«Κόκκινο» χτυπά η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Σφοδρή κόντρα ανάμεσα στους δύο μονομάχους έχει ξεσπάσει τόσο για την επόμενη ημέρα της επιχείρησης όσο για το πως οι κινήσεις αυτές θα επηρεάσουν τους λογαριασμούς των επιχειρήσεων και των πολιτών.

Μετωπική σύγκρουση για το θέμα αναμένεται σήμερα στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί επίκαιρη επερώτηση 56 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια. Σύμφωνα με το μέχρι τώρα σχεδιασμό στην Ολομέλεια θα παρέμβουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης ´Αδωνις Γεωργιαδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που θα αναφέρουν εκτενώς στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα στη συζήτηση θα παρέμβει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θέλοντας να σηματοδοτήσει τη βαρύτητα που δίνει στο θέμα της ΔΕΗ.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα για την ανάπτυξή της. Όπως τονίζεται θα μπορέσει : να προχωρήσει σε επενδύσεις ΑΠΕ εντός Ελλάδας και εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στα Βαλκάνια, να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα και να περιορίσει στο ελάχιστο την εξάρτηση της από εισαγωγές. Αυτό – όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη – θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να παράγει με χαμηλότερο κόστος και να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από την κυβερνητική πλευρά δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα οικονομικά στοιχεία για την πορεία της ΔΕΗ και γίνεται μια σύγκριση της περιόδου που ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διετία της Νέας Δημοκρατίας . Αυτό που σημειώνεται είναι πως τα τελευταία δύο χρόνια από ζημιές 900 εκατομμύρια ευρώ το 2018 και 1,6 δισεκατομμύρια το 2019 πέρασε σε κερδοφορία 32,5 εκατομμυρίων το 2020. Μάλιστα εξαπολύουν βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας πως η κεφαλαιακή αξία της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτω από 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ σήμερα έχει φτάσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επισημαίνεται πως τα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία της εταιρείας για να δημιουργηθεί ανταποδοτικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή. Επιπλέον σημειώνεται ότι διασφαλίζεται ο στρατηγικός ρόλος του Δημοσίου, με ποσοστό 34%.

Την ίδια στιγμή για «εκχώρηση της ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση» μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας πως «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς». Για μία επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος».

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε το ΔΣ της ΔΕΗ ότι πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές» . Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή.

O ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει και στην πτωτική πορεία της μετοχής της ΔΕΗ από την ώρα που ανακοινώθηκε η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ μέχρι την ημέρα που – μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου – ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. «Την ώρα που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «να ελέγξει μία προς μία όλες τις πράξεις πώλησης που έγιναν τις 9 αυτές μέρες και να ενημερώσει Αρχές και πολίτες ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν μετοχές όταν όλοι προεξοφλούσαν άνοδο και από πού είχαν εσωτερική πληροφόρηση».

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
Πηγή:naftemporiki.gr