Το ΔηΠεΘε Κοζάνης το προσεχές καλοκαίρι θα παρουσιάσει την απολαυστική, ανατρεπτική κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη «Σκοτσέζικο Ντούς», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Πλασκοβίτη.

Το «Σκοτσέζικο Ντούς»  γράφτηκε από την Χρύσα Σπηλιώτη το 2000 και πραγματεύεται, με σατιρική και αυτοσαρκαστική διάθεση, τον κόσμο του θεάτρου και των παρασκηνίων, με ευρηματικές κωμικές καταστάσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη, με ένα γρήγορο, δυναμικό, άμεσο, ευφυή διάλογο που ενισχύεται με ευφάνταστες ατάκες, λεξιλόγιο της αργκό και πολλά πνευματώδη λογοπαίγνια.

Η συγγραφέας, εκτός από το στοιχείο της σάτιρας που κυριαρχεί ιδιαίτερα στον τρόπο που διαγράφονται οι στερεοτυπικές συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, αναφέρεται και στην έλλειψη ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς, αλλά και σε καίρια κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής (πόλεμοι, εγκληματικότητα, φυσικές καταστροφές, διαφυλικές σχέσεις).

Το  «Σκοτσέζικο Ντούς» χρησιμοποιεί ως αφορμή τον κόσμο του θεάτρου, αλλά λειτουργεί μετωνυμικά ως εναλλαγή μεταξύ χαράς και λύπης, επιτυχίας και αποτυχίας, πραγματικότητας και θεάτρου, σοβαρού και αστείου, κωμωδίας και δράματος, που αδιάρρηκτα συνυπάρχουν σε κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το έργο

Ένας θίασος κάνει πρόβες για να παρουσιάσει την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. Επικεφαλής του θιάσου και θεατρώνης, είναι ένας ερωτύλος, φαλλοκράτης, «κουλτουριάρης» σκηνοθέτης, ο οποίος έχει χάσει όλα τα λεφτά του στο τζόγο, ακόμα και την επιχορήγηση του υπουργείου πολιτισμού και για να κρατήσει τους απλήρωτους ηθοποιούς και τεχνικούς στον θίασο, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να τους πείσει ότι κοντά του θα έχουν μία σίγουρη και μεγαλειώδη καλλιτεχνική καριέρα.

Κατά την διάρκεια όμως των προβών του θιάσου, γίνεται το σώσε. Ο θίασος γίνεται μαλλιά κουβάρια γιατί βγαίνουν στην επιφάνεια, η ανασφάλεια και η επαγγελματική αβεβαιότητα των ηθοποιών, οι αντιζηλίες, η υπέρμετρη φιλοδοξία, οι βεντετισμοί και η προσπάθεια επαγγελματικής ανέλιξης, μέσω των ερωτικών σχέσεων με όρους επαγγελματικής συναλλαγής, χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς όρια και η παράσταση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Χρύσα Σπηλιώτη / Σκηνοθεσία : Λευτέρης Πλασκοβίτης / Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς / Μουσική: Χάρης Γκατζόφλιας / Χορογράφος – Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Λάλλου.

ΠΑΙΖΟΥΝ

Χρήστος Ευθυμίου, Νίκη Παλληκαράκη, Μιχάλης Μαρκάτης, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Κωνσταντίνος Μουταφτσής,  Δανάη Σταματοπούλου, Παναγιώτης Δαβιδόπουλος.

Πρεμιέρα, Παρασκευή 5 Ιουλίου, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης