Το «ποτάμι» των ντόπιων γοητεύει τους επισκέπτες αποπνέοντας βορειοευρωπαϊκό αέρα

H Φλώρινα μπορεί να μην έχει θάλασσα, ωστόσο οι ντόπιοι περηφανεύονται για την «παραλία» τους, όπως αποκαλούν τις γραφικές όχθες του ποταμού Σακουλέβα που διασχίζει την πόλη και αποτελεί διαχρονικά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

Το «ποτάμι», όπως το αποκαλούν οι Φλωρινιώτες, με τους αναβαθμούς, τις γέφυρες, τους λιθόστρωτους δρόμους και τα παλιά αρχοντικά -πολλά δυστυχώς αφημένα στην φθορά του χρόνου- στις δύο όχθες του, στον ίσκιο του κατάφυτου λόφου του Αγίου Παντελεήμονα συνθέτουν ένα μοναδικό κινηματογραφικό σκηνικό. Δεν είναι τυχαίο που ο αείμνηστος δημιουργός Θεόδωρος Αγγελόπουλος, «ύμνησε» πολλές φορές το Βαρόσι -η ονομασία της συνοικίας γύρω από τον ποταμό- και την Φλώρινα μέσα από τα έργα του.

Ο Σακουλέβας μπορεί να μην εντυπωσιάζει για το μέγεθός του, το μήκος του μέσα στην πόλη δεν ξεπερνάει τα 3 χλμ, ωστόσο αποπνέει έναν βορειοευρωπαϊκό αέρα που γοητεύει τον επισκέπτη σαν πατήσει για πρώτη φορά το πόδι του στην πόλη και περπατήσει στους λιθόστρωτους δρόμους, παράλληλα με τα νερά του.

Τα καφέ και τα εστιατόρια που λειτουργούν στην «παραλία», κάποια σε παλιά αρχοντικά που ανακαινίστηκαν, προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής για καφέ, ποτό ή φαγητό ενώ η παρουσία της νεολαίας, ανάμεσά τους και φοιτητών του τοπικού πανεπιστημίου, δίνει μια διαφορετική νότα.

Μπορεί σήμερα τα νερά του ποταμού να κυλούν ήρεμα και καθάρια, όμως πριν από έναν σχεδόν αιώνα είχαν σκορπίσει την καταστροφή και τον θάνατο, όταν πλημμύρισαν προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στην πόλη.

Η ονομασία του προέρχεται από τις τουρκικές λέξεις «sakul» και «ev», που σημαίνουν «στάθμη» και «σπίτι» αντίστοιχα. Αν σκεφτεί κανείς πως -ανάλογα την εποχή- η στάθμη του νερού ανεβαινοκατέβαινε και έφτανε έως τις πόρτες των σπιτιών, σίγουρα η συγκεκριμένη ερμηνεία έχει μία βάση. Στο διάβα των αιώνων, και πριν την σημερινή ονομασία, ήταν γνωστό και ως Λύγκος, Λυγκήτσα και Μοτίτσκα. Όμως για τους ντόπιους, αρκεί το «ποτάμι», όπως το αποκαλούν γενιές ολόκληρες.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στο travel.gr