Έφεση ασκήθηκε μετά την πρωτόδικη καταδίκη ενός χρόνου φυλάκισης στην πρώην ταμία του δήμου Κοζάνης για ποσό ύψους 70.000, το οποίο δεν έφτασε ποτέ στην ενεχυριάστρια τράπεζα .Το εν λόγω ποσό είχε εκχωρηθεί στη Συνεταιριστική λόγω ενεχύρου ενός εργολάβου για την εκτέλεση έργου στο δήμο Κοζάνης. Η υπόθεση είχε οριστεί για τον Ιανουάριο του 2019, αλλά πήρε αναβολή για τον Μάρτιο. Η καταδίκη ενός χρόνου φυλάκισης με αναστολή το 2017 δεν αφορά μόνο την ίδια , αλλά και τους προϊσταμένους της, από τον τότε διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών , την αντιδήμαρχο κ. Νούλα Τουμπουλίδου, αλλά και τον τότε δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα άσκησε μήνυση στην φυσική αυτουργό, την ταμία , τον ηθικό κατά τη γνώμη της αυτουργό, τον εργολάβο, αλλά και κατά παντός υπευθύνου ,επειδή δεν ικανοποιήθηκε ποτέ η τράπεζα, μετά από ενέχυρο 70.000 ευρώ που είχε πάρει ο εργολάβος από την τράπεζα για την εκτέλεση έργου του δήμου Κοζάνης. Εν τέλει η ταμίας έδωσε τα χρήματα στον εργολάβο, ο οποίος δέχεται ότι τα πήρε, αλλά όχι από τα χρήματα του ενέχυρου, μιας και ο δήμος κατά τη γνώμη του χρωστούσε κι άλλα.

Η ενεχυριαστική απαίτηση της τράπεζας κοινοποιήθηκε στην τότε ταμία. Η απάντησή της δόθηκε ένα χρόνο αργότερα με το δήμο Κοζάνης να έχει ζητήσει έλεγχο προσυμφωνημένων συμφωνιών , δηλαδή έλεγχο ταμείου. Ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος αποφασίστηκε και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου στις 15-04-2015 και με απόφαση οικονομικής επιτροπής ορίστηκε η εταιρία που θα κάνει τον έλεγχο μέσω των ορκωτών λογιστών. Ο ορκωτός λογιστής όταν ολοκλήρωσε τον έλεγχο ζήτησε από το δήμο Κοζάνης μια απάντηση για τα 70.000 ευρώ, η οποία έφτασε καθυστερημένη από την πρώην ταμία. Σε αυτές τις εξηγήσεις για άνωθεν εντολές να φτάσουν τα χρήματα στον εργολάβο και όχι την τράπεζα, μπλέχτηκαν όλοι οι προϊστάμενοι, ακόμα και ο τέως δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας.
Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Τι απέγιναν οι υποθέσεις με τα ελλείμματα στα ταμεία του δήμου Κοζάνης και την κοινωφελή επιχείρηση;