Σημαντική εκδήλωση από τη ΔΕΗ αφιερωμένη στα “σκληρά παιδιά” των ορυχείων και των σταθμών.

Με μια σημαντική εκδήλωση που θα γίνει με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των λιγνιτωρύχων, η ΔΕΗ γιορτάζει τα 60 χρόνια λειτουργίας των Ορυχείων λιγνίτη στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Πιο συγκεκριμένα στις 03-12 Σάββατο 7:00 μ.μ. στο Κλειστό της Λευκόβρυσης Κοζάνης, θα διοργανωθεί παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ και διευθυντικών στελεχών, μια εκδήλωση – συναυλία με τον μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και την χορωδία της ΔΕΗ Α.Ε.

“Η συγκεκριμένη εκδήλωση που για πρώτη φορά γίνεται για τα Ορυχεία μας, σηματοδοτεί ότι εδώ και 60 χρόνια σε μια περιοχή 500 χιλιόμετρα Βόρεια της Αθήνας που ήταν και κατ ‘εξοχήν αγροτική, αναπτύχθηκε σταδιακά η μεγαλύτερη Βιομηχανία Ηλεκτροπαραγωγής της Χώρας, με τεράστιο σε μέγεθος και πολυπλοκότητα εξοπλισμό στα Ορυχεία και στους Σταθμούς.”, είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτριος Γ. Ζαραφίδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Λειτουργικής Υποστήριξης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο στης συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΔΕΗ και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τον γνωστό συνθέτη συνοδεύουν οι επίσης πολύ γνωστοί καλλιτέχνες Λάκης Χαλκιάς,Κώστας Μακεδόνας κ.λ.π. Η είσοδος είναι ελεύθερη και στόχος της ΔΕΗ είναι η εκδήλωση να έχει μαζική συμμετοχή κόσμου. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για την μεγάλη του χωρητικότητα, ξεκαθάρισε ο κ. Ζαραφίδης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε, επίσης και ο Διευθυντής Εκμετάλλευσης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Στέφανος Παλαβός, μιλώντας ειδικότερα για τον χώρο που επιλέχθηκε να γίνει η εκδήλωση, σημείωσε πως “δεν απομείωσε κανείς τη συμβολή και τον ρόλο της Πτολεμαΐδας . Από εδώ ξεκίνησε η εξόρυξη του λιγνίτη και αυτό δεν μπορεί να το σβήσει μια εκδήλωση που γίνεται 60 χρόνια μετά , σε ένα χώρο που βολεύει για το μεγαλείο αυτού του εορτασμού”. Ο ίδιος μιλώντας για τη λιγνιτική παραγωγή είπε ότι τα επόμενα χρόνια θα πορευτούμε με τον Άγιο Δημήτριο , την Πτολεμαΐδα 5 και δύο μονάδες στη Μελίτη.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα όσα είπε, επίσης, ο κ,. Ζαραφίρης για τη νέα λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα 5”, λέγοντας ότι είναι μια μεγάλη επένδυση 1,4 δις € που θα αξιοποιήσει στο έπακρο το κοίτασμα της Ποντοκώμης που για την απαλλοτρίωση του Οικισμού η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει το επίσης μεγάλο ποσό των 144 εκ. € και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση 10.500 στρ. στην περιοχή της Ποντοκώμης (Νοτιοδυτικό Πεδίο).

Η ΔΕΗ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην εκδήλωση, η οποία θα έχει συμβολικό χαρακτήρα, για αυτό το λόγο μάλιστα και θα παραστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαραφίδης: “Αυτούς τιμάμε κάθε χρόνο της Αγίας Βαρβάρας, αυτούς τιμούμε ειδικά φέτος με την εκδήλωση αυτή που αφιερώνεται “στα σκληρά παιδιά των Ορυχείων και των Σταθμών”, που κρατούν αναμμένη την δάδα του ηλεκτρισμού 24 ώρες το 24ωρο, για όλες τις ημέρες, για όλα τα χρόνια”.
Η τοποθέτηση του Δημήτρη Ζαραφίδη στη συνέντευξη τύπου

“…Η συγκεκριμένη εκδήλωση που για πρώτη φορά γίνεται για τα Ορυχεία μας, σηματοδοτεί ότι εδώ και 60 χρόνια σε μια περιοχή 500 χιλιόμετρα Βόρεια της Αθήνας που ήταν και κατ ‘εξοχήν αγροτική, αναπτύχθηκε σταδιακά η μεγαλύτερη Βιομηχανία Ηλεκτροπαραγωγής της Χώρας, με τεράστιο σε μέγεθος και πολυπλοκότητα εξοπλισμό στα Ορυχεία και στους Σταθμούς.

– Η αξιοποίηση του λιγνίτη συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο της περιοχής αυξάνοντας το κατά κεφαλή εισόδημα σε μεγάλα μεγέθη.

Ο λιγνίτης της περιοχής μας στήριξε την Εθνική Οικονομία και συνετέλεσε στην ηλεκτροδότηση της Χώρας, εξασφαλίζοντας φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για την ηλεκτροδότηση όλων των απομακρυσμένων περιοχών της χερσαίας Χώρας και συνέβαλε στην Βιομηχανική ανάπτυξη.

Σ’ αυτό το Εθνικό καύσιμο οφείλεται η ασφάλεια τροφοδοσίας με ηλεκτρική ενέργεια, η επάρκεια και η μη εξάρτηση από εισαγόμενες πηγές.

Όπως είναι φυσικό, όταν μία περιοχή, μικρή σαν τη δική μας γίνεται η πρίζα της Ελλάδας τότε οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις αλλαγές είναι σημαντικές.

Μετεγκαταστάθηκαν Οικισμοί, απαλλοτριώθηκαν εκτάσεις, άλλαξε η περιοχή από καθαρό αγροτική σε Βιομηχανική.

Αυξήθηκε η τεχνική κατάρτιση, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας για εργατοτεχνικό προσωπικό και επιστήμονες.

Γι’ αυτό λοιπόν αξίζει να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια των Ορυχείων λιγνίτη, ενός καυσίμου που σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια στα έγκατα της γης μας και αξιοποιήθηκε ιδίως μετά τον Β “Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως μετά το 1970 λόγω των πετρελαϊκών κρίσεων.

Οι λιγνίτες της περιοχής μας ήταν γνωστοί ακόμα επί Τουρκοκρατίας. Στην γύρω περιοχή οι κάτοικοι ορισμένων χωριών όπως Καρυοχώρι, Προάστιο, Μαυροπηγή είχαν προχωρήσει στην διάνοιξη πηγαδιών και γαλαριών και χρησιμοποιούσαν τον λιγνίτη ως καύσιμο για θέρμανση.

Πιο οργανωμένη εκμετάλλευση γίνεται από 1930 με τους Παυλίδη -Αδαμόπουλο από την Πτολεμαϊδα που πήραν άδεια εκμετάλλευσης σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων κοντά στο Προάστιο.

– Το 1939 ο γερμανός καθηγητής Κέγκελ εκτίμησε την ποσότητα του κοιτάσματος σε 6 δισεκ. τόνους.

– Στην μεταπολεμική περίοδο 1945 – 1957 ο λιγνίτης αποκτά εθνική σημασία για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Χώρας.

Έτσι το 1950 ξεκίνησε η συστηματική έρευνα από το ΙΓΜΕ.
Το Γενάρη 1956 ο Μποδοσάκης ιδρύει την εταιρεία ΛΙΠΤΟΛ (Λιγνιτορυχεία Πτολεμαϊδας).
Το Αύγουστο της ίδιας χρονιάς αρχίζουν οι εργασίες στο Β./Σ. και τον Ιούλιο 1957 εγκαινιάζεται το έργο από τον Βασιλιά Παύλο.

– Από τότε αρχίζει σταδιακά η κατασκευή και λειτουργία των Σταθμών και Ορυχείων ξεκινώντας από τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και το Β/Σ μέχρι την κατασκευή της 5ης Μονάδας.

Μιας μεγάλης επένδυσης 1,4 δις € που θα αξιοποιήσει στο έπακρο το κοίτασμα της Ποντοκώμης που για την απαλλοτρίωση του Οικισμού η ΔΕΗ έχει ήδη καταθέσει το επίσης μεγάλο ποσό των 144 εκ. € και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση 10.500 στρ. στην περιοχή της Ποντοκώμης (Νοτιοδυτικό Πεδίο).

– Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατασκευή της μονάδας Μελίτη Η με συνεργατικό σχήμα, μιας επένδυσης 700 εκ. € για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Φλώρινας (Βεύη και Κλειδί).

-Έτσι θα εκσυγχρονιστεί ο στόλος των Μονάδων της ΔΕΗ στην περιοχή ώστε ο λιγνίτης να συνεχίσει να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας για τα επόμενα 40 χρόνια με ένα ποσοστό της τάξης 30 – 35%.

– Στην διάρκεια αυτών των 60 χρόνων ότι έγινε, έγινε με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων που πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα στο έργο.
Αυτούς τιμάμε κάθε χρόνο της Αγίας Βαρβάρας, αυτούς τιμούμε ειδικά φέτος με την εκδήλωση αυτή που αφιερώνεται “στα σκληρά παιδιά” των Ορυχείων και των Σταθμών, που κρατούν αναμμένη την δάδα του ηλεκτρισμού 24 ώρες το 24ωρο, για όλες τις ημέρες, για όλα τα χρόνια.

Θέλουμε λοιπόν εσείς να βοηθήσετε να μάθει ο κόσμος την εκδήλωση και να έρθει να την παρακολουθήσει γιατί ο λιγνίτης συμπλήρωσε μεν τα 60 χρόνια αλλά θα συνεχίσει και στο εξής, θα ξεπεράσει τον Αιώνα”.

dei_60xronia1

dei_maketa_60xronia2dei_60xronia2 dei_maketa_60xronia dei_maketa_60xronia1 dei_maketa_60xronia3 dei_zarafidis