Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Η πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη πραγματοποιείται μέσα σε μια ασφυκτική κατάσταση για το λαό μας. Τα επικίνδυνα μονοπάτια που βαδίζουμε με τις πολεμικές αναφλέξεις και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με αποστολή πολεμικού υλικού, αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και προετοιμασία αποστολής εκστρατευτικού σώματος, απαιτεί αγωνιστική απάντηση. Να μην πληρώσει ο εργαζόμενος λαός τον πόλεμο. Να μην βρίσκεται στη γωνία θεατής και να ματώνει για τα κέρδη των αφεντικών.

Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας και ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κάθε χώρας, για την αναβάθμιση τους στο ευρύτερο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ευθυγραμμιστούν πίσω από την μία η την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, πίσω από κανέναν ληστή για να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Δεν πρέπει να στοιχηθούν πίσω από καμία δύναμη που δολοφονεί και ξεζουμίζει τους εργαζόμενους στραγγαλίζοντας τα δικαιώματα τους.

Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ούτε να ματώσουμε για τα συμφέροντα των λίγων , για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας.

Ταυτόχρονα και λόγω του πολέμου η ακρίβεια ροκανίζει το είδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα. Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην εκτόξευση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και πριν το πόλεμο με αποτέλεσμα την εκτίναξη της ενεργειακής φτώχιας του λαού.

Το τσακισμένο εισόδημα των εργαζόμενων και του λαού από την κρίση και την πανδημία ροκανίζεται από τους λογαριασμούς των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την βενζίνη, το ψωμί, στο Σούπερ Μάρκετ για να μην θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μας οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης με την ανεργία στα ύψη, την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την τηλεθέρμανση στον αέρα, την καταστροφή του περιβάλλοντος κ.α.

Τα όποια ψίχουλα υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα λύσουν το πρόβλημα των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Η κατάργηση των ΣΣΕ το προηγούμενο διάστημα είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση των μισθών κατά 25% την τελευταία δεκαετία. Ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ αφού όλες ενίσχυσαν το αντιλαϊκό οπλοστάσιο του μεγάλου κεφαλαίου.

Οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ για μια ακόμα φορά καλούν τους εργαζόμενους να στηρίξουν τα αφεντικά, τους επιχειρηματικούς ομίλους. Συστρατεύονται με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μας καλούν να διαλέξουμε ληστή που θα εκμεταλλευτεί τη λεία από το αίμα που χύνεται στην Ουκρανία. Το πόσο μακριά είναι από τις ανησυχίες των εργαζομένων αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι σε συνεδρίαση του το Δ.Σ του Ε.Κ Πτολεμαΐδας πριν λίγες μέρες το θέμα της απεργίας ούτε καν αναφέρθηκε και αποκλειστικό θέμα ήταν η μοιρασιά των συνδικαλιστικών αδειών του Δ.Σ. Τέτοια κατάντια.!

Δεν θα πληρώσουμε την φτώχια, εξαθλίωση, ανεργία, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων . Δεν περιμένουμε εργολάβους λύσεων, κυβερνητικούς μεσσίες που δήθεν θα πραστατεύσουν τη ζωή και τα δικαιώματα μας . Δεν αποδεχόμαστε καμία θυσία για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου . Η δύναμη μας βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα , στο δρόμο της διεκδίκησης και της ανατροπής.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για το λαό υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα που δείχνουν ότι η οργανωμένη πάλη και η διεκδίκηση είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Ο δίχρονος αγώνας των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ, ο αγώνας των εργαζόμενων στα Πετρέλαια Καβάλας, στην COSCO, στην e-Food πρέπει να δυναμώσει και να γενικευτεί σε κάθε χώρο δουλειάς με κοινή δράση των συνδικάτων για να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες.

Διεκδικούμε:
• Απεμπλοκή από τον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και οποιοδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό , με στρατιωτικά μέσα. Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να κλείσουν οι αμερκανονατοικές βάσεις στη χώρα.
• Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά.
• Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και της τηλεθέρμανσης, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και συνολικά στην Ενέργεια. Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Όχι στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς της περιουσίας του λαού.
• Όχι στο κλείσιμο ορυχείων και ΑΗΣ με περιβαλλοντολογική τους αναβάθμιση. Ούτε ώρα χωρίς τηλεθέρμανση.
• Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 825€. Υπογραφή ΣΣΕ για το έκτακτο προσωπικό (οχτάμηνα και εργολαβίες) για τους εργαζόμενους στις ΑΠΕ.
• Τη γενική μείωση του χρόνου εργασίας, με 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
• Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στις μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4/22
ΚΟΖΑΝΗ 10:30 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 10:30 ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΑΡΚΟ
ΦΛΩΡΙΝΑ 11:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ (ΚΑΝΟΝΙΑ)
Πτολεμαΐδα 31.3.2022