Μέσα σε 36 ώρες από τον πρώτο σεισμό, θα πρέπει να έχει γίνει και ένας μεγάλος μετασεισμός της κλίμακας των 5,5 Ρίχτερ σύμφωνα με τους σεισμολόγους

Η σεισμική δόνηση των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε την Τρίτη την Κρήτη και δείχνει να είναι κύριος σεισμός όπως συζητούν οι σεισμολόγοι μεταξύ τους, οι οποίοι παρακολουθούν στενά τη σεισμική ακολουθία.

Νέες εικόνες από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων καταγράφουν τις στιγμές πανικού που επικρατεί σαν τη στιγμή του σεισμού των 6,3 ρίχτερ ανοιχτά της Σητείας. Κλιμάκια ξεκινούν τον έλεγχο των κτιρίων για την καταγραφή της μικρής κλίμακας των ζημιών, ενώ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο που κατέρρευσε θα ξαναχτιστεί με έξοδα του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου.

Οι φτωχή μετασεισμική ακολουθία με κορυφαία αυτή των 4,1 ρίχτερ προβληματίζει τους επιστήμονες, λόγω και της ιδιομορφίες της περιοχής. Δεν αποκλείουν μάλιστα αυτός να μην ήταν ο κύριος σεισμός. Οι ειδικοί παρατηρούν έξαρση στο ελληνικό σεισμικό τόξο, που ξεκινάει από τα Ιόνια νησιά, περνάει τη Δυτική Πελοπόννησο και το νότιο μέρος της Κρήτης για να καταλήξει στη Ρόδο.

Από πλευράς σχηματοποίησης του χθεσινού ισχυρού σεισμού, ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για σεισμό ιαπωνικού τύπου, έναν ιδιαίτερο τύπο που στην Ιαπωνία έχουν δώσει στο παρελθόν πολύ μεγάλους σεισμούς και τσουνάμι και αυτό ήταν μια μικρογραφία. Μέσα σε 36 ώρες από τον πρώτο σεισμό, θα πρέπει να έχει γίνει και ένας μεγάλος μετασεισμός της κλίμακας των 5,5 Ρίχτερ.

Άκης Τσελέντης: «Δεν έχουμε την μετασεισμική ακολουθία που αναμένουμε – Πιθανότητα 10% για ισχυρότερο σεισμό»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο Open, υπογράμμισε ότι δεν έχουμε τη μετασεισμική ακολουθία που αναμένουμε από ένα σεισμό 6,3 βαθμών Ρίχτερ σε αυτό το βάθος.

«Το φαινόμενο αυτό όμως έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στη Σάμο, όπου δεν είχαμε μετασεισμούς όπως επίσης και στην Ιεράπετρα έχει να γίνει σεισμός εδώ και τρία χρόνια. Υπάρχει όμως ένα θέμα τώρα, καθώς υπάρχει πιθανότητα 10% να έχουμε έναν ισχυρότερο σεισμό. Το βλέπω λίγο υπερβολικό αυτό λαμβάνοντας υπόψη το ρήγμα. Βλέπετε ότι υπάρχει μία γραμμή κάθετη Βορράς – Νότος, Αυτή είναι η γραμμή του ρήγματος. Το ρήγμα δεν έγινε πάνω στη ζώνη καταβύθισης που λέμε, που βυθίζεται η αφρικανική πλάκα σαν σφήνα κάτω από την Κρήτη. Ευτυχώς δεν έγινε εκεί πάνω, γιατί αυτά τα ρήγματα δίνουν σεισμό 7,5 με 8 Ρίχτερ. Η σεισμική ενέργεια εκτονώθηκε προς Βορρά και Νότο προς το Καρπάθιο πέλαγος και στο Λιβυκό πέλαγος. Αυτό γλύτωσε πολύ την Κρήτη, γιατί έτσι δεν είχαμε πολύ ενέργεια να πέσει πάνω στο νησί», σημείωσε ο κ. Τσελέντης.

«Ένας σεισμός των 6,3 ρίχτερ θεωρητικά μπορεί να μας δώσει μέγεθος μέχρι 5,5. Εγώ δεν πιστεύω να πάει 5,5, αλλά 5,1 με 5,2 πρέπει να πάει. Αλλά αν ο σεισμός γίνει κοντά στην ακτή, μπορεί να έχει επιπτώσεις ισοδύναμες ή και μεγαλύτερες με τον κύριο σεισμό. Για αυτό πρέπει να προσέχει πολύ ο κόσμος, καθώς από ότι είδα η περιοχή αυτή Δεν είναι πολύ δομημένη και χρειάζεται προσοχή σε καταπονημένα κτήρια και κατολισθήσεις», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Δεν υπάρχει καμία σχέση του ρήγματος των 6,3 ρίχτερ με το Αρκαλοχώρι

«Αν δεν μας κάνει το μετασεισμό σε 10 – 20 ώρες κάποια στιγμή θα γίνει, όπως συνέβη και στη Σάμο. Στη Σάμο είχαμε καθυστερημένους μετασεισμούς μετά από μήνες. Είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση του ρήγματος των 6,3 ρίχτερ με το Αρκαλοχώρι, διότι είναι εντελώς ανεξάρτητες τεκτονικές ζώνες. Το λέω διότι υπάρχει μία μεγάλη φήμη ότι το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι ενεργοποίησε το ρήγμα αυτό . Η πιθανότητα να ενεργοποιηθούν μεγάλα ρήγματα είναι πάρα πολύ μικρή, Διότι αυτό το ρήγμα είναι σχετικά μικρό και δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τις ζώνες που είναι νότια της Κρήτης. Το μόνο το οποίο βλέπω είναι η πιθανότητα ενός ισχυρού μετασεισμού ο οποίος μπορεί να έχει κάποιες άσχημες επιπτώσεις στο νησί», υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης.

Πηγή: ethnos.gr