Επαναφέρω το κείμενο που είχα γράψει προ έξι μηνών, περιγράφοντας τη μακροχρόνια ζωής της. Τιμώντας τη μνήμη της.

Η Αείμνηστη Περιστέρα ήταν μια αξιόλογος Κυρία, σεμνή, ταπεινή και καλοκάγαθος, βαθιά θρησκευόμενη με Χριστιανική ευχή και λόγο καλό στους συνανθρώπους της που έβγαινε από τα μελιστάλακτα χείλη της.
Πορεύσου σεβαστή μας Περιστέρα στην αιωνιότητα της ζωής και της ιστορίας. Που ως αιωνόβια έζησε και είδε πολλά γεγονότα και τις αλλαγές στη παγκόσμια ανθρώπινη κοινωνική ζωή και την επιστημονική ανάπτυξη.

Η γη της Κοζάνης που δέχεται τα αιωνόβια παιδιά της να είναι απαλή και σεβαστή ως αιωνόβια. Τα φύλλα του φθινοπώρου να τη δροσίζουν, όπως δρόσιζε τα λουλούδια που αγαπούσε . Ο Κύριος να τη δεχθεί στον Αμπελώνα Του και η ευδοκία του Κυρίου να παρηγορεί τους συγγενείς της , με τα πολλά ανίψια, εγγόνια και δισέγγονά που λάτρευαν τη Θεία τους. Μια ΚΥΡΑ΄ που εξέφραζε την παράδοσης της πόλης μας.

Η Μνήμη της αιώνια. Θα θυμόμαστε την ταπεινότητά της, την ευκοσμία της και τον μειλίχιο λόγο της, που ως Χριστιανικός ψαλμός μας συγκινουσε.

Φωτογραφία. Αναμνηστική.

1.-9-2015, Ημέρα της Ινδίκτου, αρχή του εκκλησιαστικού έτους. Μπροστά στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Στυλιανού, της ΣΤΕΓΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ στο αμπέλι της Άννας Καραγκούνη μετά τη θεία Λειτουργία. Στη φωτογραφία η Άννα Καραγκούνη κάθεται στην καρέκλα δίπλα η εξαδέλφη της Περιστέρα, 98 ετών όρθια και συνομιλούν, δεξιά ο Σωτήρης Δρίζης αδελφός της Περιστέρας ο τελευταίος από τα αδέρφια με τη γυναίκα του Τάσα, ο οποίος έφυγε προ έτους, χωρίς να το πούνε στην περιστέρα, η Κατερίνα Νένου, αείμνηστη συγγενής της περιστέρας και η Ελένη οικονόμος της Καραγκούνη.

Γιάνννης Κορκάς 2-12-2021

Επανα-δημοσιεύω το κείμενο: ΑΙΩΝΟΒΙΑ ΚΟΖΑΝΙΤΙΣΣΑ 105 ΕΤΩΝ

Γράφουν οι εφημερίδες ότι εμφανίζονται σε διάφορες χώρες του Κόσμου Αιωνόβιοι άνθρωποι τους οποίους προβάλουν και αναφέρονται στη ζωής τους.

Εμείς σήμερα, θα αναφερθούμε σε μία Κοζανίτισσα και συμπεθέρα μας η οποία Ελέω Θεού ,γιορτάζει την επέτειο της γέννησής της που είναι η 26 Ιουλίου 1917 , ημέρα εορτασμού της μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

Η Σεβαστή και Αιωνόβιος Κυρία Περιστέρα Δαβάνη, το γένος Ντιόντιου-Θεόδωρο Δρίζη της μεγάλης οικογένειας των Ευεργετών της Κοζάνης και Ζιώλας Τσιτσέλη , επίσης πατριαρχικής Κοζανίτικης οικογένειας . Το ζεύγος Θεόδωρο και Θεοδώρας Δρίζη απέκτησαν 12 παιδιά και έζησαν τα οκτώ (8) δυο κορίτσια και 6 αγόρια. Εν ζωή είναι σήμερα η Αιωνόβια Περιστέρα.

Η Κυρία Περιστέρα είναι μια αειθαλής αιωνόβια, θρησκευόμενη και πιστή στις αρχές και αξίες του Χριστιανισμού, εκκλησιάζεται ταχτικά, είναι χρυσοχέρα και κεντάει χρυσοποίκιλτα υφασμάτινα τεμάχια για τα Ιερά σκεύη που χρησιμοποιεί ο Ναός . Διάγει τη ζωή της σεμνά, ήρεμα και Χριστιανικά, με απαλό πρόσωπο ασκητικής μορφής, δοσμένη στους πάσχοντας και στους φτωχούς.

Ήταν παντρεμένη με τον Ηλία Δαβάνη που είχαν εργοστάσιο κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου Κοζάνης, ο χώρος είχε τότε μόνο χωράφια , και μπροστά από το γήπεδο ήταν ένας αιωνόβιος Πλάτανος, τον οποίο έκοψε στην κατοχή το 1943, ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καντιώτης, μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης, για καυσόξυλα τα οποία χρησιμοποιούσε για να μαγειρεύει φαγητά για τους φτωχούς και Γάλα για τους μαθητές, ως πρωινό ρόφημα, έπαιρνα κι εγώ ως μαθητής . Η Κυρία Περιστέρα ήταν στην ομάδα γυναικών που ετοίμαζαν τα συσσίτια και μαγείρευαν 8 χιλιάδες μερίδες ημερησίως. Ο χώρος που μαγείρευαν το έλεγαν ΕΣΤΙΑ και ήταν το γκαράζ του Τέγου απέναντι από το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο. Επανέρχομαι στο εργοστάσιο του Δαβάνη το οποίο παρασκεύαζε περίφημες Γκαζόζες και Λεμονάδες, ζαχαρωειδή, διάφορες καραμέλες, ζαχαρομπίμπιλα, σουτζούκια και ο γνωστός χαλβάς ο σιμιγδαλένος λεγόμενος «ου ν’μιργιότκους» και άλλα.

Η Κυρία Περιστέρα προσέφερε από το 1950 υπηρεσία και στη ΣΤΕΓΗ ΠΑΙΔΙΟΥ του μακαριστού μητροπολίτη πάτερ Απόστολου, όπως τον αποκαλούσαμε , με πρόεδρο την Άννα Καραγκούνη, άλλη Μεγάλη Κυρία της Κοζάνης.

60 χρόνια στην φροντίδα του Παιδιού. Ήταν εξαδέλφη της Περιστέρας. Τιμούμε και τη μνήμη της Άννας που εόρταζε την 25 Ιουλίου Εορτή της Αγίας Άννης και έφυγε την 5-1-2019.

Η Κυρία Περιστέρα βοηθούσε και συμπαραστέκονταν στους κατά-πονεμένους . Τα ανίψια της τη Σέβονται, την τιμούν και είναι εν ζωή 18 και πολλά από αυτά επιστήμονες καθώς και πολλά δισέγγονα. Είχε καλό λόγο για τον καθένα να πει και πολλές ευχές που να τους συνοδεύουν στη ζωή τους οι Χριστιανικές αρχές.

Το Μάϊο του 2015 την επισκεφθήκαμε στο σπίτι της μαζί με τους Θεόδωρο Γκατζόφλια, γιος της αδερφής της Ευφροσύνης αείμνηστης, που φέρει το όνομα του πατέρας της, Θεόδωρος –Ντιόντιος, διαμένει στη Θεσσαλονίκη, και είναι μέλος του Οίκου Γκατζόφλια. Επίσης ο Στράτος Ηλιαδέλης γιατρός και Δ/ντής του περιοδικού ΕΛΙΜΕΙΑΚΑ του συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», ο οποίος είχε να δείξει δυο φωτογραφίες παλιές της Κοζάνης και να ρωτήσει για τα ονόματα των φωτογραφημένων. Είναι παθιασμένος Κοζανίτης , είχε μάνα την Δασκάλα Αναστασία Νανοπούλου. Και ο υπογράφων Γιάννης Κορκάς που έχει την τιμή να έχει συμπεθέρα την Κυρία Περιστέρα και πολλές φορές συνομιλούν στο τηλέφωνο για να πληροφορηθεί παλιά γεγονότα της Κοζάνης. Ευχαρίστως απαντάει και το μυαλό της δουλεύει άριστα.

Μας υποδέχθηκε με πολύ χαρά ηλικίας 98 ετών τότε το 2015, συζητήσαμε για πολλά πράγματα του παρελθόντος την ακούγαμε με προσοχή που το μυαλό της δούλευε συνεχώς και δεν σταματούσε να μας μιλάει. Είχαμε πληροφορηθεί πολλά και σπουδαία γεγονότα της Πόλης μας, άγνωστα σ’ όλους μας.

Αυτή η Κοζανίτικη οικογενειακή παράδοση να κερνάει τους επισκέπτες η νοικοκυρά του σπιτιού, μας κέρασε η Κυρία Περιστέρα παρά την ηλικία της, με γλυκό του κουταλιού από τριαντάφυλλα, το οποίο εθεωρείτο το καλό γλυκό και το συνήθιζαν παλιά οι οικογένειες των αστών, όταν οι επισκέπτες ήσαν «κάποιοι».

Την 26-Ιουλίου 2021, εορτή της Αγίας Παρασκευής και γενέθλιος ημέρα της Κυρίας Περιστέρας τηλεφώνησα και μίλησα μαζί της ευχόμενος να έχει πάντοτε την υγεία της και οι αιωνόβιες ημέρες να είναι ήρεμες και ευχάριστες εν μέσω των συγγενών της που τη λατρεύουν και που είναι αγαπητή και απ όλους μας.

Φωτογραφίες

Μάϊος 2014. Η Κυρία Περιστέρα, ο ανιψιός της Θόδωρος και ο Στράτος που δείχνει μία φωτογραφία. Βλέπουμε στον τοίχο δύο κάδρα στο ένα είναι ο σύζυγός της Ηλίας και στο άλλο είναι ο αδελφός της Χαρίσης που σκοτώθηκε στις μάχες του Γράμμου το 1949, Δείγμα αγάπης και τιμής στα απελθόντα πρόσωπα της οικογένειας.

Η Κυρία περιστέρα με τον Γιάννη Κορκά που εζήτησε να μάθει για συγκεκριμένα γεγονότα του παρελθόντος.

Γιάννης Κορκάς 27-7-2021