Παρέμβαση έκαναν εκπρόσωποι του Σπάρτακου στην επίτροπο συνοχής Ελίζα Φερέιρα για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη μετά το λιγνίτη εποχή στα γραφεία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Επέστησαν την προσοχή της στην πολύπαθη περιοχή μας .« Η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να μετατρέψει μονάδες και ορυχεία σε νεκροταφεία. Στο βωμό της πράσινης ενέργειας παίζονται κερδοσκοπικά παιχνίδια δίνοντας τη δυνατότητα στα συμφέροντα του φυσικού αερίου να καιροσκοπήσουν με τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο. Δε γίνεται σε δυο χρόνια να γίνει η μετάβαση, χάθηκαν ήδη 3.500 θέσεις εργασίας και είναι δυσοίωνες οι προβλέψεις. Η περιοχή μας θα είναι παράδειγμα προς αποφυγή .Η μετανάστευση είναι έντονη. Δεν είμαστε απέναντι στην πράσινη μετάβαση. Οι καλές μονάδες σαν πάνε λίγα χρόνια προς τα πίσω για να μπορέσει η χώρα να έχει αυτονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα και να μην θυμίζει η περιοχή μας ένα απέραντο νεκροταφείο».

« O Έλληνας πρωθυπουργός βιάστηκε βιάστηκε να εξαγγείλει την απολιγνιτοποίηση από το βήμα του ΟΗΕ και η ΔΕΗ ακόμα περισσότερο να εφαρμόσει την εξαγγελία φέρνοντας την απολιγνιτοποίηση πέντε χρόνια νωρίτερα από την εξαγγελία.. Υπήρχαν πολλοί καλ΄΄οι μισθοί και τώρα μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο. Θα θέλαμε την δική σας στήριξη ότι θα επιτύχει αυτό το σχέδιο.

Εκείνη ιδιαίτερα πρόθυμη απάντησε :”Το ταμείο δίκαιης μετάβασης φτιάχτηκε για να απαντήσει σε αυτούς τους προβληματισμούς .Ο συνομιλητής μου είναι η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχει διασύνδεση κεντρικών και τοπικών αρχών. Σε ότι έχει σχέση με τη μετάβαση θα προσπαθήσουμε να το πράξουμε νωρίτερα. Υπήρχαν δυο εναλλακτικές είτε να κλείσουν τα σύνορα είτε διαχειριζόμαστε τις αλλαγής για να μην υπάρχουν απώλειες. Όλες οι χώρες συμμετέχουν στο εγχείρημα. Επισκέφτηκα την Πολωνία και την Ανατολική Γερμανία και είδα τις προσπάθειες που κάνουν . .Η Γερμανία αποφάσισε να παροπλίσει τις πυρηνικές τις μονάδες, Είστε απολύτως εξειδικευμένοι .Εδώ υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα. Θέλουμε να μην φεύγουν οι νέοι. Εμείς προσπαθούμε να βγει το σχέδιο .Την ημερομηνία την βάζει η κυβέρνηση. Έχετε αρκετά χρήματα για τη μετάβαση.Τ α χρήματα είναι διαθέσιμα .Ψάχνουμε νέους κλάδους για να μη χάνονται άλλες θέσεις εργασίας. Μπορεί να έρθουν μικρές είτε άλλες εταιρίες και να μην υπάρχει μονοκαλλιέργεια λιγνίτη. Δεν είναι δυνατόν να βυθίζεται ένα πλοίο και ε μείς να κρατηθούμε από αυτό ”.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Η επίτροπος Ελίζα Φερέιρα στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου