ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΙΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

– Κάθοδο στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν οι αγρότες της Εορδαίας – Προσυγκέντρωση των αγροτών των Γρεβενών στη Νομαρχία

Σκληραίνουν τη στάση τους και οργανώνονται οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν στήσει ήδη μπλόκα σε τρία σημεία: Στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού στην Καστοριά, στο Αντίγονο Αμυνταίου Φλώρινας και στη διασταύρωση Αγίας Κυριακής στο Βόιο. Επίσης, ετοιμάζονται να βγουν σήμερα στους δρόμους και οι αγρότες των Γρεβενών, ενώ συντονίζονται για δυναμική διαμαρτυρία και οι αγρότες της Εορδαίας, που θα μεταβούν στην Έκθεση Θεσσαλονίκης Ζωοτεχνία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, για σήμερα Τρίτη οι αγρότες των Γρεβενών ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους, ετοιμάζοντας προσυγκέντρωση , σχεδιάζοντας να τα παρατάξουν στο δρόμο της Νομαρχίας Γρεβενών. Στο σημείο εκείνο σύμφωνα με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή  γενική συνέλευση , θα

Από το μπλόκο στον κόμβο Αγίας Κυριακής Βοϊου

παραμείνουν μέχρι την Πέμπτη – Παρασκευή τουλάχιστον, όπου και θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και θα δουν τι μέλλει γενέσθαι.
Επίσης, συγκεντρώνονται ήδη στο μπλόκο Αγίας Κυριακής οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Βοΐου, οι οποίοι σιγά – σιγά συγκεντρώνονται. Ανασταλτικός παράγοντας είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αφού στην εν λόγω περιοχή επικρατούσε χθες χιόνι, με τους αγρότες να είναι σε φάση συγκέντρωσης στο 36ο χιλιόμετρο της παλιάς Εθνικής οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων, στη διασταύρωση προς Γαλατινή, Εράτυρα και Καλονέρι.  Κάλεσμα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις απηύθυνε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο Αβραάμ Εγρές, μέλος της συντονιστικής της ΠΑ.ΣΥ.
Εντωμεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη οι αγρότες από την περιοχή της Εορδαίας σχεδιάζουν κάθοδο στη Θεσσαλονίκη, όπου και σχεδιάζουν να διαμαρτυρηθούν στα εγκαίνια της 10ης ζωοτεχνικής έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω διαμαρτυρία θα γίνει την Πέμπτη και από εκεί και πέρα θα σχεδιάζουν τις περεταίρω κινητοποιήσεις τους.
Δυναμικό παρόν θα δώσουν οι αγρότες της Εορδαίας στα εγκαίνια της 10ης Ζωοτεχνικής έκθεσης Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, όπου μαζί με ομάδες αγροτών από άλλες περιοχές, θα διαμαρτυρηθούν διεκδικώντας από την Πολιτεία την ικανοποίηση των  αιτημάτων  τους. Στην απόφαση αυτή κατέληξαν αγρότες  που συμμετείχαν στη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση ύστερα από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου. Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, θα συζητηθούν και θα οριστικοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις τους

Στο …ντόμινο των μπλόκων και οι αγρότες της Καστοριάς

Με κύρια αιτήματα το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, την επίλυση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων των αγροτικών προϊόντων και τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ,
στους δρόμους βγήκαν από σήμερα και οι αγρότες της Καστοριάς, μπαίνοντας για τα καλά στον πανελλαδικό …χορό των κινητοποιήσεων, όπως γράφει το www.sentra.com.gr, από όπου είναι και οι σχετικές φωτογραφίες.
Αγρότες από άκρη σε άκρη σε όλον τον νομό με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα συγκεντρώθηκαν στο γνωστό τους πλέον σημείο, στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού, με μαύρες σημαίες και …πωλητήρια πάνω στα τρακτέρ τους για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή τους για τα προαναφερόμενα ζητήματα, απαιτώντας να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση, αφού για τους ίδιους αποτελούν ζήτημα επιβίωσης.
Στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού την πρώτη ημέρα – που συνοδεύτηκε από μία ακόμη χιονόπτωση – συγκεντρώθηκαν 50, περίπου, τρακτέρ, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλα, αφού λόγω της κακοκαιρίας η συμμετοχή δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.
Συνολικά, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 30 μπλόκα αγροτών, με την πορεία των κινητοποιήσεων να αποφασίζεται σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η απόφαση είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι στο μπλόκο του Άργους Ορεστικού.

διαβάστε επίσης:

Κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων για ενίσχυση των μπλόκων

 

Β.Σ.