίδρυση του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου – Λυκείου ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης, με το 1ο Λύκειο Κοζάνης να εκφράζει τις διαφωνίες του για τη συστέγαση που προτάθηκε.

Ανοίγοντας τη συζήτηση για το θέμα, ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Ελευθέριος Ιωαννίδης, δήλωσε πως η ίδρυση ενός τέτοιου σχολείου αποτελεί μία πολύ σημαντική ευκαιρία για την Κοζάνη, καθώς και μία προστιθέμενη αξία στις ήδη υφιστάμενες πολιτιστικές δομές της πόλης. Σύμφωνα με την κα. Βόντσα, Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Κοζάνης, μετά από όλα όσα υπέφερε η εκπαιδευτική κοινότητα, ο νέος αυτός θεσμός ήρθε για να δώσει ένα νέο όραμα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Το μεγαλύτερο προβληματισμό σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία του νέου θεσμού, προκάλεσε το θέμα της επιλογής του χώρου που πρόκειται να στεγάσει το νέο εγχείρημα. Ως η πιθανότερη επιλογή τέθηκε το 1ο Ενιαίο Λύκειο Κοζάνης, το οποίο θεωρήθηκε ικανό να στεγάσει το Καλλιτεχνικό Σχολείο λόγω επάρκειας αιθουσών. Κατά τη διεξαγωγή της συνεδρίασης οι διαμαρτυρίες σχετικά με αυτήν την πρόταση ήταν πολλές. Καθηγητές και μαθητές του 1ου Λυκείου, που βρέθηκαν εκεί, υποστήριξαν ότι οι αίθουσες δεν είναι αρκετές ώστε να είναι εφικτή και αποτελεσματική η συστέγαση του σχολείου τους και του νέου Καλλιτεχνικού Σχολείου. Να σημειώσουμε ότι αρχικά είχε προταθεί η στέγαση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης, πρόταση που απορρίφθηκε λόγω στενότητας του χώρου και λόγω αδυναμίας των σχολικών λεωφορείων να τον προσεγγίσουν. Η κα. Βόντσα δήλωσε ότι η συστέγαση σχολείων αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική και ότι δεν πρέπει να χάσει η Κοζάνη την ευκαιρία να αποκτήσει ένα τέτοιο σχολείο κόσμημα. Σύμφωνα με την ίδια, η συστέγαση αποτελεί μία προσωρινή μόνο λύση και όταν ξεκινήσει η λειτουργία του σχολείου και, εφόσον, αποδειχτεί αποτελεσματική, τότε θα βρεθεί μια πιο σταθερή λύση στέγασης.

Από τη μεριά του 1ου ΓΕ.Λ Κοζάνης, ο διευθυντής του σχολείου, Δρ. Απόστολος Καραφυλλίδης τόνισε ότι, τόσο ο σύλλογος, όσο και ο ίδιος, χαιρετίζουν τη δημιουργία του νέου σχολείου, αλλά δε διαθέτουν τις αίθουσες για να το στεγάσουν, γεγονός που διαπιστώθηκε και μετά από αυτοψία του περιφερειακού στο χώρο. Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων το σχολείο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί ως μία αυτόνομη σχολική μονάδα και όχι για να φιλοξενεί δύο διαφορετικές σχολικές μονάδες. Για να συμβεί το τελευταίο, θα πρέπει να γίνει ανακατανομή του χώρου και να διεξαχθεί μια ειδική μελέτη, ώστε να εξυπηρετηθούν δύο διαφορετικά σχολεία χωρίς το ένα να επιβαρύνει το άλλο. Την αυτόνομη λειτουργία των δύο σχολείων, με σκοπό τη διατήρηση των ταυτοτήτων τους και την αποτελεσματική λειτουργία τους, υποστηρίζουν και οι μαθητές του 1ου ΓΕ.Λ Κοζάνης.

Σύμφωνα με την κα. Βόντσα, το Καλλιτεχνικό Σχολείο θα διαθέτει τρεις κατευθύνσεις, εικαστικών, χορού και θέατρου/κινηματογράφου και θα συμβάλει στη διαμόρφωση ιδιαίτερων προσωπικοτήτων με ιδιαίτερη ποιότητα χαρακτήρα και σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Ο Γιώργος Γκουτζικώστας από την αντιπολίτευση, είπε ότι το εν λόγω σχολείο θα έπρεπε να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει, προτείνοντας να συσταθεί νέο σχολείο και όχι να εφαρμόζονται πρόχειρες και βιαστικές λύσεις. Μάλιστα άφησε αιχμές για τη δημοτική αρχή για να λειτουργήσει το σχολείο σε δύο αίθουσες. Επίσης, την ώρα της ψηφοφορίας προκλήθηκε ένταση.