Η Αντωνίου Κυρατσού Δαγιόγλου, μέλος της επιτροπής αγώνα κατά των φωτοβολταϊκών στην Καλαμιά μίλησε την Τρίτη το πρωί για το συλλαλητήριο που θα γίνει στις 1 Ιουνίου και ώρα 19:00 το απόγευμα σε συνεργασία με τις επιτροπές αγώνα που αντιστέκονται στην άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ σε Κοζάνη. Στην περιοχή μας με όλα αυτά τα πάρκα θα υπάρχει καθολική αλλοίωση του τόπου και θα χάσουν για πάντα τον χαρακτήρα τους, ανέφερε η ίδια.” Θα υπάρχουν ολέθριες συνέπειες για την χλωρίδα και ανεπανόρθωτη καταστροφή στην πανίδα. Τα έργα μεθοδεύτηκαν από πολλές κυβερνήσεις χωρίς διαβούλευση με το λαό. Αγνόησε η πολιτεία την τοπική κοινωνία .Το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό.”

Για νεόδμητες κατοικίες στην Καλαμιά και σταβλικές εγκαταστάσεις μίλησε ο Γιώργος Βαμβακάς και κατοίκους που δεν περίμεναν ποτέ να συνορεύουν με πάνελ. Δεν έχει προβλεφθεί η όδευση των καλωδίων, τόνισε. 700 στρέμματα είναι το έργο και 234 όλη η Καλαμιά. Το χωριό ενημερώθηκε για το έργο το Φεβρουάριο του 2021 όταν είχε λήξει ο χρόνος υποβολής αντιρρήσεις. Εισπράξαμε συμπάθεια και καλές προθέσεις από το δήμαρχο Κοζάνης, είπε χαρακτηριστικά. Μείναμε μόνοι μας συνέχισε αναφερόμενος στη συγκέντρωση στην Καλαμιά με πολλούς παρόντες αλλά με την απουσία κυβερνητικών βουλευτών.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε όλοι ίσοι και ίδιοι γιατί τα συμφέροντα συγκρούονται πρόσθεσε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς εξηγώντας ότι το κίνημα απέναντι στις ΑΠΕ είναι κίνημα απέναντι στο κεφάλαιο. Θέλουν να καταστρέψουν ένα  τεράστιο , λειτουργικό βοσκότοπο στη Γαλατινή ,πετάνε τις οικογένειες, την κτηνοτροφία 15.000 αιγοπροβάτων και 3.000 βοοειδών. Εχθροί μας είναι οι μεγάλες εταιρείες τόνισε αναφερόμενος στην Kiefer όπου με 35 διαφορετικές εταιρείες κάνει ένα τεράστιο έργο που είναι κατατμημένο συνέχισε  λέγοντας ότι η Εράτυρα πρέπει να είναι σύμμαχος σε αυτόν τον αγώνα. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι κακοπληρωμένες  .Ποτέ δεν μπήκε μια δεκάρα ως αντισταθμιστικά στο Δήμο  Βοΐου . Δωροδοκούν κτηνοτρόφους,  επαγγελματίες , δίνουν δεκαπλάσια  αξία σε χωράφια για να δείξουν ότι έχουν κοινωνικό πρόσωπο. Στη Γαλατινή έχουμε μονάδες περιφρούρησης. Παραμύθι είναι τα απάτητα βουνά, έστησαν ανεμογεννήτρια στα 2100 μέτρα  .Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ήταν υπέρ σε πολλές αποφάσεις υπέρ των ΑΠΕ”.

Ο κ. Νίκος Βουνοτρυπίδης από το Εορδαία SOS μίλησε για 406 ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο ,2 φαραωνικά φωτοβολταϊκά πάρκα ,75 χλμ διάνοιξη δρόμου μόνο στο βουνό .”Ο Δήμος Εορδαίας είναι από τους λίγους που έκαναν προσφυγή” πρόσθεσε. 11 ανεμογεννήτριες θα μπουν στο Άσκιο συνέχισε. Σε 600.000 στρέμματα εγκαθίσταται ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία.

Με τη σειρά του ο κ. Νίκος Γιαννάκης βιολόγος-περιβαντολλόγος αναφέρθηκε σε μια θλιβερή εικόνα ανά την επικράτεια με τις ΑΠΕ και την αλλαγή των χρήσεων γης που αλλοιώνουν το τοπίο .” Τα κλιματικά φαινόμενα δεν συνδέονται μόνο με το διοξείδιο του άνθρακα. Η μετάβαση σε άλλης μορφής ενέργειας δημιουργεί επίσης πρόβλημα με το οικοσύστημα να καταστρέφεται. Ίσως  οι ΑΠΕ να είναι μια ενδιάμεση μορφή ενέργειας με τα υλικά να έρχονται από Κίνα και Αφρική”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου