Τι είπε για τη ΜΕΘ και το νέο lockdown

Ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος μίλησε για τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου της Κοζάνης ύψους 16 εκ ευρώ . «Μέσα στην κακή χρονιά καταφέραμε πολλά θετικά πράγματα με μεγαλύτερο από όλα της νέα πτέρυγας, ουσιαστικά του νέου κτιρίου μετά την ομόφωνη έγκριση από το περιφερειακό συμβούλιο» σημείωσε. «Είναι ιστορικές οι στιγμές για την υγεία, περνά στην σφαίρα της πραγματικότητας ένα αίτημα δεκαετιών που ζητούνταν μια επέκταση , διότι δεν επαρκούσε το νοσοκομείο. Το Μαμάτσειο, το Μητροπολιτικό Νοσοκομείο που εξυπηρετούσε το σύνολο της Κοζάνης, αλλά και τους δήμους Σερβίων, Βοΐου και Βελβεντού μπαίνει σε νέα τροχιά» τόνισε χαρακτηριστικά .

Μέχρι το 2023 θα πρέπει να έχει τελειώσει το έργο, οπότε θεωρητικά σε τρία χρόνια θα έχουμε ένα νέο νοσοκομείο. Λύνεται ένα σημαντικότατο πρόβλημα αυτό της εξεύρεσης χώρου ,όταν πρόσφατα διακομίζαμε αλλού ασθενείς . «Θα αποκτήσουμε νέο κτιριακό συγκρότημα μαζί με τον νέο εξοπλισμό με τον πρώτο διαγωνισμό να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Θα έχουμε ένα νέο νοσοκομείο, με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και νέο εξοπλισμό για τους ασθενείς μας».

Η προσπάθεια ξεκίνησε πέρυσι τον Οκτώβριο και μετά από 10 μήνες τελείωσε η όλη διαδικασία , που θεωρείται χρόνος ρεκόρ σε επίπεδο Ελλάδας , όπως ανέφερε ο διοικητής. Δεν υπάρχει ακόμα μελέτη , αλλά τεχνικός φάκελος έργου και η μελέτη δεν εξαρτάται από τον φάκελο . Σημαντικότατη είναι η συνεισφορά της περιφέρειας , της 3ης ΥΠΕ και του Υπουργείου .Από την 3η ΥΠΕ το αίτημα πήγε στο υπουργείο και εκείνο αποδέχτηκε τη σκοπιμότητα του έργου . Έγιναν συναντήσεις με τον υπουργό, έκανε αποδεκτό το αίτημα επέκτασης με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη τον κ. Ηλία Τοπαλίδη να πηγαίνει πολλές φορές στην Αθήνα για την έγκριση του έργου, ενώ ενεπλάκη και η ΑΝΚΟ . «Πριν τρία χρόνια είχε απενταχθεί το έργο από το Υπουργείο Υγείας. Το έργο θα είχε τελειώσει και νωρίτερα αν δεν υπήρχε η απώλεια του κ. Κιουρτσίδη που επιμελούνταν το θέμα».

Το έργο διαφοροποιείται πολύ από το αρχικό που είχε σταλεί για έγκριση και πέρασε μαζί με τη μελέτη με 16 εκ. Μπορεί άμεσα να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης για την ανάδειξη μειοδότη μετά από ενάμιση μήνα .Στα τέλη καλοκαιρού, αρχές φθινοπώρου θα μπορούμε να πάμε στην θεμελίωση του κτιρίου, συμπλήρωσε ο κ. Γκανάτσιος . Πολλά ακόμα εργαστήρια έχουν υποβληθεί για έγκριση , ενώ ακόμα γίνονται ενέργειες για την ενίσχυση της στατικής επάρκειας του παλιού κτιρίου .

Για το parking

Για τον χώρο της στάθμευσης που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα ζητήθηκε από το δήμο Κοζάνης η παραχώρηση ενός κενού χώρου στο δρόμο της οδού Μοναστηρίου και Ερρίκου Ντυνάν . «Σε περίπτωση που δεν μας δοθεί από το δήμο ο χώρος θα αναγκαστούμε να κάνουμε υπόγειο πάρκινγκ».

Για το νέο lockdown

Για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σημείωσε ότι : «η γνώμη μας δεν ζητιέται ,τα νούμερα όπως δόθηκαν από την Εορδαία πιθανόν να οδήγησαν σε παραπλάνηση γιατί ήταν μια σούμα τριών ημέρων των Χριστουγέννων και δεν θα φάνταζε τόσο μεγάλος ο αριθμός» .

Για το νέο νοσοκομείο

Για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου σημείωσε ότι : «Το Μαμάτσειο είναι το Μητροπολιτικό Νοσοκομείο της πόλης . Για ένα νέο νοσοκομείο της περιοχής μας είναι άλλα τα σχέδια». Όσο για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο και σε άλλες περιοχές δεν υπάρχουν, όπως στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα .Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται πολύχρονος σχεδιασμός και συμφωνία όλων των δήμων, κάτι που φαντάζει δύσκολο. Με το νέο κτίριο ικανοποιείται απόλυτα η Μητρόπολη, είπε .

Για τη ΜΕΘ

«Παρότι η ΜΕΘ ξεκίνησε υπό την πίεση των γεγονότων με ένταση αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονιά, υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Σε καθημερινή βάση εμπλουτίζεται το νοσηλευτικό προσωπικό που εντάσσεται στην ΜΕΘ εντός δεκαημέρου. Η ΜΕΘ είναι σε κατάσταση κανονικής ανάπτυξης» . «Έχουμε παράπονο γιατί βγήκε ο πρωθυπουργός και είπε ότι όσοι δουλεύουν στη ΜΕΘ θα μονιμοποιηθούν. Πολλοί είπαν ότι θα είναι παραμύθι .Μας ήρθε το έγγραφο ότι όσοι δουλεύουν θα είναι μόνιμοι .Ενώ είχαμε τέσσερις θέσεις για τη ΜΕΘ δεν ήρθε κανένας από καμία ειδικότητα ούτε παιδιά της περιοχής μας» σημείωσε ο διοικητής .

Για τους ασθενείς με COVID-19 και τους υγειονομικούς που νοσούν

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 στο Γενικό Νοσοκομείο της Κοζάνης είναι 29 και υπάρχουν τρία ύποπτα κρούσματα . 250 άτομα έχουν περάσει από την κλινική και 750 στα εξωτερικά , συνολικά περίπου 1.000 άτομα από το Σεπτέμβριο .Από τους γιατρούς δεν νοσεί κανένας , ενώ τέσσερις νοσηλευτές είναι σε άδεια λόγω του ιού . Οκτώ με δέκα γιατρούς έχουν ασθενήσει και γύρω στους 17 νοσηλευτές από την αρχή της πανδημίας χωρίς καμιά κλινική να αναστείλει τη λειτουργία της .

Τι επόμενες μέρες θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο Μαμάτσειο και στα Κέντρα Υγείας Κοζάνης, Σερβίων, Βελβεντού, Σιάτιστας και Τσοτυλίου. Γύρω στο 65% είναι το ποσοστό συμμετοχής των υγειονομικών στο Μαμάτσειο, όταν στην γρίπη ήταν στο 40% . «Θα ξεκινήσω εγώ ως υποχρέωση. Το νέο έτος στο Νοσοκομείο να πάει τόσο καλά όσο το 2020.Τότε θα έχουμε ένα διαφορετικό νοσοκομείο» ολοκλήρωσε ο κ. Στέργιος Γκανάτσιος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου