Σειρά διοικητικών και άλλων εμποδίων καθυστερούν τους διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης τριών δημόσιων επενδύσεων που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα.

Πρόκειται για τη βιομηχανία σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας όπου κατέχουν με ποσοστό 65% το ελληνικό δημόσιο και 35% τα ΕΛ.ΠΕ και η στρατηγικής σημασίας Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

Τους διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα για τις διαγωνιστικές διαδικασίες και την ανάδειξη των νέων επενδυτών έχουν πάει πίσω.

Τα δύο αγκάθια της ΛΑΡΚΟ

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και άλλων περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας, υπενθυμίζεται ότι προγραμματίζονται δύο διαγωνισμοί. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.

Πηγές της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, εντοπίζουν δύο βασικές εκκρεμότητες που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προκειμένου να ενισχυθεί η επενδυτική ασφάλεια των διεκδικητών της ΛΑΡΚΟ.

Η μία και κυριότερη έχει να κάνει με την τύχη των εργαζομένων και η δεύτερη με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που κουβαλάει εδώ και δεκαετίες το εργοστάσιο της βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τους περίπου 1.100 εργαζόμενους αν και οι συμβάσεις τους έχουν λυθεί από τότε που η ΛΑΡΚΟ μπήκε σε εκκαθάριση, εντούτοις φέρεται η κυβέρνηση να αναζητά τρόπο με τον οποίο μέρος του προσωπικού θα επαναπροσληφθεί από το νέο ιδιοκτήτη κι ένας άλλος αριθμός πως θα απορροφηθεί ενδεχομένως από άλλους δημόσιους φορείς.

Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα το κυριότερο αγκάθι είναι η διασφάλιση του επενδυτή που θα αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία πως δεν θα έλθει αντιμέτωπος με πρόστιμα και κυρώσεις για περιβαλλοντικές παραβάσεις που είχαν σημειωθεί από το προηγούμενο καθεστώς.

Εξαιτίας αυτών των εκκρεμοτήτων το σχέδιο του κειμένου για τη σύμβαση ενοικίασης της ΛΑΡΚΟ είναι γεμάτο παρατηρήσεις από τους επενδυτές, οι οποίοι ζητούν περισσότερες διασφαλίσεις.

Όλα δείχνουν πάντως, πως η φάση των τελικών δεσμευτικών προσφορών θα πάει στο αισιόδοξο σενάριο για τον Ιανουάριο του 2022 και στο απαισιόδοξο για το δεύτερο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.

Τα σενάρια για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Το γνωστό πρόβλημα με τη δικαστική διένεξη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) έχει παγώσει τις όποιες διαδικασίες πώλησης. Παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές.

«Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι παρκαρισμένη…» σημειώνουν με νόημα στελέχη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης του συγκεκριμένου asset του δημοσίου.

Πηγές αναφέρουν ότι το Ταμείο αναμένει αποφάσεις της κυβέρνησης και του ετέρου μετόχου, των Ελληνικών Πετρελαίων, προκειμένου με τη σειρά του να προχωρήσει σε άλλο σενάριο της ιδιωτικοποίησης.

Ένα σενάριο θέλει τα ΕΛ.ΠΕ να εκδηλώνουν σκέψεις για απεμπλοκή τους πουλώντας το μερίδιο που κατέχουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ανεξάρτητα από την απόφαση του ελληνικού δημοσίου.

Δεύτερο σενάριο που κοιτάζει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση μόνο της θυγατρικής εταιρίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της «Φυσικό Αέριο Ελλάδας», η οποία αποτελεί και το «φιλέτο» με ένα χαρτοφυλάκιο χιλιάδων πελατών στην προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Τρίτο σενάριο, αλλά δύσκολο στην άσκηση του, είναι και η εισαγωγή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως και να χει το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να λάβει τελικές αποφάσεις σε συνεννόηση με την κυβέρνηση την επόμενη χρονιά.

Η απόφαση για την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας

Σε ό,τι αφορά την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να πυροδοτήσει… την εκκίνηση της διαδικασίας της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Ωστόσο, η ΡΑΕ ακόμη δεν έχει εκδώσει την περιβόητη απόφαση για το ποσοστό κοινωνικοποίησης των εσόδων. Δηλαδή σε τι ποσοστό τα έσοδα της θα προέρχονται από τους πολίτες και σε τι από τους χρήστες της ΥΑΦΑ.

Πάντως, η σημασία της συγκεκριμένης αποθήκης, που πρόκειται για εξαντλημένο υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου, έχει αναδειχθεί περίτρανα με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και την έκρηξη των τιμών. Αν λειτουργούσε ποσότητες φυσικού αερίου θα είχαν αποθηκευτεί σε προγενέστερο στάδιο με χαμηλό κόστος, παρέχοντας σήμερα ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές.

Πηγή: ot.gr