Το σχέδιο της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές ανέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε σημερινή συζήτηση του Politico για την ενεργειακή μετάβαση και τη συμμετοχή των περιοχών με δραστηριότητες άνθρακα σε αυτή.

Όπως τόνισε, κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο διαμορφώθηκε το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ για την ενεργειακή μετάβαση. Το πρώτο βήμα ήταν να αναγνωριστεί το ζήτημα και πλέον ξεκίνησε η εφαρμογή της στρατηγικής, τέθηκε το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και παράλληλα η ΔΕΗ επενδύει περισσότερο στις ΑΠΕ.

Από τον κ. Στάσση τονίστηκε ότι η ΔΕΗ δεν φεύγει από τη Δ. Μακεδονία, απλά αλλάζει το προφίλ των επενδύσεων με έμφαση στα φωτοβολταϊκά, τη διαχείριση απορριμμάτων και τη βιομάζα. Επίσης, η ΔΕΗ βοηθά στην αλλαγή των δεξιοτήτων των εργαζομένων και επενδύει στην επανεκπαίδευσή τους. Το κράτος από την πλευρά του αυξάνει τις επενδύσεις με τους πόρους του ταμείου μετάβασης, ενισχύοντας σημαντικά την όλη προσπάθεια.

“Η επιχείρηση πέρασε μια δεκαετία στασιμότητας με το ΑΕΠ της Δ. Μακεδονίας να υποχωρεί χρόνο με το χρόνο, οπότε όταν παρουσιάσαμε το σχέδιό μας έγινε δεκτό θετικά. Πλέον υπάρχει ένα αναλυτικό σχέδιο που προκαλεί ενθουσιασμό και ο κόσμος συμβάλλει με ποικίλους τρόπους. Θυμίζω ότι στα φωτοβολταϊκά το 5% των επενδύσεων θα γίνει από τους πολίτες της περιοχής. Υπάρχει μια θετική οπτική ότι θα βελτιωθεί η ανάπτυξη”, υπογράμμισε ο κ. Στάσσης.

Μιλώντας ευρύτερα για θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι στον οικιακό τομέα δεν έχει νόημα να γίνονται επενδύσεις σε δίκτυα και θέρμανση φυσικού αερίου στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης. Αντιθέτως, πρέπει να δοθεί ώθηση στις αντλίες θερμότητας και τον εξηλεκτρισμό διότι είναι ευκολότερο.

Τέλος, τόνισε ότι για τον κλάδο του ηλεκτρισμού δεν αποτελεί ζήτημα η χρηματοδότηση, καθώς υπάρχουν άφθονα διαθέσιμα κεφάλαια. Στον αντίποδα, η αδειοδότηση είναι το κύριο θέμα και πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για να απελευθερωθούν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση, υβριδικά έργα και πράσινο υδρογόνο.

Πηγή: energypress.gr