Εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) για τη «∆ηµιουργία υδατοδοµίου Ιωαννίνων στη λίµνη Παµβώτιδα έµπροσθεν του οικισµού Περάµατος, του ∆ήµου Ιωαννιτών. Η συνολική, αναγκαία επιφάνεια που θα διατεθεί για την ανάπτυξη των χερσαίων και των πλωτών εγκαταστάσεων ανέρχεται σε 3.774 τ. μ. Για τον ελλιµενισµό των υδροπλάνων θα εγκατασταθεί πλωτή προβλήτα σχήµατος ορθογωνίου παραλληλογράµµου, διαστάσεων 20 µ. Χ 3 µ. Επιπλέον, το υδατοδρόµιο λίµνης Παµβώτιδας θα περιλαµβάνει και νοητή, υδάτινη (λιµναία) επιφάνεια (υδατοδιάδροµοι) για τη διενέργεια των διαδικασιών προς-απολίµνωσης.

Σχετικά µε τις εκποµπές CO2 κατά τη διάρκεια της κατασκευής, αυτή εκτιµάται ως αµελητέα . Από τις κατασκευαστικές εργασίες δε θίγεται βλάστηση ενώ η όποια πανίδα διαβιεί και σήµερα πλησίον του λιµένα Περάµατος, θα ενοχληθεί προσωρινά (όσο διαρκούν οι εργασίες), αλλά θα επανέλθει µε το πέρας των εργασιών. Το µελετώµενο έργο, δεν εµπλέκεται µε προστατευόµενους φυσικούς σχηµατισµούς (οικοτόπους). Όπως αναλυτικά εκτιµήθηκε στη µελέτη θορύβου, δεν αναµένεται απολύτως καµία επίπτωση από το θόρυβο του εργοταξίου κατασκευής. Γενικά, από την κατασκευή και λειτουργία του υδατοδροµίου δεν αναµένονται επιπτώσεις στα ύδατα παρά µόνο σε περίπτωση ατυχήµατος, διαρροής κλπ.

Στη λίμνη Πολυφύτου αντί υδατοδρομίων επιλέγουμε τα πλωτά φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ισχύος 35 MW . Άλλωστε αυτό προβλέπει και το τουριστικό σχέδιο του Δήμου Κοζάνης .Την προσέλκυση επισκεπτών εκτός των άλλων με την προβολή των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και των ορυχείων της ΔΕΗ, των φραγμάτων, των φωτοβολταϊκών πάρκων, των ανεμογεννητριών .

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αποσύρθηκαν τα 100MW του Σάββα Ζαφειράτου από τη λίμνη Πολυφύτου – Μένουν τα πλωτά