Ο Καθηγητής Βάλτερ Πούχνερ ομοτ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αυστριακής καταγωγής, γεννήθηκε στη Βιέννη. Σπούδασε Θεατρολογία στη Βιέννη και στην Κρήτη, ξεχωρίζει μία μελέτη για την Κοζανίτισα Μητιώ Μεγδάνη ,σύζυγος του Ιατροφιλόσοφου Γεωργίου Σακελλάριου. Προ έτους, το 2020, ο κύριος Πούχνερ συνέγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο το «1821 και το Θέατρο», στο οποίο αναφέρεται και στον Γεώργιο Λασσάνη. Την πληροφορία αυτή είχα από τον φίλο μου Πέτρο Λινάρδο, δημοσιογράφο της εφημερίδας, «Το Βήμα» ο οποίος και έλαβε το παραπάνω βιβλίο, το μελέτησε και όταν συνάντησε το κεφάλαιο Λασσάνης, μου τηλεφώνησε και με ενημέρωσε σχετικά. Είναι δε και φίλος της Κοζάνης έχει έρθει μερικές φορές και πήγαμε και στο Μουσείο του Μακεδονικού αγώνα στο Μπούρινο. Φυσικά και στο Ιστορικό και Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης. Ο κύριος Λινάρδος εντυπωσιάστηκε για όσα αναφέρονται στο βιβλίο του κ. Πούχνερ για το Λασσάνη.

Τον αποκαλεί «Ευγενή αγωνιστή» και μεταξύ των άλλων αναφέρεται και σε δυο έργα του που παίχτηκαν εκτός από την Οδησσό, και στην Αγία Πετρούπολη το 1820 « Η Ελλάς και ο Ξένος» και «Αρμόδιος και Αριστογείτων». Ο Λασσάνης μετέβη στην Αγία Πετρούπολη ως μέλος της φιλικής εταιρείας να συλλέξει χρήματα από τους πλούσιους Έλληνες για το ταμείο της εταιρείας. Το βιβλίο περιέχει πολλά στοιχεία για το Λασσάνη αναφορικά με τη θεατρική αλλά και την εθνική του δράση, καθώς και με την συμμετοχή του στην Επανάσταση.

Γράφει επίσης ότι κακώς τον ονομάζουν μερικοί Ολυμπλιώτη, καθώς δεν κατάγεται από τον Όλυμπο αλλά από την Κοζάνη. Το βιβλίο δίνει μια συνολική εικόνα της τύχης του ηρωικού έπους και των πρωταγωνιστών του στο ευρωπαϊκό και ελληνικό θέατρο έως τις μέρες μας.

Όταν τα γράφει αυτά ο σπουδαίος καθηγητής Πούχνερ που δεν είναι μάλιστα και Ελληνικής καταγωγής αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια και δικαιώνεται η θέση που παίρνουμε, υποστηρίζοντας με πάθος το μεγάλο τέκνο της Κοζάνης και πρόγονος μας .

Να θυμίσω ότι η πρώην Δημοτική αρχή έχει αποβάλλει από το λογότυπο του Δήμου Κοζάνης το Λασσάνη, αλλά και η σημερινή δεν επανέφερε το Λασσάνη, ενώ γιορτάζουμε την επέτειο των 200 χρόνων της επανάστασης. Γεγονός που αποτελεί ασέβεια και ντροπή για την πόλη.

Όταν θα λάβω το βιβλίο
Επιφυλάσσομαι να το παρουσιάσω εκτενώς σε σχέση βέβαια με τον Γεώργιο Λασσάνη.
Εύγε, λοιπόν στον καθηγητή κ. Πούχνερ.

Γιάννης Κορκάς