Με πρωτοβουλία του μητροπολίτου Ελασσόνος κ. Χαρίτων εξεδόθη πόνημα από την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας υπό τον τίτλο «Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Ολυμπιωτίσσης», που αναφέρεται στο ομώνυμο μοναστήρι. Συγγραφέας του έργου είναι ο καθηγητής φιλολογίας Κ.Ι.Λάζαρης, στον οποίο και ανετέθη η εκπόνηση του εν λόγω βιβλίου, σε νέα έκδοση, (Δ΄ στη σειρά),ώστε να συμπεριληφθούν και νέα στοιχεία για τη Μονή, και έτσι η μελέτη να είναι ολοκληρωμένη και να αποδίδει τη θρησκευτική και ιστορική διαδρομή του μοναστηριού, παράλληλα με την εθνική προσφορά του στους δύσκολους χρόνους της σκλαβιάς  από τους Οθωμανούς.

Η περιγραφή είναι ενημερωτική και διευκρινιστική και  κατανέμεται σε δύο μέρη και  τέσσερις Ενότητες-Κεφάλαια, ενώ το δεύτερο μέρος είναι καθαρά λειτουργικό:

Μέρος Πρώτον:

Κεφάλαιο Α. Η ίδρυση της μονής, Ιστορική διαδρομή, Θαυματουργός κεφάλαιο . Β. Αρχιτεκτονική, Τοιχογραφία, Κείμενα, Βιβλιοθήκη. Γ. Η προσφορά της μονής. Πνευματική ακτινοβολία, Διακεκριμένοι Πατέρες της μονής, Κοινωνική και Εθνική προσφορά. Δ. Πηγή Ιαμάτων, Θεραπευτές πιστοί στην Παναγία της Ολυμπιώτισσας. Μέρος Δεύτερον: Λειτουργική ακολουθία και ψαλμοί της Παναγίας Ολυμπιωτίσσης.

Η εν λόγω έκδοση παρέχει μια πλήρη εικόνα για την Ιερά Μονή της θαυματουργού Παναγίας Ολυμπιωτίσσης. Με την ανάγνωση μαθαίνει κανείς πολλά στοιχεία για ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα και γενικώς για τη δράση της Ι. Μ. Ολυμπιώτισσας.Η εργασία είναι επιμελημένη, κατανοητή, κεντρίζει ενδιαφέρον και αποτελεί ψυχική ευδοκία το ανάγνωσμα για όλους τους πιστούς αναγνώστες.

Το βιβλίο αποτελεί ακόμη μία απόδειξη για τη μεγάλη θρησκευτική πίστη του Λαού μας και για τον σεβασμό που τρέφει στην Παράδοση, στοιχεία που κράτησαν όρθιους  τους Έλληνες και την Ορθοδοξία, παρά τα όσα δεινά υπέστησαν κατά καιρούς από κατακτητές και πολέμους. Ο λαός της περιοχής εύρισκε πάντοτε παρηγοριά στη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, που προστάτευε τους πιστούς και την περιοχή. Ήταν και είναι ένα φωτεινό κανδήλι το μοναστήρι,  επάνω εκεί στο βράχο, από όπου διαχέεται επί αιώνες το λαμπρό και Αγιασμένο φως της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, δίνοντας δύναμη και την ελπίδα ότι η Παναγιά είναι μαζί μας και σε αυτήν βρίσκουμε παρηγοριά και αποκούμπι στις δύσκολες μέρες. Να έχουμε την Ευλογία Της. Μάλιστα, προ ημερών εορτάσαμε το Γενέσιον της Θεοτόκος (8 Σεπτεμβρίου).

Στην Κοζάνη έχουμε την Παναγία της Ι. Μ. Ζιδανίου από αιώνες, και εδώ και 100 χρόνια έρχεται στην πόλη κάθε χρόνο την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, ενώ την Κυριακή του Θωμά γίνεται πανηγυρική λιτάνευση στους δρόμους της Κοζάνης τιμώντας την Παναγιά , για την προστασία που παρέχει στην περιοχή η Θαυματουργός Εικόνα της.

Το Βιβλίο είχε την ευγενή καλοσύνη να μας το στείλει ο μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων και  Ευχαριστούμε,  το Σεβασμιότατο. Το θεωρώ ένδειξη ότι δεν ξεχνά τους συμπατριώτες του, αλλά και εμείς είμαστε υπερήφανοι για τον Κοζανίτη μητροπολίτη Ελασσόνος.

Δύο φωτογραφίες του Μοναστηριού από τα εξώφυλλα του βιβλίου.