(Μ. Δευτέρα σήμερα η εορτή του Ιωσήφ του Παγκάλου) του ιστότοπου CΕΡΒΙΩΝ ΦΡΟUΡΟC.

Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ Τζάλλας – 13 χρόνια από την εκδημία του (14 Νοεμβρίου 2009).
Ο π. Ιωσήφ Τζάλλας (κατά κόσμο Ιωάννης) γεννήθηκε το 1938 στην Παλιουριά Γρεβενών. Αφού φοίτησε σε όλες τις βαθμίδες του σχολείου σε Παλιουριά και Δεσκάτη, πέρασε στο τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ όπου και έλαβε το πτυχίο του Θεολόγου.

Διορίστηκε στα Σέρβια ως Καθηγητής Θεολόγος στις σχολικές τάξεις του Γυμνασίου και Λυκείου μετά από ένα πέρασμα του από την Κοζάνη. Τότε αποφάσισε να χειροτονηθεί (από τον τότε Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Διονύσιο). Τοποθετήθηκε ως Αρχιερατικός Επίτροπος Σερβίων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Κυριακής Σερβίων ενώ διέμενε στο Επισκοπείο Σερβίων που βρίσκεται στην είσοδο της Πόλεως. Έφερε και τον τίτλο του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Ζιδανίου (τον τίτλο κατείχε ο εκάστοτε Αρχιμανδρίτης του Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής).

Το 30χρονο και πλέον πνευματικό έργο του Αρχιμανδρίτη π. Ιωσήφ τεράστιο, όχι μόνο στα Σέρβια αλλά σε ολόκληρη την περιοχή της Κοζάνης. Μια ασκητική μορφή φωτισμένη πνευματικά, ένας αγωνιστής με φλογερό κήρυγμα και ισχυρή κατηχητική δράση. Παράλληλα σεμνός και ταπεινός στην καθημερινότητα με αγάπη και ένα χαμόγελο προς όλους, μικρούς και μεγάλους. Ο πατέρας Ιωσήφ ήταν μια ξεχωριστή εκκλησιαστική προσωπικότητα, η οποία θα μείνει χαραγμένη στην ψυχή όλων των Σερβιωτών αλλά και κατοίκων της ευρύτερης μητροπολιτικής μας περιφέρειας και όχι μόνο.

Εκοιμήθει στα (71 του χρόνια) πριν 13 έτη (14 Νοεμβρίου 2009) ενώ η ταφή του έγινε στην γενέτειρα του την Παλιουριά Γρεβενών (15 Νοεμβρίου), απέναντι από την Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή του Οσίου Νικάνορος Ζάβορδας. Πριν από μήνες πραγματοποιήθηκε η εκταφή του π. Ιωσήφ, ενώ τα οστά του μεταφέρθηκαν σε νέο τάφο στο κοιμητήριο Σερβίων πίσω από τον Ναό του Αγίου Νικολάου. Ο τάφος είναι δωρεά δαπάνης ανώνυμου Σερβιώτη.

Ο π. Ιωσήφ Τζάλλας θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας ως φωτεινός Ιερέας και Πνευματικός μας Πατέρας.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ