Την ένταξη του έργου κατασκευής διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Το έργο, προϋπολογισμού 18.840.000€, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, δίνοντας μια οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης της Φλώρινας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιαννάκης ανέφερε: «Είχαμε κλείσει την τελευταία μας συνάντηση με την ευχή να βρισκόμαστε από δω και πέρα μόνο για καλά νέα. Η σημερινή μέρα είναι μια τέτοια, ιδιαίτερη, μέρα για τον Δήμο, τους συμπολίτες μας, τη Φλώρινα.

Το έργο του διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», με δικαιούχο την Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και χρηματοδοτείται με 18.840.000 € από το Ταμείο Συνοχής.

Με την ένταξη αυτή, που πέρασε από χίλια κύματα, φαίνεται η αρχή του τέλους του μεγάλου προβλήματος της ύδρευσης της πόλης της Φλώρινας που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Έβρεχε πολύ κόβονταν το νερό γιατί βούλωναν τα φίλτρα του διυλιστηρίου, δεν έβρεχε δεν είχε ο χείμαρρος νερό και πάλι στεγνές οι βρύσες. Ένα μαρτύριο για όλους μας.

Στις 12/08/2020 ήταν η υποβολή της πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Ύδρευση πόλης Φλώρινας από φράγμα Τριανταφυλλιάς», συνολικού προϋπολογισμού τότε 17.520.000 €, που αφορούσε την κατασκευή διυλιστηρίου πόσιμου νερού και την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το πόσιμο νερό από το διυλιστήριο στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΦ στην πόλη. Φτάσαμε πλέον στο τελευταίο στάδιο πριν την άμεση δημοπράτηση του.

Με την υλοποίηση του έργου είναι βέβαιο πως θα επιλυθούν τα εποχιακά προβλήματα της σημερινής υδροδότησης της πόλης της Φλώρινας.

Το υποσχεθήκαμε, το μελετήσαμε, το στηρίξαμε, το εντάξαμε και σε συνεργασία με την Δ19 και φυσικά με την συνέργεια του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κασαπίδη το υλοποιούμε.

Κύριε Περιφερειάρχη, σας εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου για την αποτελεσματική συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα σε όλες τις προτάσεις μας που έχουμε υποβάλλει. Είστε θερμός υποστηρικτής μας και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε ως τοπική κοινωνία, ως Δήμαρχος, ως Δημοτικό Συμβούλιο. Η σημερινή παρουσία σας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά αυτή την υποστήριξη σας».

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για τον Δήμο Φλώρινας, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή ένα τεχνικό έργο που θα λύσει οριστικά ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης της Φλώρινας.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας μας και είναι ίσως το σημαντικότερο γιατί λύνει ένα ζωτικό πρόβλημα για την τοπική κοινωνία. Το πρόβλημα αυτό θα έπρεπε σίγουρα να είχε λυθεί τα προηγούμενα χρόνια, όμως πλέον ήρθε η στιγμή να λυθεί μετά και από την ένταξη συγκεκριμένης πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Είναι ένα έργο των Φλωρινιωτών, που τόσα χρόνια το περιμένανε, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί».