ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ
Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος, διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής στο στέκι του, μια όμορφη εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Το κόκκινο ταγκό», που εκδόθηκε πρόσφατα με συγγραφείς τον Κώστα Κουτσομύτη και τον Ευάγγελο Μαυρουδή. Πρόκειται για ένα επικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στην άνοδο και την πτώση ενός ηγέτη, του Νίκου Ζαχαριάδη, του ανθρώπου που ταυτίστηκε με τη μεγαλύτερη τραγωδία της χώρας, τον εμφύλιο.
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στον πλέον ενδεδειγμένο χώρο, το στέκι του Φιλοπρόοδου το οποίο ήταν και κατοικία του Κώστα Κουτσομύτη. Για το βιβλίο μίλησαν ο γιός του Γιάννης Κουτσομύτης, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, ο συγγραφέας Μιχάλης Πιτένης και ο έτερος συγγραφέας του βιβλίου, γιατρός Ευάγγελος Μαυρουδής. Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε, μοναδικά, ο Νίκος Κουρού.
Ο Κώστας Κουτσομύτης έφυγε από τη ζωή το Μάρτη του 2016, λίγο πριν την έκδοση του βιβλίου. Το σπίτι που μεγάλωσε, το αρχοντικό Γ. Τιάλιου, φιλοξένησε την παρουσίαση του βιβλίου του σαν μικρή ένδειξη οφειλόμενης τιμής στη μνήμη του.
Όπως είπε ο Τάσος Γκλούμπος, πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου, το βιβλίο αναφέρεται σε μια έντονη προσωπικότητα που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα την περιοχή του εμφυλίου, τον Νίκο Ζαχαριάδη.
Ο γιός του Κώστα Κουτσομίτη, Γιάννης, μίλησε με συγκίνηση για την μυθιστορηματική βιογραφία του ιστορικού προσώπου της Αριστεράς, λέγοντας πως η συγκίνηση είναι διπλή γιατί η παρουσίαση γίνεται στο σπίτι που μεγάλωσε ο πατέρας του. Το βιβλίο αφηγείται τη προσωπική και πολιτική ζωή του Ζαχαριάδη από την ημέρα που ήρθε στην Ελλάδα, το 1945 μέχρι και το θάνατό του τη δεκαετία του 1970. “Το βιβλίο δεν επιδιώκει να κάνει αγιογραφία ή καταδίκη, αλλά το αφήνει στον αναγνώστη”, σχολίασε σχετικά.
Ο Γιατρός Βαγγέλης Μαυρουδής, έτερος συγγραφέας του βιβλίου, μίλησε για το μυθιστόρημα που συνέγραψαν, αλλά δυστυχώς όταν αυτό κυκλοφόρησε ο Κώστασς Κουτσομύτης δεν ζούσε. Το βιβλίο παρουσιάζει τον ηγέτη της αριστεράς ως ένας τραγικό ήρωα, γιατί υπήρξε θύτης και θύμα της ιδεολογίας και του τρόπου σκέψης με τον οποίο αρθρώθηκε και κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας, μιλώντας για τη ζωή του ανθρώπου που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον Εμφύλιο και τις συνέπειές του.
Το βιβλίο ξεδιπλώνει την ιστορία του σαν κινηματογραφική ταινία και περιγράφει την άνοδο και την πτώση ενός ηγέτη, που ταυτίστηκε με τη μεγαλύτερη τραγωδία της χώρας.
Κώστας Κουτσομύτης – βιογραφικό
Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1938, έζησε και στην Κοζάνη, ενώ σπούδασε κινηματογράφο στη Βιέννη. Βραβευμένος για τη δουλειά του στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, έχει διασκευάσει σε τηλεοπτικές σειρές δεκαεφτά μυθιστορήματα – Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Ο κίτρινος φάκελος, Η εκτέλεση, Η πρόβα του νυφικού, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Τα παιδιά της Νιόβης, Ματωμένα χώματα, και λοιπά -, φέρνοντας σε επαφή το πλατύ κοινό με τη σύγχρονη νεοελληνική πεζογραφία. Έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2016, ενώ Το κόκκινο τανγκό βρισκόταν στη διαδικασία της έκδοσης.
Β.Σ.



















