Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΕΛΙΝΑΣ ΗΛΙΚΙΔΟΥ
– Τι είπαν ο νέος πρόεδρος, ο Δήμαρχος & η Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Απολογιστική συνέντευξη τύπου με αφορμή την αποχώρηση της Μελίνας Ηλικίδου από το “τιμόνι” του ΔΗΠΕΘΕ, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο μικρό θεατράκι. Η απερχόμενη πρόεδρος Μελίνα Ηλικίδου που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους , ο νέος πρόεδρος Θέμης Λιάκος, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου , αναφέρθηκαν στα πεπραγμένα του ΔΗΠΕΘΕ και στους νέους που θέτονται για την επόμενη περίοδο, μετά την αλλαγή που έγινε σε επίπεδο προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου.
Καλωσορίζοντας τον νέο πρόεδρο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης επεσήμανε ότι: “Στόχος και ευθύνη όλων μας είναι να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα μετάβασης”. Μάλιστα εξήρε το έργο της κ. Ηλικίδου για το έργο που έχει κάνει στο ΔΗΠΕΘΕ δυόμιση χρόνια τώρα , λέγοντας πως εργαζόταν πολλές ώρες την ημέρα με πάθος, άγχος και αγωνία για το ΔΗΠΕΘΕ. “Πολύτιμος συνεργάτης της Μελίνας Ηλικίδου , η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου. Το δίδυμο αυτό κατάφερε να αφήσει ένα ιδιαίτερο στίγμα στο ΔΗΠΕΘΕ, ξεχωριστό και δημιουργικό. Ένα ιδιαίτερο στίγμα για την πόλη, που κατάφερε να παράγει ποιοτικό θέατρο”. Στόχος είναι να συνεχίσει να κινείται το ΔΗΠΕΘΕ στον ίδιο ρυθμό, τόνισε ο δήμαρχος, ευχαριστώντας την κ. Ηλικίδου για το δύσκολο έργο που κατάφερε να φέρει σε πέρας, ενώ καλωσόρισε τον κ. Λιάκο στο ΔΗΠΕΘΕ.
liakos_themisΑπό την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος Θέμης Λιάκος συνεχάρη την κ. Ηλικίδου για το πολύ σημαντικό και όχι τόσο εμφανές έργο που έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια , της ευχήθηκε καλή πορεία σε ό,τι και να κάνει, ενώ είπε πως μακάρι και ο ίδιος σε δύο χρόνια από τώρα να έχει  ένα τόσο σημαντικό έργο να παρουσιάσει. Ανέφερε, επίσης, ότι θα έχει πολύ καλή συνεργασία με τον καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου, λέγοντας πως την εκτιμάει απεριόριστα . “Θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε λίγο παραπάνω, όσο γίνεται, το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, διαχέοντας την θεατρική τέχνη περιφερειακά και όσο γίνεται να το βγάλουμε από την απομόνωση”, είπε χαρακτηριστικά, μη παραλείποντας επίσης να ευχαριστήσει τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό του.

 

 

 

 

Εμφανώς συγκινημένη η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου, είπε ότι η αποχώρηση της κ. Ηλικίδου συνιστά μια ‘δύσκολη ημέρα”, μιας και όπως τόνισε “ιδέες και διάθεση μπορεί να υπάρχουν, αλλά αν δεν υπάρχει μια ομάδα να μπορεί να τα υλοποιεί, μένουν όλα στα χαρτιά. Η Μελίνα είχε αυτό το μεγάλο χάρισμα, να μπορεί να υλοποιεί , να δραστηριοποιεί και να επεμβαίνει με δημιουργικό τρόπο σε αυτά που σκεφτόμουν, ώστε να υλοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο”. Επίσης, είπε ότι θα λείψει πολύ από το ΔΗΠΕΘΕ, αφού ήταν μια “ουσιαστική συνεργάτιδα”, ενώ για την καινούρια έλευση του Θέμη Λιάκου, ανέφερε πως παρακολουθεί το ΔΗΠΕΘΕ και φαίνεται ότι έχει ενδιαφέρον και νοιάξιμο για αυτό.

Η οικονομική κατάσταση του ΔΗΠΕΘΕ
Επίσης η κ. Δημοπούλου απάντησε και σε σχετική ερώτηση για τα οικονομικά του ΔΗΠΕΘΕ, λέγοντας πως λαμβάνει τακτική επιχορήγηση από το υπουργείο ύωους 193.000 ευρώ και επίσης από 46.500 ευρώ έκαστος δίνουν οι φορείς δήμος Κοζάνης – Περιφέρεια – Υπουργείο, στο πλαίσιο της τακτικής του επιχορήγησης. Η επιχορήγηση έχει αυξηθεί κατάπολύ τελευταία, ενώ στα 193.000 έφτασαν τα εισιτήρια. Επίσης, κάποια μικρά έσοδα υπάρχουν από την ενοικίαση της αίθουσας κ.ο.κ.

Ο απολογισμός της απερχόμενης προέδρου
ilikidou2Ως προς το καλλιτεχνικό κομμάτι, η απερχόμενη Πρόεδρος Μελίνα Ηλικίδου στον απολογισμό της μίλησε για τις 13 θεατρικές παραγωγές που έγιναν μέσα σε δύο χρόνια, 4 φεστιβάλ , ένα επαγγελματιών του θεάτρου , ένα ερασιτεχνών και δύο φεστιβάλ αφήγησης, σεμινάρια, συναυλίες, κινηματογραφικές ταινίες,  δύο φορές καλλιτεχνική κατασκήνωση (ART CAMP) με κατασκηνωτές Ατομα με και χωρίς  Αναπηρία σε συνεργασία με την ΚΙΒΩΤΟ , εικαστικές εκθέσεις και βέβαια θεατρικά εργαστήρια για ενήλικες , για παιδιά, για εφήβους , για ΑΜΕΑ και πολλές άλλες παράλληλες δράσεις όπως αυτές που δημιουργήθηκαν με αφορμή το αφιέρωμα <60 μέρες Σαίξπηρ>. Ξεχωριστή και μοναδική ήταν η παράσταση <προς τα’αστρα> τον Ιούλιο στην κεντρική πλατεία , την οποία διοργάνωσε το θεατρικό εργαστήρι <το θέατρο αγαπάει τη διαφορετικότητα>.
Ως ΔΣ το 2015 έκανε  17 συνεδριάσεις και πάρθηκαν 72 αποφάσεις και το 2016 μέχρι τον Οκτώβριο 12 συνεδριάσεις και έλαβε 58 αποφάσεις . Από τα πρώτα πράγματα που αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν ήταν σε σχέση με τα κτιριακά. Έγινε διαχείριση της αίθουσας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και για το μικρό θεατράκι  , των Οχληρών, όπου ορίστηκε υπεύθυνος υπάλληλος  για την διαχείρισή του και αμέσως ξεκίνησαν κάποιες επείγουσες εργασίες αποκατάστασης στα δύο κτίρια με ευθύνη και οικονομική επιβάρυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ που είχαν σχέση κυρίως με την ασφάλεια του κοινού αλλά και την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία. Οι εργασίες στη μεγάλη αίθουσα, στη στέγη, στο δώμα αλλά και στο φουαγιέ της αίθουσας θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως τόνισε.
Μικροπαρεμβάσεις έγιναν επίσης, όπως είπε, στις τουαλέτες, στην είσοδο, στον περιβάλλοντα χώρο, στον εξώστη όπου επιδιορθώθηκαν οριστικά όλα τα καθίσματα αλλά και σε σχέση με την πρόσβαση ΑΜΕΑ ορίστηκαν δύο θέσεις πάρκιγκ , φτιάχτηκαν καινούργιες μπάρες και φτιάχθηκε ένας φιλικός χώρος στο φουαγιέ για να γίνονται τα θεατρικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και άτομα με αναπηρία. Με ευκαιρία τη συνεργασία με τη viva για την πώληση εισιτηρίων έγινε αρχιτεκτονική αποτύπωση της Αίθουσας Τέχνης ,καθισμάτων και σκηνής κάτι που ελάχιστες θεατρικές αίθουσες διαθέτουν . Εγινε γραφείο για τον πρόεδρο , δεν υπήρχε. Μπήκανε αυτόματοι πωλητές για νερό κυρίως , στις τεχνικές παρεμβάσεις που θα γίνουν στο φουαγιέ προβλέφθηκε και χώρος για κυλικείο και γενικά προσπαθήσαμε να είναι πιο ανθρώπινος και λειτουργικός ένας χώρος συνάθροισης κοινού για παρακολούθηση παραστάσεων-συναυλιών ο μοναδικός που έχει ο δήμος..
Πολλές αποφάσεις παρθήκανε για προκηρύξεις θέσεων είτε για παροχή υπηρεσιών είτε για προμήθειες. Τηρήθηκαν για πρώτη φορά διαφανείς διαδικασίες και όχι απευθείας αναθέσεις ή  παρατάσεις σε ήδη υπάρχουσες συμβάσεις από το παρελθόν όπως η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, το λογιστήριο, το τυπογραφείο, η φωτογράφιση, η διανομή εντύπων διαφημιστικών .
Εγινε μετά από την επιτυχημένη έκθεση των θεατρικών κοστουμιών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ καταγραφή και αρχειοθέτησή τους από ενδυματολόγο και δύο φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας που έτσι κάνανε και την πρακτική τους.  Εκκρεμεί καταγραφή του υπάρχοντος τεχνικού εξοπλισμού, η οποία θ’αποφασίζονταν  σε επόμενη συνεδρίαση.
Αυξήθηκαν τα ποσά της προγραμματικής σύμβασης  με την βοήθεια της περιφέρειας, μειώθηκαν δαπάνες, μισθοί, οφειλές. Μειώθηκαν  τα σπίτια τα οποία νοικιάζονταν για τους ηθοποιούς , τα οποία διατέθηκαν  σε άλλες δράσεις όπως στα τμήματα των θεατρικών εργαστηρίων που από 4 τμήματα  γίνανε  γύρω στα 30. Τα περισσότερα λειτουργούν στην περιφέρεια.  Εκεί απασχολούνται πέντε θεατρολόγοι νέα παιδιά  από την περιοχή μας και δύο με παρεμφερείς ειδικότητες στα τμήματα ΑΜΕΑ μαζί με 2 εξειδικευμένους  που έρχονται από Θεσ/νίκη.
Μειώσθηκε το παιδικό εισιτήριο από 6 σε 4 ευρώ και επεκτάθηκε  η δωρεάν είσοδος στις θεατρικές παραστάσεις σε περισσότερες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.  Υπήρξε δραστηριοποίηση σε πρόσφυγες, ενώ δόθηκε λόγος και στις θεατρικές ομάδες της περιοχής, ενώ υπάρχει συνεργασία με σχολεία, τη βιβλιοθήκη και τη Σχολή Καλών τεχνών, όπως σημείωσε η κ. Ηλικίδου. Επίσης, συνεργάζονται με τα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας, μάλιστα τον Ιανουάριο θα συνεδριάσουν στην Κοζάνη.
Κυρίως τον περιφερειακό χαρακτήρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ενισχύθηκε με  εργαστήρια θεάτρου τα εκτός πόλης . Τέλος, ευχαρίστησε όσους τη βοήθησαν και πίστεψαν σε αυτή, το προσωπικό του ΔΗΠΕΘΕ και τα ΜΜΕ τονίζοντας πως “σ’ ότι αφορά στην προβολή και την προς τα έξω εικόνα ενός σύγχρονου οργανισμού που παράγει τέχνη  και μιας  και μιλάμε για προβολή να ευχαριστήσω και τα τοπικά ΜΜΕ, εσάς δηλαδή  για την στήριξη την οποία παρέχετε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ και να ζητήσω το κάτι παραπάνω , θα χρησιμοποιήσω μια καθημερινή έκφραση -γουστάρετε δεν γουστάρετε -τον πρόεδρο ή το ΔΣ , το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ είναι της πόλης δεν ανήκει σε κανέναν πρόεδρο , σε καμιά δημοτική-πολιτική αρχή , από τα χρήματα των δημοτών κυρίως υπάρχει. Είναι πολύ σημαντικό – πολύ σπουδαίο που έχουμε ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην πόλη μας. Αν το νοιώσουμε όλοι αυτό τότε μπορεί να γίνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ μας και όχι της Ηλικίδου , της Δημοπούλου ή του Λιάκου”.
βιντεο


Β.Σ.