Α. Το 2006 το γραφείο εκδόσεως αδειών οικοδομήσεως (Πολεοδομία) εξέδωσε άδεια και οικοδομήθηκε μια πολυκατοικία επί της οδού Ζαλόγγου 4-6, στη συνοικία Μπουγδανάθ’κα, με άνοιγμα εισόδου και εξόδου και από τη Δυτική πλευρά της οικοδομής , επί της οδού Βασιλείου Ματιάκη. Η οδός όμως, είναι μόνο στα χαρτιά , χωρίς να έχει διανοιγεί ως δρόμος και είναι κάθετος της διογένους. Στο λεγόμενο ιστορικό Κέντρο. Στη διογένους έχει τοποθετηθεί και ταμπέλα οδος Β. Ματιάκη ,σε οικοδόμημα στην αρχή της οδού. Από κει και πέρα τα πάντα κλειστά . Η οδός θα εξήρχετο στη Ζαλόγγου, θα συναντούσε την Αργυρίου Τσουμή που ξεκινάει από τη Ζαλόγγου , άλλος πρ. Δήμαρχος με τελική έξοδο στην οδό Ι. Τράντα. Ο χώρος αυτός που θα γίνει δρόμος είναι γεμάτος από σκουπίδια, ζωύφια , αρουραίων που ανέρχονται και στον πρώτο όροφο της οικοδομής , ίσως να δούμε και κανένα φίδι ανερχόμενο όπως δημοσιεύθηκε τελευταίως σε εφημερίδα. Υπάρχει φωτογραφία του χώρου. Στην πολυκατοικία αυτή διαμένω και τα γνωρίζω καλά .Είναι όμως τραγικό φαινόμενο να δείχνει τέτοια αδιαφορία διανοίξεως του δρόμου που είναι και νομότυπος κατά την έκδοση της άδειας ανοικοδόμησης από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ Δήμο, εδώ και 14 χρόνια. Και για έργο που προβλέπεται στην οικιστική δομή της πόλης, προς εξυπηρέτηση των κατοίκων αυτής, κατά τις διακηρύξεις των δημοτικών αρχών. Αλλά και στο χάρτη των οδών της πόλεως, στο πολεοδομικό της σχέδιο .

Είναι ο χώρος που δεν έχει ανοίξει για να γίνει ο δρόμος. Γεμάτος
σκουπίδια και διάφορα άλλα, που ρυπαίνουν την περιοχή και τα
εισπνέουν οι περίοικοι. Εν έτη 2020.
22-03-2011, οδός Β. Ματιάκη-Ζαλόγγου

Β.Η οδός Αργυρίου Τσουμή πρ. Δημάρχου Κοζάνης , που αναγράφω παραπάνω , δεν έχει άσφαλτο το 1/3 αυτού και με αιχμηρές πέτρες, εξογκωμένες στο κομμάτι του δρόμου είναι πολύ ενοχλητικές και επικίνδυνο να τραυματιστεί ο διερχόμενος. Για το δρόμο αυτόν γράφω εδώ και 10 χρόνια . έχω πάρει διαβεβαιώσεις από την προηγούμενη Δημοτική αρχή και από την προ-προηγούμενη που τώρα είναι πάλι Δημοτική αρχή, ότι το επικίνδυνο σημείο του δρόμου αυτού θα ασφαλτωθεί .Πέρασαν 11 χρόνια και δεν έγινε τίποτα . Τι να περιμένουμε , αφού δεν τηρήθηκαν ούτε οι διαβεβαιώσεις τους. Η Λαϊκή σοφία είναι εύστοχη και έχει φορμαρισμένη σκέψη. Εν προκειμένω κασμιρεύοντας. Λέει « Ίσως να είναι αφορισμένοι οι πρ. Δήμαρχοι Κοζάνης» Πολύ χαρακτηριστική.

Είναι γειτονιά μου και καθημερινά διέρχομαι όπως και οι κατοικοεδρεύοντες πέριξ του δρόμου αυτού , ομοίως οι κάτοικοι της γειτονιάς Μπουγδανάθ’κα και άλλοι πολλοί που εξέρχονται στην Ι. Τράντα. Διαμαρτυρόμενοι μεν, αλλά ποιός τους ακούει. Η γειτονιά Μουγδανάθ΄κα είναι ιστορική, με πολλά σπουδαία στοιχεία και θα επανέλθω.

Γιάννη Κορκάς
26-5-2020